شروط ترامپ برای ایران آب رفت + جزئیات
در شرایطی که حتی مقامهای آمریکایی گفتهاند کارزار فشار حداکثری علیه ایران شکست خورده، دونالد ترامپ در مبارزات انتخاباتی از ۱۲ شرط دولت اول خود در قبال تهران به ۱ شرط رسید.
در شرایطی که حتی مقامهای آمریکایی گفتهاند کارزار فشار حداکثری علیه ایران شکست خورده، دونالد ترامپ در مبارزات انتخاباتی از ۱۲ شرط دولت اول خود در قبال تهران به ۱ شرط رسید.
حدود دو هفته پس از خروج غیرقانونی آمریکا از برجام، مایک پامپئو وزیر خارجه این کشور شروط ۱۲ گانه دولت ترامپ در قبال ایران را اعلام کرد.
آمریکا رسما ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ از برجام خارج شد. ترامپ، بارها برجام را «وحشتناک» خواند و با گلهمندی درباره منتفع نشدن آمریکا از این توافق بینالمللی، گفت که کارزار فشار حداکثری را علیه ایران اعمال کرد تا زمینه «توافق جدید» فراهم شود.
فرانسه، آلمان و انگلیس به عنوان متحدان اروپایی آمریکا از این اقدام ابراز تاسف کردند. از مجموع هشت طرف امضاکننده برجام (ایران، آمریکا، چین، فرانسه، آلمان، اتحادیه اروپا، روسیه و انگلیس) هیچ کدام از تصمیم ترامپ حمایت نکردند.
پامپئو ۳۱ اردیبهشت سال ۱۳۹۷ و سه سال پس از رد درخواستش برای سفر به ایران، ۱۲ شرط را به عنوان راهبرد دولت اول ترامپ برای ایران مطرح کرد. ترامپ اما در کارزار انتخابات ریاست جمهوری امسال خود هیچ اشارهای به این شروط نکرد و فقط گفت: «تنها چیزی که وجود دارد این است که آنها (ایران) نمیتوانند سلاح اتمی داشته باشند.»
شروط اعلامی او در سال ۱۳۹۷ برای ایران طی سخنرانی در «بنیاد هریتیج» بدین شرح است:
«۱- ایران باید همه جنبههای نظامی فعالیتهای هستهای قبلیاش را به آژانس اتمی اعلام کند.
۲- ایران باید غنیسازی را به طور کامل قطع کند و هیچوقت دنبال بازفراوری پلوتونیم نرود. این شامل بستن رآکتور آب سنگین هم هست.
۳- ایران باید به بازرسان آژانس انرژی اتمی اجازه دهد بصورت بی قید و شرط از همه پایگاهها در همه نقاط این کشور بازرسی کنند.
۴- ایران باید توسعه برنامه موشکی بالستیک و پرتاب موشکهایی که قابلیت حمل سلاح هستهای دارند را متوقف کند.
۵- ایران باید همه شهروندان آمریکا و همینطور شهروندان دیگر کشورهای همپیمان ما را آزاد کند.
۶- ایران باید حمایت از "گروههای تروریستی" را متوقف کند، از جمله حزبالله لبنان، حماس و جهاد اسلامی.
۷- ایران باید استقلال عراق را به رسمیت بشناسد و اجازه دهد شبهنظامیان شیعه عراق خلع سلاح شوند.
۸- ایران باید حمایت از حوثیهای یمن را متوقف کند.
۹- ایران باید همه نیروهای تحتامرش را از سوریه عقب بکشد.
۱۰- ایران باید حمایت از طالبان و دیگر گروههای تروریستی را در افغانستان پایان دهد.
۱۱- ایران باید به حمایت نیروی قدس سپاه از گروههای تروریستی و همپیمانان شبهنظامیاش پایان دهد.
۱۲- ایران باید به تهدید همسایگانش که بیشترشان همپیمان آمریکا هستند پایان دهد. از جمله تهدید ویرانکردن اسرائیل و پرتاب موشک به عربستان و امارات.»
اواخر دی ماه ۱۳۹۹ و در آخرین روزهای دولت اول ترامپ، تحلیلگر شناخته شده آمریکایی فرد کاپلان گفت که پامپئو در مقابل ایران «چیزی جز شکست کسب نکرد.»
این تحلیلگر نامآشنا، به پامپئو لقب «بدترین وزیر خارجه تاریخ ایالات متحده» را داد.
ترامپ پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری امسال اعلام کرد که از پامپئو در دولت دوم خود استفاده نخواهد کرد.