اصلی ترین تهدید برای اقتصاد جهان چیست؟
برنده نوبل اقتصاد تهدیدهای پیش روی اقتصاد جهان را مورد بررسی قرار داده است.
مایکل اسپنس (Michael Spence)، استاد اقتصاد دانشگاه نیویورک و برنده نوبل اقتصاد اعتقاد دارد که اکنون زمان نگرانی برای عدم توازن در اقتصاد جهان نیست و تهدیدهای جدی تری رشد و کامیابی اقتصاد جهان را تهدید می کنند.
او در یادداشتی در مورد اقتصاد جهان نوشته: "معمولا تابستان زمانی است برای استراحت کردن و فاصله گرفتن از خطرات و نگرانی های زندگی روزمره اما تابستان امسال چنین کاری به سختی امکانپذیر است چرا که زندگی هر روزه ما بیش از پیش نگران کننده شده و خطرات بیشتری آن را تهدید می کنند."
آقای اسپنس اعتقاد دارد که اگرچه در دوران پس از بحران مالی جهانی سال 2008 بیشتر مباحث مربوط به اقتصاد جهان بر روی عدم توازن اقتصادی متمرکز شده بودند و از این عامل به عنوان تهدیدی برای رشد اقتصاد جهان یاد می شد اما اکنون عدم امنیت سیاسی، خطر درگیری نظامی و آسیب های وارد شده به روابط دیپلماتیک بین کشورها اصلی ترین عواملی هستند که پیشرفت اقتصاد جهان را تهدید می کنند.
در شرق آسیا، تنش های میان چین و ژاپن بر سر مناطق مورد مناقشه به تهدیدی برای روند رو به بهبود اما شکننده اقتصاد ژاپن تبدیل شده است. تنش های مربوط به نبرد سایبری میان چین و آمریکا دیگر موردی است که روابط اقتصاد میان دو اقتصاد بزرگ جهان را در خطر قرار داده و در همین حال خاورمیانه نیز وارد یکی از بی ثبات ترین دوران خود شده که اثرات منفی اقتصادی آن نه تنها در سطح منطقه بلکه در سطح جهان نیز محسوس خواهد بود.
رشد اقتصادی، امنیت انرژی و ثبات منطقه ای اروپا نیز به خاطربحران اوکراین و افزایش تنش های میان روسیه و غرب در خطر قرار گرفته اند. برنده نوبل اقتصاد سال 2001 اعتقاد دارد که اگرچه اقتصاد جهان همچنان با چالش های مربوط به عدم توازن مواجه است و داده های مربوط به اقتصاد آمریکا نیز همچنان نگران کننده اند اما بی ثباتی های سیاسی-امنیتی در سرتاسر جهان اکنون به حدی رسیده که هر سرمایه گذاری در جهان را نگران می کند به خصوص که سطح روابط اقتصادی میان کشورها به حدی رسیده که تاثیرگذاری بی ثباتی در یک منطقه بر دیگر مناطق جهان اجتناب ناپذیر است.