صنعت طلا و جواهر می تواند پشتوانه ی اقتصادی کشورمان باشد
سایت طلا: رئیس اتحادیه شمیرانات در کافه طلای سایت طلا در گفتگویی ضمن بیان اهمیت صنعت طلا و جواهر برای اقتصاد کشور، از آرامش موجود در اتحادیه شمیرانات گفت، و این آرامش را مدیون برابری و برادری هیئت مدیره ی این اتحادیه نوپا دانست.
تاریخ: ۳/شهريور/۹۳ ساعت ۱۲:۵۶ | اخبار صنفی شناسه خبر: ۱۷۶۶۱
کیومرث امیریان ؛ رئیس اتحادیه طلا و جواهر شمیرانات. متولد سال 1348 در شهرستان کرمانشاه.
وی پس از 32 سال فعالیت در صنف طلا و جواهر به مدت 11 سال است که ریاست اتحادیه طلا و جواهر شمیرانات را به عهده دارد. برادر دوقلوی وی نیز سه دوره رئیس اتحادیه طلا و جواهر کرمانشاه بوده است. وی با حضور در کافه طلا به سئوالات خودمانی و نسبتاً جدی ما مثل همیشه با متانت و آرامش پاسخ داد.
متن این گفتگو را در ذیل می خوانید:
*سایت طلا: جناب آقای امیریان ضمن سلام و تشکر جهت حضور در کافه طلا به عنوان سئوال نخست بفرمائید چگونه وارد صنف طلا و جواهر و نهایتاً ریاست اتحادیه طلا و جواهر شمیرانات شدید؟
-امیریان: با عرض سلام خدمت شما و همه مخاطبان محترم سایت طلا بخصوص بخش ویژه کافه طلا. بنده 32 سال پیش با کار شاگردی وارد این صنف شدم و از تعمیرکاری طلا شروع به کار کردم تا فروشندگی در شهر کرمانشاه. سپس در بازار تهران به بنکداری مشغول شدم و در حال حاضر در منطقه شمیرانات مغازه طلافروشی دارم.
*سایت طلا: در حال حاضر در کدام منطقه تهران سکونت دارید؟
- امیریان: با توجه به این که مغازه مان تجریش هست پاکوه نشین هستیم!(باخنده) و منطقه زعفرانیه ساکن هستیم.
*سایت طلا: خودروی رئیس اتحادیه شمیرانات چیست؟
- امیریان: پژو سال 93
*سایت طلا: چرا طلافروشی را انتخاب کردید، اگر طلافروش نبودید به چه کاری مشغول می شدید؟
- امیریان: اگر می دانستم این شغل به این روز می افتد حتماً یک شغل دیگر را انتخاب می کردم. شغلی به دور از استرس و دردسر.
خدا را شکر صنف و صنعت خوبی است و پای آن هستیم. کم و زیاد دارد، می گذرانیم.
*سایت طلا: بالاخره به چه شغلی مشغول می شدید؟
- امیریان: اگر طلافروش نبودم قطعاً در بخش ساختمان کار می کردم، رونق بیشتری دارد.
*سایت طلا: مهمترین رویداد زندگیتان چه بوده؟
- امیریان: سلامتی برادرم
*سایت طلا: چطور؟
- امیریان: اخوی دوقلوی بنده مدتی ناراحتی قلبی داشت، و چندی پیش طی یک عمل جراحی باطری گذاشت، و به همین خاطر از اتحادیه طلا و جواهر کرمانشاه کناره گیری کردند و انتخابات این شهر مجدد برگزار شد.
*سایت طلا: ما هم آرزوی سلامتی برای ایشان داریم. بفرمائید چگونه به ریاست اتحادیه طلا و جواهر شمیرانات انتخاب شدید؟
- امیریان: باتوجه به مصوبه مجلس شورای اسلامی، شمیرانات در سال 1367 از تهران جدا شده بود، ولی هیچ انتخابات اتحادیه ای در این شهرستان برگزار نشده بود و هیچ اتحادیه ای در شمیرانات فعال نبود. ما همراه با تعدادی از معتمدین شمیرانات از سال 82 به بعد با کمیسیون نظارت برانتخابات وقت، جلسه ای را در وزارت بازرگانی گذاشتیم و تصمیم به جداسازی اتحادیه ها را دادیم و تشکیل اتحادیه طلا و جواهر شمیرانات را خواستار شدیم، که در این سال انتخابات طلا و جواهر شمیرانات برگزار شد و در این انتخابات با توجه به برنامه و ایده ای که داشتیم، و تجربه ای که از قبل به همراهمان بود اتحادیه شمیرانات تشکیل و بنده به سمت ریاست آن انتخاب شدم.
ما در بدو تاسیس این اتحادیه مجموعاً از اتحادیه تهران 70 پرونده داشتیم، یعنی شمیراناتی که حدود 300-400 عضو داشت تشکیل پرونده آنان در اتحادیه تهران فقط 70 عدد بود، که ما با پی گیریهای هیئت مدیره این پرونده ها را در شمیرانات به 350 عضو رساندیم.
*سایت طلا: مشخصه بازر اتحادیه طلا و جواهر شمیرانات چیست و چه وجه تمایزی نسبت به اتحادیه تهران دارد؟
- امیریان: مشخصه اتحادیه طلا و جواهر شمیرانات یکی نوپا بودن آن هست، و دیگری آرامشی است که در صنف و منطقه شمیرانات هست. نه جناح بازی هست نه دسته بندی. یک هیئت مدیره ای دارد که مورد تأیید اعضاء و اصناف شمیرانات هست و طی این سه دوره آرامش نسبی را در این اتحادیه ایجاد کرده. با توجه به پروژه هایی که در منطقه شمیرانات در حال اجراست، احتمالاً حدود 100 تا 200 عضو به اتحادیه اضافه می شود، و اتحادیه خوبی ان شاءا... در شمیرانات خواهیم داشت.
*سایت طلا: این آرامشی که شما از آن سخن به میان آوردید از کجا نشأت می گیرد؟ موضوعی که در برخی از اتحادیه ها به وضوح دیده نمی شود؟
-امیریان: در این آرامش همدلی اعضاء اتحادیه نهفته و سرمنشأ آن اعضاء هیئت مدیره و مسئولین اتحادیه است که با هم و اعضاء اتحادیه دوست هستند. ما همه باهم برابر و برادریم. رئیس اتحادیه و معاونین و خزانه دار، همه با هم سر یک میز می نشینیم، با هم صحبت می کنیم، با هم دوست صمیمی هستیم، و از این لحاظ همدلی را می توانیم برقرار کنیم.
این که بخواهیم یک اتاق را برای فلان سمت جداگانه داشته باشیم، و یا یک اتاق را برای دیگری جداگانه قرار دهیم، این امر ناخوشایند است.
*سایت طلا: در صنف ما بعضاً دسته بندی دیده می شود، و بحث مهمی که در صنف وجود دارد کمرنگی همدلی و وحدت است، نظر شما در مورد لزوم اتحاد در صنف چیست؟ و چگونه باید در صنفمان اتحاد برقرار کنیم؟
- امیریان: در این مورد بستگی دارد که دوستان سلایقشان چگونه باشد. ما در اتحادیه شمیرانات سعی کردیم در تیم خودمان سلایق و نظرمان یکی باشد، در برخی از موارد ممکن است اختلافاتی باشد، ولی نهایتاً آرایمان یکی است. من سه دوره معاونت مجمع امور صنفی شمیرانات بودم که 15 اتحادیه را زیر نظر خود داشت. در این بین برخی اتحادیه ها خود را نسبت به دیگران بیشتر می دانستند، و یا بین خود اختلاف داشتند، اما ما به این نتیجه رسیدیم اتحادیه ای موفق است که همه هیئت مدیره و اعضاء یک رنگ دوست و صمیمی باشند. این که من در مقابل شما یک نوع رفتار کنم، و بعد پشت سر شما جلسه ای بگذارم و بدی شما را بگویم امر درستی نیست. این در شأن صنف ما نیست. افرادی که در این صنف هستند حرفشان اهمیت دارد، بطور مثال با یک حرف 10-20 کیلو طلا معامله می شود، پس باید هر شخصی در اتحادیه به حرفی که می زند عمل کند و پشت سر کسی طور دیگری ویا علیه او سخن نگویند.
*سایت طلا: یک اقدام مهم اتحادیه طلا و جواهر شمیرانات را نام ببرید؟
- امیریان: ساماندهی 70 واحد صنفی در این اتحادیه بوده. واحدهای صنفی که حدود سابقه ی 30 ساله داشتند ولی پروانه کسب نداشتند. ما توانستیم این امر را در کمیسیون نظارت شهرستان به خاطر اینکه هم مالیات دارایی را می دادند و هم عوارض شهرداری را و فقط به خاطر متراژ نمی توانستند جواز کسب بگیرند، ما آنها را ساماندهی کردیم، این واحدها از سال 84 جواز یکساله می گرفتند، توانستیم برای آنان جواز دائم بگیریم، و با استفاده از تبصره ماده قانونی وزارت بازرگانی پرونده موقت رابه پروانه دائم تبدیل کنیم.
*سایت طلا: در حال حاضر مهمترین چالش پیش روی صنعت طلا و جواهر کشور چیست؟
-امیریان: مشکل مهم صنف در حال حاضر که دست و پاگیر شده بحث مالیات بر ارزش افزوده است. این امر هنوز ساماندهی نگردیده و در وزارت دارایی قانون دائمی نشده و باید اتحادیه و اصناف به یک جمع بندی و نتیجه کامل نسبت به این موضوع برسند. الآن با توجه به شرایط که پیش آمده برای یک عده مالیات نوشته شده و برای برخی هم جریمه های سنگین وضع شده. مثلاً مالیات واحدی 60 میلیون و جریمه آن 120 میلیون تومان نوشته شده. این امور باید سریعتر حل شود.
-سایت طلا: شما طبیعتاً در مورد مالیات برارزش افزوده در جلسات زیادی شرکت کرده اید، نظر مسئولین و کارشناسان نسبت به این مالیات چیست؟ آیا تغییری نسبت به قانون مالیات برارزش افزوده در نظر آنان ایجاد شده یا خیر؟
- امیریان: مالیات برارزش افزوده هنوز به صورت قانون دائم در نیامده، و این قانون باید کارشناسی شود. نظر کارشناسان هم این است که باید از "ارزش افزوده" مالیات گرفته شود. شاید طلا گرمی 200هزار تومان و یا 50 هزار تومان شود، از طلا نباید مالیات گرفت. ارزش افزوده ی ما سود ماست، و طلا ابزار دست ما. از ابزار که نباید مالیات گرفت. طلا دست به دست می چرخد، ساخته می شود و دوباره برمی گردد.
ارزش افزوده نسبت به اضافه شد این قیمت است، همینطور که می گوئیم 7 درصد سود می گیریم، مالیات برارزش افزوده هم باید از همان 7 درصد محاسبه شود.
*سایت طلا: دیدگاهها نسبت به صنف طلا و جواهر متفاوت است، و بعضاً دید خوبی نسبت به این صنف ندارند، علت این نگاه های سنگین نسبت به صنف طلا و جواهر چیست؟
- امیریان: نگاههای منفی نسبت به این صنف کاملاً اشتباه است، صنعت طلا می تواند جایگزین نفت شود. اینکه دیدگاه مردم نسبت به این صنف عوض شده برمی گردد به نگاه مسئولین. وقتی یک مسئول پشت تریبون تلویزیون عنوان می کند که "طلافروش در سال فقط یک میلیون تومان مالیات می دهد" این درست نیست و ظلم است به این صنف. هیچ طلافروشی را پیدا نمی کنید که مالیات سالانه او یک میلیون تومان باشد. دومین قشری که بعد از پزشکان مالیات های سنگین پرداخت می کنند طلافروشان هستند. این نگرش باید تغییر کند و این نگاههایی هم که توسط رسانه ها پیش آمده اگر بخواهند به صنف کمک کنند باید صنف طلا و جواهر را حمایت کنند تا زنده نگه داشته شود. صنعت طلا یک پشتوانه قوی برای تولید و صادرات کشورمان می تواند باشد.
ما هیچ چیزی از کشورهای همسایمان که در تولید طلا و جواهر پیشرفت کرده اند کم نداریم. ما طراح خوب داریم، سازنده خوب و زبردست داریم، اگر امکانات را برای ما فراهم کنند این صنف و صنعت رشد خوبی خواهد داشت.
*سایت طلا: نهایت و آخر این قصه طولانی مالیات بر ارزش افزوده چه خواهد شد؟
- امیریان: با صحبت هایی که دوستان ما در مجلس داشته اند و با ارتباطی که با نمایندگان ملت داشته ایم، کلاً نظر این است که دیدگاهها عوض شود، و این مالیات از سود گرفته شود، اما این بحثها در حال انجام است. ان شاءا... در آن روزی که در مورد این قانون و اصلاحیه ی آن رأی گیری می شود به نتیجه خوبی برسیم، بعد به عنوان قانون ابلاغ شود. اگر قانونی را بد وضع کنیم منجر به تعطیلی این صف می شود. در اتحادیه شمیرانات در طول روز چندین نفر به من مراجعه می کنند و می خواهند از این صنف بیرون بروند و مغازه های خود را تعطیل کنند. این امر لطمه ای به مردم و اشتغال می زند. در هر مغازه ای حداقل سه نفر مشغول به کار هستند، حالا سازنده و کارگر و توزیع کننده هم بماند، این صنف یک خانواده است.
به نظر من حتماَ باید بازنگری شود تا در مجلس جواب مثبتی نسبت به این صنف داشته باشیم.
*سایت طلا: نقش رسانه در صنفمان چقدر است و وجود رسانه ای قوی در صنف طلا و جواهر چگونه احساس می شود؟
- امیریان: من جا دارد که از همین جا از سایت طلا بخصوص از دست اندرکاران این سایت تشکر کنم، چون واقعاً این رسانه فعالیت و رسالت خود را نسبت به این صنف واقعاً خوب انجام می دهد. از لحاظ خبرها، خبرهای جدید و به روز را منعکس می کند و من همیشه در اتحادیه سایت طلا را باز می کنم، و این سایت حقیقتاً به صنف و صنعت ما کمک می کند.
رسانه های دیگر هم که در این حوزه مشغول هستند بیایند همصدا شوند. رسانه خیلی تأثیرگذار است. الآن کار دنیا شده اطلاع رسانی. رسانه ها بیایند تا مسئولین را نسبت به صنف طلا و جواهر خوشبین کنند. رسانه می تواند چهره واقعی و درست صنف را در نظر مردم و مسئولین نمایان کند و آنگاه همه سوء نظرها نسبت به این صنف عوض خواهد شد.
در این صنف وجود یک نشریه و یک تریبون رسانه ای احساس می شود. در تهران حدود 7هزار واحد صنفی شاید هم بیشتر باشد، اگر رسانه ای را در صنف طلا و جواهر ایجاد کنیم حدود 10 هزار مخاطب دارد. در کل باید زحمات این صنف را به مردم بازگو کنیم و ایشان را در جریان پیشرفت و مشکلات این صنف قرار دهیم.
از همه دوستان خود نیز در اتحادیه ها می خواهم که از همه رسانه هایی که در این حوزه در تلاش هستند و نقش بلندگوی این صنف را بازی می کنند، حمایت کرده و پشتیبان آنان باشند. ما در اتحادیه شمیرانات درب اتاقمان بر روی همه رسانه ها باز است.
*سایت طلا: عملکرد سایت طلا را در این چند سال چگونه ارزیابی می کنید؟
- امیریان: ما در اتحادیه شمیرانات چون اخبار و قیمتها را روزانه رصد می کنیم، سایت طلا سایتی است که واقعیات را بیان می کند، صحبت دوستان و همکاران این صنف را منعکس می کند، و در این صنف و صنعت یک عملکرد خوبی داشته است. در این چند سال هم فعالیت پررنگی داشته و در تمامی نمایشگاهها با حضوری فعال و عملکرد خوب رضایت اهالی این صنف را جلب نموده است.
*سایت طلا: چه راهکاری برای رشد و فعالیت قوی این سایت دارید؟
- امیریان: مهمترین معیار برای شما ارتباط برقرارگردن با مردم است. شما خیلی خوب با اصناف و مسئولین ارتباط برقرار کرده اید، از لحاظ قیمتها هم موفق بودید، بیایید این اطلاع رسانی را بیشتر به مردم ارائه دهید، و آنان را بیش از قبل با این صنف آشنا کنید که راهکار آن را هم خودتان بهتر می دانید.
*سایت طلا: از بحث رسانه که بگذریم ارتباط شما یعنی اتحادیه شمیرانات با اتحادیه تهران چگونه است؟
- امیریان: ما از لحاظ ارتباطات ارتباط خوبی نه فقط با اتحادیه تهران، بلکه با همه اتحادیه داریم. ما با آنها همصدا و دوست هستیم و جلسات خوبی را بخصوص با اتحادیه ری و اسلامشهر در استان تهران داشتیم. و ان شاء ا... که آقای کشتی آرای هم اتحادیه های استان را ماهی یکبار دعوت کنند تا هماهنگی ها و وحدت رویه صورت گیرد.
*سایت طلا: در مورد اهمیت تولید و رقابت با نمونه های خارجی بفرمائید، علت ضعف ما در تولید چیست؟
- امیریان: در صنف ما دولت از تولیدکننده حمایت نمی کند و دید خوبی نسبت به صنف طلا و جواهر ندارد، ما نمی توانیم از طرحها و ایده های خوب خودمان استفاده کنیم. در حالی که ایران از استعدادهای خوبی برخودار است و باید از آن استفاده کرد، باید از جوانان بهره برد و اشتغالزایی ایجاد کرد.
ما می توانیم در دنیا حرفی برای گفتن داشته باشیم. الان در ترکیه خود بانکها به سازندگان، طلا با سود اندک می دهد و سر سال طلا را پس می گیرند، تا تولید حمایت شود، باید این دیدگاه را دولتمردان ما داشته باشند تا به صنعت طلا کمک و از آن حمایت کنند. از این طریق باید وابستگی خود به نفت را کم کنیم.
*سایت طلا: فن آوری های مدرن و تکنولوژی روز دنیا چه نقشی در صنعت طلای امروز دارد؟
- امیریان: در صنعت طلا و جواهر تکنولوژی حرف اول را می زند، هنوز در صنف ما کارها به صورت سنتی انجام می شود. در روشهای سنتی کسری طلا بسیار زیاد است و سود آوری اندک.
باید صنعت طلا کشور به سمت تکنولوژی روز دنیا رفته و با حمایت دولت از تولیدکننده ها و ورود دانش و علم روز بازدهی خیلی بهتری در این صنعت ایجاد کنیم.
*سایت طلا: آیا اتحادیه شمیرانات تولیدکننده دارد؟
- امیریان: نه ندارد، چون این منطقه نزدیک تهران است بیشتر تولیدکنندگان در مرکز تهران مستقر هستند، اما تعمیرکار طلا و جواهر دارد.
*سایت طلا: جناب آقای امیریان با شنیدن این واژه ها چه چیزی به ذهنتان خطور می کند؟
«صداقت»
- امیریان: راستی، درستی
*سایت طلا: «مالیات بر ارزش افزوده»
- امیریان: سختی، نفسگیر و دشوار
*سایت طلا: «سکه»
- امیریان: بازار همیشه سکه بوده، ولی حالا دیگر نیست. بازار از سکه افتاده!
*سایت طلا: «کارمزد»
- امیریان: زحمت و تلاش. تلاش است که کارمزد را به دنبال می آورد
*سایت طلا: «رسانه»
- امیریان: خبررسانی و اطلاع رسانی، مردم را آگاه کردن
*سایت طلا: «بازار»
- امیریان: محل داد و ستد، و محل اجتماع مردم و کسبه که همان حبیب ا... است.
*سایت طلا: جناب آقای امیریان آرزوی موفقیت برای شما و همه همکارانتان در اتحادیه شمیرانات داریم و از این که با حضورتان در کافه طلای سایت طلا، زمینه این گفتگو را فراهم آوردید بسیار سپاسگذاریم.
- امیریان: من هم برای شما و همه دست اندرکاران سایت طلا آرزوی سلامتی و موفیت دارم و امیدوارم این بخش جدید کافه طلا را مانند همه عرصه های این سایت با موفقیت پیش ببرید.
پایان/
گفتگو و تنظیم: احمد جعفری