مقام اتحادیه اروپا : ما به برجام متعهد هستیم ایران نیز با آژانس همکاری کند
سفیر هیات اتحادیه اروپا در سازمان ملل مدعی شد که اتحادیه همچنان به برجام متعهد است و ایران نیز با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کرده و برای حل و فصل مسائل پادمانی باقی مانده، مطابق با تعهدات تحت معاهده ان پی تی اقدام کند.
به گزارش سایت طلا از "تارنمای اتحادیه اروپا", "هدا سامسون" افزود: اتحادیه اروپا همچنان به برجام متعهد است و از همه کشورها میخواهد که از اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) حمایت کنند. اتحادیه اروپا از آژانس بینالمللی انرژی اتمی بهخاطر گزارشهای منظم خود در مورد اقدامات راستیآزمایی و نظارت بر تعهدات هستهای ایران تحت برجام و اجرای پادمانهای ان پی تی در ایران قدردانی میکند.
اتحادیه اروپا به سرمایه گذاری دیپلماتیک و سیاسی برای تضمین عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای ادامه خواهد داد.
وی در تداوم ادعاها درباره پیشرفتهای هستهای ایران اضافه کرد: تشدید فعالیتهای هستهای ایران، خطر وقوع بحران گسترش سلاحهای هستهای در منطقه افزایش خواهد یافت و برای بازگشت اعتماد، اقدامات مشخص و پایدار برای کاهش تنش هستهای مورد نیاز است.
این مقام اتحادیه اروپا تصریح کرد: ما اخراج بازرسان با تجربه آژانس از ایران را نمی پذیریم . اتحادیه اروپا از تهران میخواهد که این اقدامات یکجانبه را که بهطور مستقیم بر توانایی آژانس برای انجام مؤثر فعالیتهای راستیآزمایی خود در این کشور، از جمله نظارت بر برجام تأثیر میگذارد، متوقف کند.
سفیر اتحادیه اروپا در سازمان ملل مدعی شد: ما قویاً از ایران میخواهیم همه فعالیتهای مغایر با برجام را متوقف کند و فورا به اجرای کامل آن، از جمله تمامی اقدامات شفافسازی، بازگردد. ما از ایران میخواهیم که به اجرای پروتکل الحاقی بازگردد و به دنبال تصویب آن باشد.
وی گفت: اتحادیه اروپا از ایران میخواهد که به طور جدی و پایدار با آژانس در راستای اجرای تعهدات مندرج در بیانیه مشترک ماه مارس ۲۰۲۳ همکاری کند.
به گزارش سایت طلا, ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم های ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید، تحریمهایی که به واسطه برجام رفع شده بود، با تصمیم یکجانبه وی برای خروج از این توافق در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸) بازگردانده شد.
جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۱۸ سازوکار حل اختلاف را در چارچوب کمیسیون مشترک برجام در سطح وزیران امور خارجه اعضای باقیمانده در این توافق فعال کرد. در نتیجه این نشست، طرفهای عضو برجام با صدور بیانیهای، ۱۱ تعهد را برای جبران خسارتهای اقتصادی ناشی از اقدام یکجانبه آمریکا مطرح کردند.
اما اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریمهای یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، در نهایت در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هستهای با اعطای فرصتهای ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.
ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند، ایران نیز در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد.
در واقع ایران در پاسخ به خروج آمریکا از برجام و بی عملی یک ساله اروپا بر اساس بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام اجرای تعهدات خود را کاهش داد و این موضوع را در کمیسیون مشترک برجام ثبت کرد. اما تروئیکا پس از ۵ سال سکوت در برابر سیاستهای یکجانبه آمریکا و شکست پروژههایی نظیر اینستکس که قرار بود روابط تجاری ایران و اروپا را تسهیل کند، قطعنامهای را که خود در تابستان سال ۹۴ امضاء کرد زیر پا میگذارد.
در همین حال ایالات متحده در حمایت از تصمیم تروئیکا اعلام کرد که با همکاری شرکای اروپایی این کشور، تحریمهای موشکی علیه ایران را تقویت خواهد کرد. متیو میلر سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا پنجشنبه گذشته در نشستی خبری در خصوص اقدامات آمریکا پس از منقضی شدن تحریم های تسلیحاتی ایران گفت: «ما با همکاری شرکای خود در اروپا و آلمان و فرانسه و انگلیس برای مقابله با تهدیدهای مستمر جمهوری اسلامی ایران آماده هستیم و از جمله در مورد موشکها و انتقال تسلیحات با برد وسیع، با ابزارهای یکجانبه و چند جانبهای که در اختیار داریم، ایران را کنترل و تحریمها را تقویت خواهیم کرد.»