آمریکا : ارسال بمب خوشه‌ای غیراخلاقی نیست!

مشاور امنیت ملی آمریکا ضمن «اخلاقی» دانستن تصمیم واشنگتن برای ارسال بمب‌های خوشه‌ای به اوکراین، متذکر شد که کی‌یف برای عضویت در ناتو به اصلاحات دموکراتیک بیشتری نیاز دارد.

خبر را برای من بخوان

به گزارش سایت طلا به نقل از شبکه خبری ان‌بی‌سی، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت که اخلاق‌مدار بودن ربطی به عضویت در کنوانسیون مبارزه با مهمات خوشه‌ای ندارد و یادآور شد که واشنگتن و اوکراین هرگز این معاهده را امضا نکرده‌اند.

اکثر کشورهای عضو ناتو کنوانسیون مهمات خوشه‌ای را امضا کرده‌اند، توافقی بین‌المللی که استفاده، تولید، فروش یا انبارکردن این سلاح‌ها را به دلیل خطر بالایی که برای غیرنظامیان دارند، ممنوع اعلام می‌کند. اما واشنگتن به این کنوانسیون نپیوسته است، اوکراین و روسیه هم همین‌طور.

سالیوان در ادامه با بیان اینکه اخلاق‌مداری آمریکا را باید در حمایتش از کشوری جُست که مورد «حمله شرورانه و وحشیانه» همسایه‌اش قرار گرفته، گفت: این پرسش‌برانگیز است که می‌گویند اگر به اوکراینی‌ها سلاحی برای دفاع از وطنشان بدهی، اخلاق را زیر پا گذاشته‌ای.

تصمیم دولت آمریکا برای ارسال بمب خوشه‌ای به اوکراین با انتقاد شدید قانون‌گذاران دموکرات کنگره این کشور مواجه شد. جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا اما مدعی است که کی‌یف برای دفاع از خود در برابر سربازان روسیه به این مهمات نیاز دارد.

واشنگتن اخیراً اعلام کرد که به اوکراین مهمات خوشه‌ای ارسال می‌کند تا در ضدحمله علیه روسیه از آن استفاده کند. آمریکا دلیل این کار را کمبود مهمات ارتش اوکراین در ضدحمله علیه مواضع دفاعی روسیه عنوان کرد.

مهمات خوشه‌ای از صدها بمب کوچک نارنجک‌مانند تشکیل شده‌اند که از هواپیما یا توپخانه پرتاب می‌شوند. پس از پرتاب و با رسیدن به فاصله معینی از هدف، پوسته خارجی این بمب‌ها جدا شده و صدها بمب کوچک بر فراز مساحتی معادل چندین زمین فوتبال گسترده می‌شوند.

این مهمات سلاح‌های خطرناکی هستند، زیرا احتمال خطا در آن‌ها بالاست. اگر این بمب‌ها از هواپیما رها شوند، عملاً سقوط آزاد دارند. در این وضعیت، کافی است کمی باد شروع به وزیدن کند تا این مهمات هدف خود را از دست داده و به مناطق غیرنظامی اصابت کنند. اما حتی اگر این مهمات از توپخانه شلیک شوند، باز هم پس از باز شدن پوسته و گسترده شدن بر سطحی وسیع، احتمال خطا رفتنشان در آن مقیاس زیاد است. بااین‌حال، حتی اگر - بر فرض محال - هدف‌گیری کاملاً دقیق انجام شده و تمامی این صدها بمب به هدف اصابت کنند، باز هم ممکن است بمب‌ها به‌صورت عمل‌نکرده در میدان‌های نبرد باقی‌مانده و تا چندین دهه بعد از پایان جنگ هم جان غیرنظامیان را تهدید کنند؛ مخصوصاً کودکان که به شکل براق این بمب‌ها جذب می‌شوند.

مشاور امنیت ملی آمریکا همچنین با بیان اینکه اوکراین برای پیوستن به ناتو باید اصلاحات دموکراتیک بیشتری انجام دهد، گفت: هر عضوی از ناتو و هر کشوری که بخواهد عضو ناتو باشد باید برخی استانداردهای اصلاحات دموکراتیک را رعایت کند.

اوکراین که از مدت‌ها پیش در فکر عضویت در ناتو بود، با حمله روسیه و الحاق بخش‌هایی از جنوب و شرق این کشور به خاک خودش، در سپتامبر ۲۰۲۲ به‌صورت رسمی درخواست عضویت در این اتحاد نظامی را مطرح کرد.

اما غرب نگران این است که با عضویت اوکراین در ناتو، تنش‌ها میان غرب و روسیه تشدید شود؛ چرا که حمله روسیه به اوکراین اساساً با جدی شدن بحث عضویت این کشور در ناتو آغاز شد و مسکو بارها اعلام کرده که این یکی از خط‌قرمزهایش است. علاوه بر این، کشورهای ناتو موظف به دفاع از یکدیگر هستند و اگر اوکراین در وضعیت جنگ با روسیه به ناتو بپیوندد، ناتو عملاً ناچار به اعزام نیروهایش برای دفاع از اوکراین خواهد بود.

مسکو هم مکرراً اعلام کرده که پایان جنگ تنها زمانی ممکن خواهد بود که اوکراین قید عضویت در ناتو را زده و حاکمیت روسیه را بر مناطقی که تا امروز تصرف کرده، به رسمیت بشناسد.