به گزارش سایت طلا،خبرگزاری رویترز ادعا کرد در پی صدور قطعنامه آژانس بینالمللی انرژی اتمی در هفته گذشته، ایران ظرفیت غنیسازی اورانیوم را در برخی سایتها افزایش داده است.
چند دیپلمات در گفتوگو با این خبرگزاری مدعی شدند که جمهوری اسلامی ایران با گسترش ظرفیت غنیسازی اورانیوم خود در دو سایت زیرزمینی به قطعنامه هفته گذشته شورای حکام دیدهبان هستهای سازمان ملل علیه خود پاسخ داد. با این حال، به گفته تین دیپلماتها، این واکنش به آن شدتی نیست که بسیاری از آن میترسیدند.
تهران پیش از این تهدید کرده بود به چنین قطعنامههایی از سوی شورای حکام 35 عضوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی واکنش نشان میدهد. 18 ماه پیش ایران با رونمایی از غنیسازی تا 60 درصد خلوص و اعلام توسعه برنامه غنیسازی خود به قطعنامه قبلی آژانس واکنش نشان داد.
پنج دیپلمات به رویترز گفتند، ایران این بار قصد دارد آبشارهای بیشتری از سانتریفیوژها را در هر دو سایت غنیسازی زیرزمینی خود نصب کند. سه تن از این دیپلماتها گفتند که بازرسان آژانس گزارش برنامه جدید ایران را به کشورهای عضو ارائه می کنند.
یک دیپلمات مستقر در وین با اشاره به مقیاس واکنس ایران گفت: «آنقدری که من انتظار دارم نیست».
دیپلماتهای مذکور با اشاره به جان باختن رئیس جمهور و وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در سانحه سقوط هلیکوپتر در ماه گذشته و انتخابات پیش روی ریاست جمهوری گفتهاند که دلیل این واکنش را نمیدانند، شاید آنها منتظر روی کار آمدن دولت جدید هستند.
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، علیرغم نگرانیهای قبلی آمریکا نسبت به نحوه واکنش تهران، هفته پیش قطعنامهای را تصویب کرد که در آن از ایران خواست همکاریهای خود با آژانس را افزایش دهد و محدودیتهای اخیر خود را علیه بازرسان این نهاد لغو کند. این قطعنامه تنها با مخالفت روسیه و چین روبرو شد.
این دیپلماتها در مورد تعداد یا نوع سانتریفیوژهای اضافه شده یا سطح غنیسازی آنها توضیحی ندادند، اگرچه یک دیپلمات گفت که از آنها برای افزایش سریع تولید اورانیوم غنی شده ایران تا 60 درصد استفاده نمی شود. آنها گفتند که منتظر خواهند ماند تا گزارش رسمی آژانس را دریافت کنند. یکی از دیپلماتها گفته، این حرکت «در پایینترین حد انتظارا است و ما کاملاً مطمئن هستیم که آنها به هر حال این کار را انجام میدادند»، به این معنی که حتی بدون قطعنامه هم اتفاق میافتاد.
به نوشته رویترز، ایران به طور کامل به اعلامیه نوامبر 2022 خود در واکنش به قطعنامه قبلی عمل نکرده است. بر اساس این گزارش، در حالی که تمام سانتریفیوژهای اعلامی در نطنز نصب شده، 12 آبشار از یک مدل پیشرفته IR-2m هنوز در حال بهرهبرداری نیستند.