افت شدید قیمت طلا در آستانه اجلاس گروه 20
بهای طلا در بازارهای جهانی بیش از 20 دلار کاهش یافت. روز جمعه قیمت طلا در آستانه برگزاری اجلاس گروه 20 در کرهجنوبی به شدت کاهش یافت و بین دوسطح 1314/50 دلار تا 1329/30 دلار در نوسان بود.
با بالا گرفتن مناقشات بینالمللی بر سر رقابت کشورهای در حال توسعه برای کاستن از ارزش پول ملی در راستای تقویت تراز تجاری در مقابل کشورهای اروپایی و آمریکا، اجلاس وزرای دارایی و روسای بانکهای مرکزی 20 کشور صنعتی جهان در سئول پایتخت کره جنوبی گرد هم آمدهاند. «جنگ ارزی» که آمریکا و چین مهمترین کشورهای درگیر در جبهه های آن را تشکیل میدهند، از نظر برخی از صاحبنظران میتواند منجر به بحرانهای بینالمللی شدیدی شود. برخی حتی امکان بروز درگیریهای نظامی را نیز دور از ذهن نمیدانند. اجلاس گروه 20 در کرهجنوبی با هدف بحث و تبادل نظر در متعادلتر کردن تراز حساب جاری و رفع مناقشات جنگ ارزی و همچنین کمک به یافتن راههایی برای حفظ روند بهبود اقتصاد جهانی تشکیل شده است. کارشناسان با اعلام اینکه در این جنگ ارزی هیچ کشوی سود نخواهد کرد، بر این عقیدهاند که در صورتی که در این اجلاس اقدامات عملی برای کاستن از مناقشات ارزی صورت بگیرد، قیمت طلا بازهم کاهش خواهد یافت.
عملکرد بانک مرکزی در کنترل بازار طلا مناسب نبود
بانک مرکزی تغییرات قیمت طلا در جهان را تغییرات حبابی اعلام کرده و عملکردش در مقابل این تغییرات بسیار ناقص و ضعیف بوده است.
به گزارش ایسنا طیبنیا، عضو انجمن اقتصاددانان ایران درباره تحولات اخیر در بازارهای ارز ایران و جهان و عملکرد بانک مرکزی گفت: طلا کالایی است که با توجه به مصرف آن جزو کالاهای پوشش ریسک است. در دنیا و حتی در ایران وقتی با تحولات سیاسی و اقتصادی و افزایش قیمتها روبهرو میشویم، یکی از راههای فرار از این برهم خوردن تحولات، خرید طلا است.
او که در نشست ماهانه انجمن اقتصاددانان ایران سخن میگفت، ادامه داد: با توجه به اینکه اقتصاد جهانی با رکود مواجه شده، کشورها برای مبارزه با این رکود پول خود را به کالاهای سرمایهای از جمله طلا تبدیل میکنند.
طیبنیا ادامه داد: بنابراین رشد قیمت طلا در این شرایط امری عادی است، خلاف آنچه بانک مرکزی این روند را حبابی میداند. این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: به طور مثال مردم ایران میدانند ممکن است در آینده قدرت خرید کمتری داشته باشند، بنابراین به سمت کالاهای سرمایهای میروند. ولی بانک مرکزی چون معتقد است که تغییرات قیمت طلا تغییرات حبابی است، برای کنترل نرخ آن سکه عرضه کرد.
عملکرد بانک مرکزی در مقابل این تغییرات و تحولات عملکرد ناقصی است. او درباره هدفمند کردن یارانهها نیز گفت: اگر چرخه اقتصاد حرکت کند حتی عرضه نقدینگی هم نمیتواند تورمزا باشد. هدفمند کردن یارانهها مثل چاقویی است که با یک جراحی میتواند جان یک نفر را نجات دهد هرچند خونریزی هم دارد.