استثناي مالياتي براي دو گروه از صنف طلافروش

رييس سازمان امور مالياتي در یک جمع دانشجویی، از توافقات نهایی با طلافروشان پرده برداشت و گفت که بر اساس آخرین توافقات قرار شد توليدكنندگان و واردكنند‌گان طلا از پرداخت ماليات 3 درصدي ارزش افزوده مستثني شوند و به این ترتیب، ماليات بر ارزش افزوده، فعلا از فروشنده نهايي دريافت خواهد شد و مراحل قبلي آن مستثني می‌شوند. وي در عين حال اعلام كرد: «مطمئن باشيد در برابر واكنش‌هاي برخي از اصناف عقب‌نشيني نخواهيم كرد.»

خبر را برای من بخوان
رییس سازمان امور مالیاتی در یک جمع دانشجویی، از توافقات نهایی با طلافروشان خبر داد و گفت که بر اساس آخرین توافقات قرار شد تولیدکنندگان و واردکنند‌گان طلا از پرداخت مالیات 3 درصدی ارزش افزوده مستثنی شوند و به این ترتیب، مالیات بر ارزش افزوده، فعلا از فروشنده نهایی دریافت خواهد شد و مراحل قبلی آن مستثنی می‌شوند.
علی عسگری استاد دانشکده اقتصاد در کلاس درس توسعه اقتصادی در پاسخ به سوالات متعدد دانشجویان کلاس درس خود این مورد توافق را مقطعی دانست و اعلام کرد: مطمئن باشید در برابر واکنش‌های برخی از اصناف هم عقب‌نشینی نخواهیم کرد. به گفته وی، مشکل طلافروشان شفاف شدن درآمدهای آنها است.
اظهارات رییس سازمان امور مالیاتی در حالی مطرح می‌شود که پیش از این صنف طلافروشان تهران در اعتراض به اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده اقدام به تعطیلی واحدهای خود کردند که دامنه این اعتراضات به برخی شهرها نیز کشیده شد. اما از شنبه هفته گذشته بر اساس توافقاتی که صورت گرفت واحدهای این صنف مجددا در تهران و شهرستان‌ها بازگشایی شد. اکنون رییس سازمان مالیاتی از توافقات با اصناف و مستثنی شدن دو گروه تولیدکنندگان و واردکنندگان خبر داده است.
به گزارش خبرگزاری فارس، عسگری در خصوص نتایج نشست‌های سازمان مالیاتی با صنف طلافروشان گفت: در ابتدا آنها خواستار معافیت صنف خود از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده شدند؛ اما به آنها اعلام کردیم که این قانون مصوب مجلس است و به هیچ عنوان لغو نخواهد شد؛ بعد از آن گفتند اجرای قانون را دو سال به تعویق بیندازید که با توجه به اینکه یک بار این کار انجام شده بود، آن را هم نپذیرفتیم؛ پس از آن، دریافت سه درصد مالیات را از ارزش اجرت طلا خواستار شدند؛ یعنی قیمت طلا که هر گرم حدود 32 هزار تومان است و پس از ساخت به 42 الی 43 هزار تومان می‌رسد، مالیات از 10 الی 12 هزار تومانی که پس از ساخت طلا ارزش افزوده ایجاد می‌کند مالیات دریافت شود. زیرا این یک کالای سرمایه‌ای است نه مصرفی؛ اما به آنها گفتیم طلا یک کالا است و تمام ارزش آن شامل مالیات می‌شود؛ زیرا بسیاری از مردم طلا خریداری نمی‌کنند و یک کالای با دوام است.
مشکل طلافروشان مشخص شدن درآمد است
عسگری درباره اینکه طلا کالای سرمایه‌ای است یا مصرفی تصریح کرد: سرمایه‌ای بودن یک کالا ربطی به با دوام بودن و گران بودن آن ندارد؛ به عنوان مثال در حال حاضر کت و شلوار از قیمت 450 هزار تومان تا 6 میلیون تومان فروخته می‌شود و ممکن است چند سال هم استفاده شود؛ آیا با این توجیه می‌توان ادعا کرد کت و شلوار هم یک کالای سرمایه‌ای است؟ بدانید مشکل طلا فروشان پرداخت سه درصد مالیات بر ارزش افزوده نیست، زیرا این مبلغ را در نهایت مصرف‌کننده می‌پردازد؛ مشکل آنها مشخص شدن درآمد است؛ زیرا با اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده مالیات بر درآمد واقعی آنها مشخص می‌شود؛ هم‌اکنون که اطلاعات درستی در زمینه درآمدها وجود ندارد، دریافت مالیات به روش توافقی دریافت می‌شود که به هیچ وجه روش مناسبی برای اخذ مالیات نیست.
وی افزود: با طلا فروشان توافق کردیم که مالیات بر ارزش افزوده را فعلا از فروشنده نهایی دریافت کنیم و مراحل قبلی آن که شامل تولیدکننده و واردکنند‌گان می‌شود از پرداخت مالیات سه درصدی مستثنی شوند؛ البته برای یک دوره مقطعی؛ مطمئن باشید در برابر واکنش‌های برخی از اصناف هم عقب‌نشینی نخواهیم کرد.
وی درباره اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده و افزایش قیمت طلا با اجرای قانون تصریح کرد: قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب مجلس است و باید اجرا شود؛ درصورتی که قانون به درستی اجرا شود، بسیاری از مشکلات از جمله قاچاق کالا و فرار مالیاتی از بین خواهد رفت.
‌در این نوع روش اخذ مالیات، از همه زنجیره عوامل مربوط به واردات، تولید، توزیع و فروش مالیات دریافت می‌شود. به عنوان مثال وارد کننده طلا سه درصد از ارزش افزوده کالای خود را به عنوان مالیات در بدو ورود می‌پردازد و بعد از آن از فروشنده عمده طلا 3 درصد را اخذ می‌کند؛ در هر مرحله که طلا معامله می‌شود و ارزش افزوده‌ای از این محل به دست می‌آید سه درصد بابت ارزش اضافی ایجاد شده مالیات دریافت و به خریدار بعدی منتقل می‌شود تا در نهایت از مصرف کننده‌ نهایی مالیات دریافت می‌شود؛ در این روش هر‌کدام از فعالان اقتصادی مالیات مربوط را در هر مرحله می‌پردازند و در نهایت مالیات به خریدار نهایی منتقل می‌شود.
هدف، شناسایی فعالیت‌های اقتصادی است
رییس سازمان امور مالیاتی درباره دریافت مالیات نهایی از مشتری نیز گفت: فلسفه دریافت مالیات بر ارزش افزوده، دریافت مالیات از مصرف‌کننده نهایی است و این شیوه دریافت مالیات در بسیاری از کشورها انجام می‌شود؛ هدف اصلی از اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده اخذ درآمد نیست، بلکه شناسایی فعالیت‌های اقتصادی از جمله فعالیت‌های پنهان در عرصه اقتصاد است؛ لازم به ذکر است که سه درصد کمترین میزان مالیاتی است که در بین کشورهای اجرا کننده این پایه مالیاتی تعیین شده است.
وی افزود: کالاهای اساسی مشمول مالیات بر ارزش افزوده نمی‌شوند، چرا که بسیاری از مردم بخش عمده‌ای از سبد هزینه خود را صرف خرید این کالاها می‌کنند و بنابراین مشکلی در این زمینه به وجود نخواهد آمد.
کاهش خرید طلا مقطعی است
عسگری درخصوص علت اصلی مخالفت طلافروشان گفت: علت اصلی مخالفت طلا فروشان این است که آنها به خوبی می‌دانند اگر مالیات بر ارزش افزوده اجرا شود، مالیات بر درآمد آنها نیز مشخص خواهد شد و دیگر نمی‌توانند مانند سابق به روش توافقی مالیات پرداخت کنند؛ در واقع آنها کاملا به مزایای اجرای قانون مذکور واقف هستند و به همین دلیل عکس‌العمل نشان دادند.
وی درباره کاهش درآمد طلافروشان با اجرای قانون به دلیل افزایش قیمت‌ها گفت: این موضوع تاثیر چندانی ندارد؛ اگر هم مصرف‌کننده عکس‌العمل نشان دهد مقطعی خواهد بود و پس از مدتی به حالت عادی باز می‌گردد؛ اگر شما یک حلقه طلای هفت گرمی بخرید، باید 8 هزار و 800 تومان به عنوان مالیات بر ارزش افزوده بپردازید.