عدم اشاره بیانیه پنتاگون به کاهش تعداد نیروهای آمریکا در عراق
وزارت دفاع آمریکا در بیانیه خود درباره توافق با عراق به قصد خود برای کاهش تدریجی نیروهای ائتلاف بینالمللی اشاره نکرده است.
وزارت دفاع آمریکا در بیانیهای که درباره توافق با عراق منتشر کرده به کاهش تدریجی نیروهای ائتلاف بینالمللی در خاک این کشور همسایه ایران اشارهای نکرده است.
وزارت خارجه عراق امروز (۵ بهمن) با صدرو بیانیهای از توافق با دولت آمریکا در پی مذاکرات شش ماهه با این کشور برای کاهش تدریجی نیروهای ائتلاف ضد داعش خبر داد و گفت که طبق این توافق مأموریت «مبارزه با داعش» که این ائتلاف برای خود تعریف کرده است، به پایان میرسد.
در بیانیه این وزارتخانه آمده است که دولت عراق در راستای اجرای تعهدات ملی خود و در راستای افزایش ظرفیت و کارآمدی نیروهای عراقی، پس از ۶ ماه مذاکره با دولت آمریکا که از آگوست ۲۰۲۳ آغاز شده، با این کشور بر سر تشکیل کمیته عالی نظامی (HMC) جهت ارزیابی تهدید و خطر داعش و همچنین مشخص کردن مدت زمان حضور مستشاران ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا به توافق رسیده است.
پنتاگون در بیانیه خود تصریح کرده است: «ایالات متحده آمریکا و دولت عراق جلسات کارگروه کمیته عالی نظامی (HMC) را از روزهای آینده آغاز خواهند کرد. این اقدام آغازگر روندی خواهد بود که دو طرف در جریان گفتوگوی مشترک همکاری امنیتی آمریکا-عراق در روز ۷-۸ آگوست ۲۰۲۳ به آن متعهد شدند.»
در حالی که در بیانیه وزارت خارجه عراق تصریح شده دو طرف بر سر کاهش تدریجی تعداد «مستشاران ائتلاف بینالمللی» و پایان یافتن «مأموریت مبارزه با داعش» با ایالات متحده آمریکا به توافق رسیدهاند در بیانیه پنتاگون اشارهای به این موضوع نشده و در عوض تصریح شده که برگزاری جلسات کارگروه HMC، امکان حرکت به سمت «شراکت امنیتی پایدار و دوجانبه» میان دو طرف را امکانپذیر خواهد کرد.
این بیانیه تصریح میکند: «HMC، انتقال به شراکت امنیتی پایدار و دوجانبه میان ایالات متحده و عراق را با اتکا به موفقیتهای بغداد در عملیات مبارزه با داعش در عراق و سوریه با همکاری نیروهای ائتلاف امکانپذیر خواهد کرد.»
در پایان این بیانیه آمده است: «ایالات متحده و عراق طی ده سال گذشته که بغداد از واشنگتن برای مبارزه با داعش دعوت به عمل آورد از رابطهای عمیق و سازنده بهرهمند بودهاند. شروع HMC به منزله تحول در رابطه دوجانبه عراق و آمریکا ذیل توافقنامه چارچوب راهبردی است و تعهد ما به تعمیق این همکاریهای امنیتی برای پیشبرد ثبات در داخل عراق و منطقه را نشان میدهد.»
شمار نظامیان غیر آمریکایی در عراق به ۲۴۰۰ نفر می رسد که به نمایندگی از سایر کشورها تحت عنوان ائتلاف مبارزه با تروریسم وارد کشور شدهاند که تا به این لحظه در خصوص آنها به صراحت سخنی گفته نشده است.
بغداد و واشنگتن در ۲۶ ژوئیه گذشته، به توافق رسیدند که نیروهای رزمی آمریکا تا پایان سال جاری میلادی از عراق خارج شوند و تنها تعدادی از نیروهای آمریکایی برای مشاوره و آموزش نیروهای عراقی باقی بمانند.
نیروهای آمریکایی در سال ۲۰۱۴ برای بار دوم وارد عراق شدند. آمریکا به این بهانه ۳۰۰۰ نیروی در قالب یک ائتلاف بینالمللی موسوم به ضد داعش که ۲۵۰۰ تن از آنها، آمریکایی بودند، وارد این کشور کرد. پس از اعلام پیروزی بر داعش از سوی بغداد، مردم و دولت عراق بر ضرورت خروج نظامیان خارجی از کشور تاکید کردند.
تأکید مردم عراق بر اخراج آمریکا زمانی شدت گرفت که آمریکا سپهبد «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و «ابومهدی المهندس» نائب رئیس سازمان الحشد الشعبی عراق را به شهادت رساند. در واکنش به این جنایت، پارلمان عراق در دی ماه سال ۹۸، طرح اخراج نظامیان آمریکایی از خاک این کشور را تصویب کرد.
با وجود چند دور مذاکره راهبردی میان بغداد و واشنگتن برای پایان دادن به حضور نظامی آمریکا در عراق، آمریکا هنوز با نقض این مصوبه در خاک عراق حضور دارد. هرچند که مقامات مسئول عراقی از آغاز روند خروج نظامیان آمریکایی خبر دادهاند وگاهی خبر عقبنشینی چندین یگان رزمی آمریکا رسانهای میشود.