باقری: از امروز ایران دیگر موضوع هیچ محدودیتی در چارچوب شورای امنیت نیست
معاون سیاسی وزارت امور خارجه گفت: ۲۶ مهرماه، مطابق با قطعنامه ۲۲۳۱، همه محدودیتهایی که به صورت ناعادلانه در مورد فعالیتها و نقل و انتقالات مرتبط با موشکهای بالستیک به و از جمهوری اسلامی ایران وضع شده بود، خاتمه پیدا میکند و ایران دیگر موضوع هیچ محدودیتی در چارچوب شورای امنیت نیست.
به گزارش سایت طلا، امروز چهارشنبه ۲۶ مهر ماه (۱۸ اکتبر) محدودیتهای غیر الزامآور سازمان ملل درباره فعالیتهای مربوط به موشکهای بالستیک ایران براساس مفاد مندرج در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت پایان مییابد.براساس مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در تأیید برجام، ۸ سال بعد از تصویب برجام در مهر ۱۴۰۲ (اکتبر ۲۰۲۳)، محدودیت سازمان ملل در برنامه موشکهای بالستیک ایران و همچنین تحریمهای نفتی، مالی و اشخاص مرتبط با برنامه هستهای ایران برداشته میشود. همچنین در بند ۳ پیوست ب قطعنامه ۲۲۳۱ که برجام پیوست آن است، آمده است: از ایران خواسته می شود تا هشت سال پس از «روز قبول توافق» یا تا زمانی که آژانس گزارشی مبنی بر تایید «نتیجهگیری گستردهتر» ارائه کند، هرکدام زودتر حادث شود، هیچ فعالیتی مرتبط با موشکهای بالستیکی طراحی شده برای قابلیت حمل سلاحهای هستهای، شامل پرتاب با استفاده از چنین فناوریهای موشکهای بالستیک، صورت ندهد.
در همین خصوص علی باقری معاون سیاسی وزارت امور خارجه امروز (چهارشنبه) ۲۶ مهر ماه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «۲۶ مهرماه، مطابق با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، همه محدودیتهایی که به صورت ناعادلانه در مورد فعالیتها و نقل و انتقالات مرتبط با موشکهای بالستیک به/از جمهوری اسلامی ایران وضع شده بود، خاتمه پیدا میکند و ایران دیگر موضوع هیچ محدودیتی در چارچوب شورای امنیت نیست.»
وی با بیان اینکه «امروز، همه محدودیتهای تحمیل شده بر افراد و نهادهای مندرج در فهرست ۲۲۳۱، از جمله انسداد داراییها، خاتمه پیدا میکند و این فهرست از وبسایت سازمان ملل، حذف خواهد شد،» افزود: «همه اقدامات محدود کننده و تحریمهایی که در سطح ملی یا منطقهای، بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ علیه ایران وضع شده بود، باید خاتمه یابد.»
معاون وزیر خارجه تصریح کرد: «حفظ این قبیل محدودیتها و یا وضع تحریمهای جدید در این چارچوب، نقض صریح متن و روح قطعنامه ۲۲۳۱ است.»
به گزارش سایت طلا، فعالیتهای موشکی ایران تا قبل از این هم تناقضی با مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ نداشتهاند، زیرا در این قطعنامه با ادبیاتی غیرالزامآور از ایران «خواسته شده» از کار بر روی موشکهایی که «برای داشتن قابلیت حمل کلاهک هستهای» طراحی شدهاند، خودداری کند.
جمهوری اسلامی ایران همواره تأکید کرده هیچیک از موشکهای این کشور برای داشتن قابلیت حمل کلاهک طراحی نشده و بنابراین فعالیتهای موشکی این کشور ممنوعیتی از نظر قطعنامه۲۲۳۱ ندارد. با وجود این، همین محدودیتهای توصیهای علیه برنامه موشکی ایران هم طبق مفاد قطعنامه بایستی از اکتبر ۲۰۲۳ به طور کامل لغو میشود.
در همین خصوص روز سهشنبه و یک روز قبل از پایان این محدودیتها شاهد صدور بیانیهای از سوی شورای اروپا بودیم. در بیانیه این شورا آمده است: شورای اروپا تصمیم گرفته گامهای ضروری را برای حفظ محدودیتها تحت «رژیم منع اشاعه اتحادیه اروپا علیه ایران» اتخاذ کند. در این بیانیه که روز سهشنبه ۲۵ مهر روی سایت شورای اروپا قرار گرفت، ادعا شده «شورا ارزیابی کرد که دلایلی معتبری برای خودداری از برداشتن این محدودیتها در روز انتقال (۱۸ اکتبر ۲۰۲۳، ۲۶ مهر) وجود دارد». در بیانیه مذکور آمده است: «شورا همچنین توافق کرد محدودیتهای فردی یا مرتبط با بخشها را که تحت رژیم تحریمهای اتحادیه اروپا وجود دارد، به ویژه مرتبط با اشاعه هستهای ایران و همچنین تحریمهای تسلیحاتی و موشکی را حفظ کند».
این بیانیه واکنش ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه را به همراه داشت و تصمیم شورای اتحادیه اروپا مبنی بر عدم اجرای تعهداتش در موعد سال هشتم اجرای برجام را نقض صریح تعهدات اتحادیه و ۳ کشور اروپایی ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ و عملی همراه با سوءنیت خواند و آن را محکوم کرد. سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن محکومیت این تصمیم، آن را عملی یکجانبه، غیرقانونی و از لحاظ سیاسی غیرقابل توجیه خواند و تصریح کرد: چنین اقدامی، با ادعاها و رویکرد اتحادیه و سه کشور اروپایی مبنی بر تعهد به اجرای کامل برجام مغایرت دارد.