ماجرا بسیار واضح و شفاف است: فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا با ارسال نامههایی مجزا به فدراسیون فوتبال ایران، خطونشان کشیدهاند که اگر در این دوره از رقابتهای لیگ برتر فوتبال ایران هم اجازه حضور زنان در ورزشگاهها صادر نشود، باید منتظر عواقب سختی باشند. لحن این نامهها به قدری جدی است که مسئولان ورزشی ایران را بر آن داشته تا نهتنها اجازه حضور زنان در ورزشگاه آزادی را صادر کنند بلکه به تیمهای شهرستانی هم برای اولین بار اجازه دهند درهای ورزشگاه را به روی زنان علاقهمند به تماشای فوتبال بگشایند
روزنامه شرق نوشت: بیستوسومین دوره رقابتهای لیگ برتر فوتبال ایران قرار است از روز چهارشنبه با تأخیری حدودا یکهفتهای برگزار شود. این مسابقات پیش از این قرار بود روز پنجشنبه هفته گذشته برگزار شود، ولی شدت گرمای هوا و تعطیلی ۴۸ساعته در سراسر ایران، بهترین فرصت را در اختیار فدراسیون فوتبال ایران گذاشت تا از احتمال محرومیت، موقتا هم که شده جان سالم به در ببرد.
ماجرا بسیار واضح و شفاف است: فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا با ارسال نامههایی مجزا به فدراسیون فوتبال ایران، خطونشان کشیدهاند که اگر در این دوره از رقابتهای لیگ برتر فوتبال ایران هم اجازه حضور زنان در ورزشگاهها صادر نشود، باید منتظر عواقب سختی باشند. لحن این نامهها به قدری جدی است که مسئولان ورزشی ایران را بر آن داشته تا نهتنها اجازه حضور زنان در ورزشگاه آزادی را صادر کنند بلکه به تیمهای شهرستانی هم برای اولین بار اجازه دهند درهای ورزشگاه را به روی زنان علاقهمند به تماشای فوتبال بگشایند.
البته که این موضوع چندان ساده نیست، چون همانطورکه مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال ایران پیش از این اعلام کرده، شورای امنیت مجوز حضور زنان در ورزشگاهها را صادر کرده، ولی این مورد به تنهایی کافی نیست و باید پنج نهاد دیگر هم چراغ سبزشان را برای ورود زنان به ورزشگاه نشان دهند. این مورد دوم در روزهای اخیر به بنبست رسیده بود و شرایط برای حضور زنان در ورزشگاههای ایران مساعد نشد. به همین دلیل بود که مسئولان فدراسیون فوتبال ایران به هر دری زدند که بازیهای هفته اول لیگ به تعویق بیفتد به این امید که بتوانند با رایزنیهای متعدد این مشکل را تا حدودی رفع و رجوع کنند.
برای اولین بار، اوایل مرداد بود که انتشار نامه سرپرست سازمان لیگ خطاب به مهدی تاج، پرده از سختگیری نهادهای بینالمللی برای ورود زنان به ورزشگاه برداشت. در رسانهها، تصویری از نامه محمدرضا کشوریفرد، سرپرست سازمان لیگ فوتبال ایران به مهدی تاج منتشر شد که نشان از تهدید جدی کنفدراسیون فوتبال آسیا داشت. در بخشی از این نامه اینطور عنوان شده بود که «همانطورکه مستحضرید، ورود بانوان حتی بهصورت محدود از مواردی است که کنفدراسیون فوتبال آسیا برای اعتباربخشی مسابقات رسمی الزام نموده است و مراتب را در تاریخ ۶/۷/۲۰۲۳ به فدراسیون فوتبال اعلام نموده است. اگر چنین نشود باعث بیاعتباری مسابقات رسمی داخلی و حتی ایجاد مشکلاتی برای تیمهای ملی خواهد بود...».
در این نامه بهطور بسیار واضحی عنوان شده که اگر درهای ورزشگاه در بازیهای لیگ به روی زنان گشوده نشود، مسابقات فوتبال در ایران از درجه اعتبار ساقط خواهد بود؛ فوتبالی که همین روزها با مشکلات عدیدهای دستوپنجه نرم میکند، بدیهی است که توان تحمل یک ضربه کاری دیگر را ندشته باشد.
البته که این موضوع پایان ماجرا نیست، چون به غیر از کنفدراسیون فوتبال آسیا، فیفا هم نامهای خطرناک به فدراسیون فوتبال ایران فرستاده و رسما تهدید کرده که اگر مشکل ورود زنان به همه ورزشگاههای ایران حلوفصل نشود، فدراسیون فوتبال باید منتظر عواقبش باشد. همین نامه باعث شده بود تا مهدی تاج به فکر پیداکردن راهی برای تعویق شروع رقابتهای لیگ برتر باشد. او قریب به دو هفته قبل دراینباره گفته بود: «ورود بانوان مسیر خودش را طی میکند و مصوبههای لازم گرفته شده است. درحالحاضر به دنبال ورزشگاههای مناسب هستیم که آمادگی لازم را داشته باشند. شاید آغاز لیگ یکی، دو روز به خاطر این موضوع عقب بیفتد. بههرحال باید این مشکلات رفع شوند».
اگرچه مهدی تاج در آن روز بخصوص از نامه تهدیدآمیز فیفا اسمی نبرده بود، ولی سهیل مهدی، رئیس کمیته مسابقات سازمان لیگ بهوضوح، دلیل تعویق بازیهای لیگ برتر ایران را حلوفصلنکردن موضوع ورود زنان به ورزشگاهها دانست و در ادامه از نامه فیفا هم نام برد. «با توجه به اینکه از طرف سخنگوی دولت تعطیلی اعلام شد و همزمان به دلیل آمادهنشدن زیرساختهای ورزشگاه برای حضور بانوان، دیدیم اگر مسابقات با تأخیر یکهفتهای برگزار شود و هر دو مورد برآورده شود و شرایط حضور بانوان که موضوع اصلی فدراسیون و سازمان لیگ است محقق میشود. سازمان لیگ درباره تعویق مسابقات از سوی تیمها بر سر حرف خود بود تا زمانی که دیدیم زیرساختها آماده نیست و از طرف دیگر نامه فیفا برای فوتبال ایران خوشایند نبود و نگرانیهایی ایجاد کرد و به محض اینکه بحث گرمای هوا پیش آمد، فرصت را مغتنم شمردیم».
فدراسیون فوتبال بهطور مشخص عنوان نکرده جزئیات نامه دریافتی از فیفا چیست، ولی «ناخوشایند» و «نگرانکننده» بودن آن امری است که در اظهارات آنها کاملا مشخص شده است. ولی اتفاق عجیب در این زمینه اینکه با وجود چنین نامهای به نظر میرسد فدراسیون فوتبال هنوز نتوانسته مجوز لازم برای ورود زنان به همه ورزشگاهها را بگیرد. پیش از این مهدی تاج گفته بود که چهار ورزشگاه در سه شهر، میتوانند پذیرای ورود زنان باشند که در خبری عجیب، اسمی از ورزشگاه آزادی در آن بین دیده نمیشد. دو ورزشگاه شهر اصفهان، ورزشگاه گلگهر و ورزشگاه فولاد در زمره ورزشگاههایی بودند که قبلا مجوز را گرفته بودند، ولی حالا در آستانه شروع رقابتهای لیگ برتر این چهار ورزشگاه دوباره آب رفته و فقط به یکی رسیده است. آنطورکه سهیل مهدی گفته فقط گلگهر سیرجان در هفته نخست میتواند میزبان زنان تماشاگر باشد.
نامه تهدیدآمیز فیفا در شرایطی به فدراسیون فوتبال ایران رسیده که پیش از این هم در چند نوبت این کار را کرده بود. مهمترین آنها حوالی سال ۹۸ بود که رسما از مسئولان فوتبال ایران خواسته شده بود تا به غیر از بازیهای ملی، زمینه برای ورود تماشاگران در بازیهای لیگ هم فراهم شود. پیشتر و زمانی که حسن روحانی، ریاستجمهوری ایران را بر عهده داشت، جانی اینفانتیو، رئیس فیفا، در بخش سیآیپی فرودگاه امام با روحانی دیدار کرد و از او قول گرفت تا زنان وارد ورزشگاهها شوند. دولت به فیفا قول مساعدت داد، ولی آن قول فقط در بازیهای ملی و فقط در شهر تهران اجرا شد. هرچند آنهم بهصورت کامل و همیشگی نبود.
بعدها فیفا با ارسال نامهای دیگر خواست تا به غیر از بازیهای ملی، بازیهای باشگاهی هم با حضور زنان برگزار شود. فصل گذشته چند بازی در ابتدای فصل چنین شد و بعد با شروع التهابات پرونده حضور زنان در ورزشگاه دوباره بسته شد. این بار فیفا نهتنها خواسته تا زنان دوباره به ورزشگاه برگردند بلکه هشدار داده که این اتفاق باید در تمامی ورزشگاههای ایران رخ دهد. اینکه بند تهدیدآمیز این نامه دقیقا چه چیزی باشد مشخص نیست، ولی لحن مسئولان فدراسیون فوتبال نشان از نگرانکنندهبودن آن دارد. فدراسیون فوتبال پیش از این بارها به این مورد اشاره کرده که درباره ورود زنان به ورزشگاه به تنهایی تصمیمگیر نیست و باید سایر نهادها هم چراغ سبز نشان دهند؛ چراغی که فعلا فقط به کرمان و شهر سیرجان نشان داده شده است. آیا انجام فقط یک بازی با حضور تماشاگران زن، برای مسئولان فیفا قابل قبول خواهد بود؟