سایت خبری طلا

بیانیه مشترک جمهوری اسلامی ایران و ترکیه

منبع: تسنیم


در پایان سفر رئیس‌جمهور اسلامی ایران به ترکیه، دو کشور با صدور بیانیه‌ای مشترک ضمن تأکید بر ضرورت تلاش برای ارتقای حداکثری حجم تجارت فی‌مابین، جنایات رژیم غاصب صهیونیستی علیه مردم مظلوم غزه را محکوم کردند.


به گزارش سایت طلا،جمهوری اسلامی ایران و ترکیه در پایان سفر سید ابراهیم رئیسی به این کشور در بیانیه مشترکی بر عزم راسخ دو کشور برای گسترش مناسبات دوجانبه سیاسی، اقتصادی، فرهنگی تأکید و ضمن تبیین دیدگاه‌های خود در خصوص مسایل مهم منطقه‌ای و بین‌المللی به‌ویژه ضرورت همکاری در راستای توقف فوری جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم مظلوم غزه، تأکید کردند: برای بازگشت به شرایط عادی در منطقه دریای سرخ، اقدامات قاطع برای جلوگیری از جنایات رژیم صهیونیستی ضروری است.

متن کامل این بیانیه به‌شرح زیر است:

ـ جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه در پرتو روابط سنتی خود بر اساس احترام متقابل، منافع مشترک، دوستی و پیوندهای ریشه‌دار فرهنگی و تاریخی، بر اراده قوی سیاسی خود برای گسترش روابط در همه زمینه‌ها از طریق دیدارهای متقابل در سطوح عالی و تقویت ارتباطات بین مردم تأکید کردند.

ـ دو کشور بر عزم خود برای مبارزه مشترک با همه اشکال و مظاهر تروریسم که به یکی از بزرگترین چالش‌های عصر ما تبدیل شده و آسیب‌های زیادی در منطقه وارد کرده، تصریح نمودند و بر مبارزه با قاچاق کالا، سلاح، مواد مخدر و مبارزه با جنایات سازمان‌یافته در طول مرزهای مشترک تأکید کردند.

ـ ایران و ترکیه همچنین توافق نمودند با استفاده از سازوکارها و موافقتنامه‌های دوجانبه موجود، همکاری‌های اقتصادی و تجاری باثبات، پایدار و منصفانه را تقویت کرده و برای ارتقای حداکثری حجم تجارت فی‌مابین و افزایش همکاری در حوزه انرژی تلاش نمایند و با ایجاد محیط مناسب، سرمایه‌گذاری‌های متقابل را افزایش داده و بخش خصوصی دو طرف را برای افزایش همکاری و سرمایه‌گذاری متقابل ترغیب نمایند.

ـ طرفین با توجه به موقعیت استراتژیک و نقش مرکزی دو کشور در حمل‌ونقل بار و مسافر به‌عنوان دروازه‌های یکدیگر به اروپا و آسیا، بر تمایل و تعهد خود برای تقویت همکاری‌ها در حوزه ترانزیت جاده‌ای، ریلی و ترکیبی، همکاری در زمینه کریدورها، تقویت تجارت مرزی و ایجاد پایانه‌های مرزی جدید تأکید کردند.

ـ همکاری در زمینه محیط زیست و استفاده منصفانه و ‌پایدار از منابع مشترک آبی از دیگر محورهای گفتگوی رؤسای جمهور دو کشور بود.

ـ دو طرف همچنین بر اهمیت همکاری‌های فرهنگی، آرشیو، جوانان، ورزشی، آموزش عالی و روابط سازنده رسانه‌ای تأکید کردند.

ـ دو طرف ضمن محکومیت شدید اهانت به مقدسات اسلامی، افزایش اسلام‌هراسی، نفرت‌پراکنی علیه اسلام، بر همکاری نزدیک خود در سازمان ملل و سازمان کنفرانس اسلامی برای تصویب قطعنامه‌های علیه حمله به کتب مقدس به‌عنوان نفرت مذهبی تصریح نمودند.

ـ محکومیت جنایات وحشیانه رژیم صهیونیستی علیه مردم مظلوم غزه از دیگر موضوعات اصلی رؤسای جمهور دو کشور بود، دو طرف با ابراز نگرانی از تداوم این جنایات خواستار توقف فوری حملات رژیم اسرائیل، رفع فوری و بدون قید و شرط محاصره ظالمانه نوار غزه و ارسال فوری، کافی و بدون مانع کالاها و خدمات ضروری به مردم فلسطین شده و بر حقوق مشروع و مسلّم مردم فلسطین به‌ویژه حق دفاع از خود تأکید کردند.

ـ دو طرف همچنین بر ضرورت مقابله با بی‌کیفر ماندن رهبران سیاسی و نظامی رژیم اسرائیل و محاکمه آنها در محاکم ذی‌صلاح بابت جنایات جنگی، نسل‌کشی و دیگر اشکال جنایات تأکید نموده و از اقدام حقوقی دولت آفریقای جنوبی علیه رژیم اسرائیل در دیوان بین‌المللی دادگستری استقبال کردند.

ـ دو طرف همچنین ضمن تأکید بر اراده متقابل خود به‌عنوان شرکای روند آستانه برای حفظ آرامش در سوریه، تعهد خود به تمامیت ارضی، یکپارچگی و حاکمیت سیاسی سوریه را تصریح نمودند. دو کشور، همچنین با اعلام حمایت از یکپارچگی سرزمینی، وحدت سیاسی و حاکمیت عراق بر انتظارات مشترک خود از این کشور برای مبارزه با تروریسم و تقویت همکاری در این زمینه تأکید نمودند.

ـ دو کشور با تأکید بر ضرورت احترام به تمامیت ارضی کشورهای منطقه قفقاز، پلت‌فرم منطقه‌ای 3+3 را به‌عنوان یک مجمع مناسب رایزنی و همکاری سازنده بین کشورهای عضو ارزیابی کردند.

ـ دو کشور تعامل عملی و سازنده با مسئولان فعلی افغانستان را مهم ارزیابی کرده و بر ضرورت ایجاد یک دولت فراگیر، مسئول و پاسخگو در افغانستان به‌نمایندگی از تمام مردم این کشور و تأمین امنیت برای آن‌ها بدون هرگونه تبعیض قومی و فرقه‌‌ای تأکید کردند.

ـ ضرورت مبارزه همه‌جانبه با تمام گروه‌های تروریستی، تولید و قاچاق مواد مخدر، قاچاق انسان و تردد غیرقانونی، فراهم نمودن امکان بازگشت امن، داوطلبانه و شرافتمندانه همه مهاجران غیرقانونی افغانستانی به کشورشان از دیگر موضوعات مورد تأکید دو طرف بود.

ـ دو کشور ضمن اعلام حمایت از یکپارچگی سرزمینی یمن، بر یافتن راه‌حل سیاسی پایدار و برقراری صلح و ثبات دائمی در این کشور و نیز ارسال کمک‌های فوری جامعه جهانی از جمله غذا، دارو و سایر اقلام ضروری برای مردم یمن تأکید کردند.

ـ رؤسای جمهور دو کشور ضمن تأکید بر اهمیت حفظ امنیت کشتیرانی در آبهای منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله دریای سرخ، تشدید تنش‌های منطقه‌ای و وضعیت کنونی دریای سرخ را نتیجه تجاوزات وحشیانه رژیم اسرائیل به مردم غزه دانسته و تأکید کردند که برای بازگشت به شرایط عادی در منطقه باید اقدامات قاطع برای جلوگیری از جنایات اسرائیل انجام شود.

ـ ضرورت برقراری صلح عادلانه و قابل دوام در اوکراین از طریق مذاکرات سیاسی و تلاش برای مقابله با اثرات منفی جهانی و منطقه‌ای این مناقشه که با تداوم و طولانی شدن جنگ در حال افزایش هست، از موضوعات مورد تأکید دو طرف بود.

به گزارش تسنیم، آیت الله رئیسی پس از پایان سفر خود به ترکیه، ساعاتی قبل به کشور بازگشت.