بازار طلا با عوامل تازه‌ای روبه‌رو شد

طلا در آستانه انتشار آمار تورم آمریکا نوسان اندکی را تجربه کرد.

خبر را برای من بخوان


فلز زرد در نخستین روز هفته کاری با تشدید تنش‌های ژئوپلیتیک با تمایل بیشتر خریداران به عنوان سرمایه امن روبه‌رو شد، اما این خریدها آنقدر نبود که تکان شدیدی به بازار بدهد. طلا که هفته گذشته روی قیمت 1310 دلار برای هر اونس ایستاده بود، دوشنبه با 2 دلار افزایش به قیمت 1312 دلار رسید.

سه‌شنبه تا لحظه تنظیم این خبر، بهای 1310 دلار ثبت شد، گرچه هم‌اکنون که شما این گزارش را می‌خوانید احتمالا قیمت‌های متفاوتی ثبت شده است.

مهم‌ترین کانون توجه بازار از آغاز این هفته «مسائل ژئوپلیتیک» بوده که سه‌شنبه اخبار اقتصادی نیز به آن افزوده شد. سرنگونی هواپیمای خطوط هوایی مالزی در نزدیکی مرز اوکراین و روسیه در هفته گذشته و حملات زمینی رژیم صهیونیستی علیه باریکه غزه عوامل بنیادین غالب در بازار هستند. این عوامل صبح دوشنبه قیمت طلا را بالا بردند، اما این کالای گرانبها در ادامه روی سطح قیمتی پایین‌تری متوقف شد. آمریکا و دیگر کشورهای غربی، جدایی‌طلبان هوادار روسیه را عامل سقوط هواپیمای مسافربری خطوط هوایی مالزی می‌دانند و این مساله تنش‌های میان مسکو و غرب را تشدید کرده است. همزمان، اسرائیل به حملات خود در غزه ادامه می‌دهد و تاکنون شهروندان غیرنظامی بسیاری را به کام مرگ کشانده است، البته تا به حال ناآرامی‌های سرزمین‌های اشغالی و عراق به کشورهای دیگر کشیده نشده است تا اثرگذاری این تنش‌های ژئوپلیتیک هم محدود بماند، اما چنان‌که اشاره شد این محدودیت باعث خروج این مسائل از کانون توجه سرمایه‌گذاران و کارشناسان بازار طلا نشده است. این بحران‌ها به شدت قابلیت اثرگذاری بر روندهای کوتاه‌مدت را دارند. جیم وایکوف، گزارش نویس اصلی سایت کیتکو درباره فلزات گرانبها می‌گوید که احتمال حداکثری بودن اثرگذاری مسائل ژئوپلیتیک در مقطع فعلی 50-50 است.

این ابهام مدت‌ها است که بر سر بازار طلا سنگینی می‌کند و در ماه‌های گذشته به افت و خیز زیاد طلا منجر شده است. این افت و خیز در 30 روز منتهی به سه‌شنبه 22 جولای (31تیر) نیز کاملا قابل مشاهده است، اما طلا با تمام افت و خیز‌ها در این یک ماه حدودا هفتاد و یک صدم درصد از ارزش خود را از دست داده است. این در حالی است که تنش‌های ژئوپلیتیک باعث شده که قیمت فلز زرد بالای مرز 1300 دلار بماند. طلا گرچه از این تنش‌ها نفع برده، اما تحت فشار افزایش شاخص دلار نیز است. این ارز جهانی خود هم‌اکنون به‌عنوان سرمایه امن در نظر گرفته می‌شود. در هر حال موسسه MKS سوئیس اعلام کرده که سطح حمایتی قیمت طلا در شرایط کنونی 1305 دلار و سطح مقاومتی بهای فلز زرد نیز 1325 تا 1326 دلار است.

یک موضوع جالب این است که بازارهای سهام که معمولا به تنش‌های سیاسی واکنش منفی نشان می‌دهند، روز جمعه با رشد شاخص‌ها مواجه شدند و تاکنون نیز چندان از رکوردزنی‌های خود در هفته‌های گذشته فاصله نگرفته‌اند. اینها همه در حالی بوده که روز دوشنبه آمار و داده‌های مهمی از اقتصاد آمریکا و جهان منتشر نشد. در این روز شاخص فعالیت ملی بانک مرکزی شیکاگو اعلام شد که اثری بر بازار نداشت، اما سه‌شنبه عصر، شاخص بهای مصرف در آمریکا نیز اعلام شد که نشان‌دهنده افزایش در ماه ژوئن بود. این داده، مهم‌ترین خبر اقتصادی هفته است و تاثیر آن بر بازار را در گزارش فردا بررسی خواهیم کرد. سه‌شنبه بازارهای جهانی ارز هم اخبار مهمی داشتند. در این روز دلار استرالیا با رشد روبه‌رو شد تا برنده اصلی ارزهای کشورهای توسعه‌یافته شود. این رشد از اعلام رئیس بانک مرکزی این کشور مبنی بر رضایت از سطوح فعلی نرخ سود صورت پذیرفت، اما ین ژاپن پس از 2 روز افزایش با کاهش اندک نرخ برابری روبه‌رو شد. این ارز بیشتر به‌دلیل بحران‌های ژئوپلیتیک امن در نظر گرفته شده و به بالاترین ارزش در 2 ماه گذشته در برابر دلار و بالاترین ارزش در 6 ماه گذشته در برابر یورو رسیده بود. سه‌شنبه در بازار ارز نیز انتظار برای اعلام شاخص بهای مصرف کننده آمریکا مهم‌ترین خبر بازار بود. بازار همچنین در انتظار نتایج نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل در مورد برخورد با روسیه بود.