به گزارش سایت طلا، سهم بازارهای مالی و مشتقه از کل معاملات بورس کالای ایران به 18 درصد افزایش یافته، به طوری که ارزش کل معاملات بازارهای مالی و مشتقه این بورس به 260 همت رسیده است.
روند معاملات بازار فیزیکی، مالی و مشتقه در بورس کالا
گزارشهای آماری رسمی نشان میدهد در سه سال اخیر (1401 تا 1403)، بورس کالای ایران روند رشد قابلتوجهی را در ارزش معاملات خود تجربه کرده است.
طبق این آمار، در سال 1401، ارزش معاملات این بازار به 10,486 هزار میلیارد ریال رسید. این رشد نسبت به سال 1400 چشمگیر بود و دلایل آن را میتوان به افزایش تقاضا برای کالاهای اساسی، توسعه ابزارهای مالی جدید و مشارکت فعالتر بازیگران اقتصادی در بازار مشتقه و مالی نسبت داد.
در سال 1402 نیز، ارزش معاملات با جهش قابلتوجهی به 16,309 هزار میلیارد ریال رسید. این سال را میتوان یکی از دورههای اوج بازار بورس کالای ایران دانست. توسعه ابزارهای مالی جدید مانند گواهی اوراق شمش و همچنین، گسترش ابزارهای مالی نظیر قراردادهای آتی و اختیار معامله، جذابیت بیشتری برای سرمایهگذاران ایجاد کرد.
در سال 1403(تا 19 آذر امسال)، ارزش معاملات این بورس به 14,641 هزار میلیارد ریال رسیده که نشاندهنده رشد قابلتوجه آن نسبت به دوره مشابه سال قبل است.
انتظار میرود تا پایان سال 1403، ارزش معاملات از رکورد سال 1402 عبور کند.
توسعه بورس کالا در مسیر اوراق بهادارسازی
طبق این آمار، در سال 1400، سهم بازارهای مالی و مشتقه از کل ارزش معاملات برابر با 5 درصد بود و مجموع ارزش معاملات در این بخش 34 هزار میلیارد تومان ثبت شد.
این سهم نسبت به حجم کلی بازار کم بود و نشاندهنده جایگاه به نسبت محدود بازارهای مالی و مشتقه در آن مقطع است. دلایل این وضعیت میتواند ناشی از گسترش نیافتگی ابزارهای مالی مشتقه و کمبود استقبال فعالان بازار باشد.
در سال 1401، سهم این بخش به 9 درصد افزایش یافت و ارزش معاملات به 92 همت رسید.
این رشد نشاندهنده افزایش قابلتوجه توجه به ابزارهای مالی و مشتقه است. معرفی ابزارهای جدید، بهبود زیرساختهای معاملاتی و افزایش آگاهی سرمایهگذاران درباره مزایای این بازارها از عوامل تأثیرگذار بودهاند.
در سال 1402 نیز سهم بازارهای مالی و مشتقه بدون تغییر در 9 درصد باقی ماند، اما ارزش معاملات این بخش به 146 همت افزایش یافت.
این افزایش ارزش معاملات به دلیل گسترش معاملات اوراق مشتقه، استقبال بیشتر از قراردادهای آتی و اختیار معامله، و افزایش تقاضا برای ابزارهای مالی بوده است. حفظ سهم ثابت نشاندهنده رشد همزمان سایر بخشهای بازار نیز است.
در سال 1403، جهشی قابلتوجه در سهم بازارهای مالی و مشتقه مشاهده میشود و این سهم به 18 درصد افزایش یافته است. ارزش معاملات نیز به 260 همت رسیده که رشد چشمگیری را نشان میدهد.
رینگ طلای بورس کالا
طبق دادههای آماری موجود، ارزش شمش و سکه موجود در خزانه بورس کالا 1.5 دلار برآورد میشود. موجودی سکههای طلا در خزانه بورس کالا تا 630 هزار قطعه برآورد شده است.
خالص ارزش کل داراییهای صندوقهای طلا در حال حاضر به بیش از 80 هزار میلیارد تومان رسیده است. این اتفاق با مشارکت 700 هزار سرمایهگذار در رینگ طلای بورس کالا صورت گرفته است.
بر اساس این گزارش، این صندوق ها توانستهاند بازده 80 درصدی را برای سرمایه گذاران فراهم کنند.
انتهای پیام/