چهارشنبه سوری امسال بالاخره ۲۳ یا ۲۹ اسفند است؟
«درسته که چارشنبهسوری در «سهشنبه شب» برگزار میشود، ولی جشنی در «شبِ چهارشنبه آخر سال» است؛ از عصر سهشنبه تا بامداد چهارشنبه.
«درسته که چارشنبهسوری در «سهشنبه شب» برگزار میشود، ولی جشنی در «شبِ چهارشنبه آخر سال» است؛ از عصر سهشنبه تا بامداد چهارشنبه. امسال چهارشنبه آخر سال ۲۳ اسفند است و چارشنبهسوری ۲۲ اسفند برگزار میشود. فرض ۲۹ اسفند برای چارشنبهسوری غلط است.»
محمدجواد ترابی، روزنامهنگار دراینباره در شبکه اجتماعی ایکس/توییتر نوشته است: «درسته که چارشنبهسوری در «سهشنبه شب» برگزار میشود، ولی جشنی در «شبِ چهارشنبه آخر سال» است؛ از عصر سهشنبه تا بامداد چهارشنبه. امسال چهارشنبه آخر سال ۲۳ اسفند است و چارشنبهسوری ۲۲ اسفند برگزار میشود. فرض ۲۹ اسفند برای چارشنبهسوری غلط است.»
چهارشنبهسوری یکی از آیینها و جشنهای ایرانی است که از غروب آخرین سهشنبهٔ ماه اسفند، تا پس از نیمهشب آخرین چهارشنبه سال، برگزار میشود و برافروختن و پریدن از روی آتش مشخصه اصلی آن است. این جشن، نخستین جشن از مجموعه جشنها و مناسبتهای نوروزی است که با برافروختن آتش و برخی رفتارهای نمادین دیگر، بهصورت جمعی در فضای باز برگزار میشود.
چهارشنبه سوری، جشنی پر از شور و لذت و شادمانی است که در شب آخرین چهارشنبه سال برگزار میشود و مقدمهای برای استقبال از سال نو به حساب میآید. تاریخ چهارشنبه سوری امسال ۱۴۰۲ در آخرین سه شنبه سال ۱۴۰۲ بعد از غروب آفتاب برگزار میشود که امسال در تقویم شمسی برابر روز سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ که مراسم شب چهارشنبه سوری با آداب و رسوم خاص در ایران و کشورهای فارسی زبان برگزار میشود.
آخرین شب چهارشنبه ۱۴۰۲ مصادف است با شبی که فردایش اول فروردین نوروز ۱۴۰۳ است. همین موضوع باعث شده تا در میان مردم ودر شبکههای اجتماعی نظرات مختلفی داشته باشند.
هر ساله جشن چهارشنبه سوری در سه شنبه شب که فردای آن چهارشنبه است برگزار میشود، اما امسال فردای آخرین چهارشنبه سال اول فروردین و نوروز ۱۴۰۳ است. بنا به این گزارش در سالیان گذشته هم مواردی مانند امسال وجود داشته و قاطبه مردم جشن چهارشنبه آخر سال را یک هفته زودتر برگزار کردند.
ولی به نظر میآید با مصادف شدن این روز با نوروز بهتر است آخرین چهارشنبه یک هفته قبل در تاریخ ۲۳ اسفند ماه ۱۴۰۲ برگزار شود تا مردم برای برگزاری جشن چهارشنبه آخر با توجه به حوادثی که گاها با این روزهمراه است مشکلی نداشته باشند و فرصت کافی برای آماده شدن در ورود به سال جدید را داشته باشند.
تاریخ دقیق چهارشنبه سوری سال ۱۴۰۲:
تاریخ دقیق چهارشنبه سوری ۱۴۰۲ در تقویم شمسی برابر است با:۱۴۰۲/۱۲/۲۹ -سه شنبه – ۲۹ اسفند ۱۴۰۲
تاریخ دقیق چهارشنبه سوری ۱۴۰۲ در تقویم قمری برابر است با:۱۴۴۵/۰۹/۰۸ -الثلاثاء – ۰۸ رمضان ۱۴۴۵
تاریخ دقیق چهارشنبه سوری ۱۴۰۲ در تقویم میلادی برابر است با:۲۰۲۴-۰۳-۱۹ -Tuesday – ۲۰۲۴ March ۱۹
چهارشنبه سوری از آداب و رسوم و سنتهای قدیمی است که هنوز باقی ماندن است شعر خواندن و برپا کردن آتش و پریدن از فراز آن است. آن هنگام فردی که از روی آتش میپرد بلند میخواند: زردی من از تو، سرخی تو از من.
این آیین از آن جهت به غروب آخرین سه شنبه یا همان شب چهارشنبه موکول شده است که زرتشت، با رسیدگی حسابهای گاه شماری به تنظیم و تدوین دقیق تقویم توفیق یافت و آن سالی بود که تحویل سال به سه شنبهای مصادف شد که نیمهی آن سه شنبه تا ظهر، جزئی از سال کهنه و نیمهی بعد از ظهر جزو سال نو به حساب آمد؛ و، چون آغاز هر روز را در نیمهی شب همان روز میدانستند، بنابراین فردای آن سه شنبه را “نوروز” شناختند و شب را جشن گرفتند و آتش افروختند و از آن پس آن شب را “چهارشنبه سوری” قرار دادند.
یا در بیانی دیگر، در ایران باستان، روز چهارشنبهی آخر سال نحوست داشته است و برای رفع این نحوست، آتش را که مظهر فروغ ایزدی بوده است، روشن میکردند و از روی آن میپریدند. از دیگر رسوم رایج در شب چهارشنبه سوری میتوان اسپند دود کردن، آجیل خوردن، فال گرفتن، فال گوش ایستادن یعنی در کوی و گذر به حرف عابران گوش دادن، قاشق زنی که به طور معمول زنان روی خود را میپوشانند و با قاشق، یا کلید به خانهها در میزنند و در مقابل نبز صاحب خانه شیرینی، میوه، سوپ، آجیل، پسته، مغز بادام، فندق، انجیر، کشمش و یا پول در ظرف آنها میگذاشت و… رانام برد. جالب است بدانید این باورها و رسمها هنوز به کلی فراموش نشده اند.
نام جدید شب یلدا و چهارشنبه سوری در تقویم ۱۴۰۳
اسم چهارشنبه سوری را تغییر دادند: «روز تکریم همسایگان»