سایت خبری طلا

از نشست تا همه‌پرسی/ بهای طلا به کدام سو می رود؟

در حالی که روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه روزهای برگزاری نشست کمیته بازار آزاد فدرال رزرو بودند، امروز نیز روز برگزاری همه‌پرسی استقلال اسکاتلند است تا این سه روز داده‌های اقتصادی و سیاسی مهمی برای بازارهای مالی داشته باشند.



بازار طلا در آستانه اعلام نتایج نشست فدرال رزرو آرامشی نسبی را تجربه کرد، اما این آرامش به شکل محدود ماندن معاملات بود؛ چراکه در انتظار خبری از آرامش واقعی نیست.

رشدهای اندک 3 و 2 دلاری قیمت اونس در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه نشان‌دهنده همین انتظار بود. اعلام نتایج نشست دو روزه فدرال‌رزرو در این گزارش ممکن نبود، اما آرامش بازار طلا در روز چهارشنبه انتظار برای اعلام مواضع تازه کمیته بازار آزاد بانک مرکزی آمریکا را بیشتر به رخ کشید. سه‌شنبه قیمت اونس طلا برای دومین روز پیاپی رشد کرد و در مقطعی حتی به 1242 دلار هم رسید، اما در نهایت روی قیمت 1234 دلار متوقف شد. این رشد مانند رشد روز دوشنبه به دلیل افزایش حجم معاملات صورت پذیرفت، اما انتظار برای معلوم شدن سیاست‌های تازه فدرال رزرو حجم معاملات را محدود نگه داشت.
ابلاغیه پس از نشست، چهارشنبه شب به وقت تهران (2 بعدازظهر به وقت واشنگتن) منتشر شد و نیم ساعت پس از آن نیز کنفرانس خبری جنت یلن، رئیس فدرال رزرو انجام شد. جزئیات این دو اتفاق را در گزارش روز شنبه «دنیای اقتصاد» تشریح خواهیم کرد. ولی آرامش نسبی روزهای دوشنبه، سه‌شنبه و چهارشنبه (اونس طلا در روز چهارشنبه تا لحظه تنظیم این خبر به قیمت 1237 دلار رسید.) در حالی مهم ترین رویداد بازار بود، که اونس طلا در حدود یک ماه گذشته بیشتر از 60 دلار سقوط قیمتی را تجربه کرده است.
این روند باعث شده برخی از کارشناسان در میانه‌های سپتامبر صحبت از کاهش بیشتر قیمت فلز زرد تا پایان ماه جاری میلادی بکنند.
جورجت بوئل، تحلیلگر ارشد موسسه سرمایه‌گذاری ABN AMRU می‌گوید که طلا تا پایان سپتامبر به روند نزولی خود ادامه خواهد داد و به بهایی کمتر از 1200 دلار برای هر اونس خواهد رسید. بوئل تاکید می‌کند که افزایش ارزش دلار بیشترین نقش را در کاهش قیمت طلا داشته است. او می‌گوید: «به‌نظر من برگزاری نشست فدرال رزرو این فشارها را تشدید خواهد کرد و بهای طلا را تا پایان ماه سپتامبر به کمتر از 1200 دلار خواهد رساند. تقاضای چین و هند در شرایط کنونی به تنهایی برای افزایش قیمت طلا کافی نخواهد بود.»
نشست دو روزه فدرال رزرو آمریکا نقش مهمی در تعیین قیمت طلا و ارزش دلار در روزهای آینده خواهد داشت؛ زیرا زمان احتمالی افزایش نرخ بهره و دیگر سیاست‌های پولی فدرال رزرو روشن تر خواهد شد. قیمت طلا در سال‌های گذشته تحت‌تاثیر اجرای سیاست «تسهیل کمی» فدرال رزرو و کاهش نرخ بهره با رشد چشمگیری روبه‌رو شد. پس از افت قیمت‌ها در سال 2013 تنش‌های ژئوپلیتیک قیمت‌ها را در سال 2014 بالا برد تا در نهایت قیمت این فلز گرانبها در ماه‌های گذشته تحت‌تاثیر عوامل مختلفی از جمله افزایش ارزش دلار و نگرانی سرمایه‌گذاران از افزایش نرخ بهره آمریکا با افت شدیدی مواجه شود. آشکار است که روز چهارشنبه بازار طلا تنها بازاری نبود که در انتظار نتایج نشست
دو روزه فدرال رزرو بود. در حالی که بازارهای سهام با خشنودی از تشدید تزریق پول به اقتصاد چین و همچنین در آستانه پایان انتظار برای دریافت سیگنال‌های جدید از فدرال رزرو، رشد شاخص‌ها را رقم زدند، بازارهای جهانی ارز نیز شاهد تحولاتی بودند. روز سه‌شنبه انتظار معامله‌گران به ثبات دلار، یورو و ین انجامیده بود، اما چهارشنبه دلار در برابر بیشتر ارزهای عمده جهان با رشد روبرو شد. دلیل این رشد بیشتر شدن احتمال افزایش نرخ سود در میانه‌های سال 2015 میلادی بود.

این افزایش به تقویت دلار کمک می‌کند. به این ترتیب فعالیت بازارها در روز پنج‌شنبه در حالی آغاز می‌شود که مواضع جدید فدرال رزرو مشخص شده، اما دیگر خبر مهم امروز برگزاری همه پرسی اسکاتلند است که قابلیت تاثیرگذاری فراوانی را در حوزه سیاست و اقتصاد دارد. روز چهارشنبه پوند بریتانیا با رشد نرخ برابری از کمترین ارزش خود در 10 ماه گذشته که هفته پیش ثبت شده بود، فاصله گرفت؛ اما ارزش پوند، عملکرد بازارهای سهام انگلستان و همچنین اروپا و حتی جهان را باید پس از اعلام نتایج همه پرسی استقلال اسکاتلند از بریتانیا بررسی کرد.