سرمايه داران به پناهگاه نرفتند

طلا که روز نخست هفته کاری را با ثباتی نسبی به پایان برده بود، روز دوم هفته را با رشد قابل ملاحظه به انتها رساند تا دوباره در سومین روز هفته جاری شاهد آرامش باشد.

خبر را برای من بخوان


اونس طلا که دوشنبه با دو دلار کاهش به قیمت 1214 دلار رسیده بود، روز سه‌شنبه روی قیمت 1222 دلار ایستاد. روز چهارشنبه نیز تا لحظه تنظیم این خبر قیمت اونس با 4 دلار کاهش به 1218 دلار رسید. به این ترتیب تا بعدازظهر چهارشنبه، ساعات کاری روز سه‌شنبه متفاوت‌ترین مقطع کاری بازار بودند.

افزایش قیمت طلا در روز سه‌شنبه دو دلیل عمده سیاسی و اقتصادی داشت. دلار پس از مدت‌ها یکه تازی در بازارهای جهانی ارز در این روز در برابر بیشتر ارزهای عمده افت کرد. از سوی دیگر آمریکا و متحدان منطقه‌ای واشنگتن پس از مدت‌ها بحث بالاخره مواضع گروه خودخوانده «دولت اسلامی» را در خاک سوریه مورد حمله قرار دادند.

این دو عامل باعث شد که قیمت اونس فلز زرد حتی تا 1234 دلار هم بالا برود؛ اما نکته مهم این است که طلا حتی با وجود چنین داده‌های اقتصادی و سیاسی هم به کانال 1220 دلاری بازگشت. تنش‌های ژئوپلیتیک خاورمیانه باعث افزایش خرید طلا به‌عنوان سرمایه امن شد و همچنین پایین بودن نسبی قیمت‌ها باعث «پوشش کوتاه‌مدت» معامله‌گران شد. به این ترتیب طلا در کل ساعات کاری با 8 دلار رشد روبه‌رو شد.

اما افت قیمت‌ها از قله قیمتی بی‌دلیل نبود. اخبار سیاسی در بازار طلا بیشتر اثرات لحظه‌ای دارند. همچنین باید به بازگشت بخشی از ارزش دلار در طول ساعات کاری بازار اشاره کرد. البته در این روز «ریسک‌گریزی» هم با توجه به حملات آمریکا و متحدانش به مواضع داعش مشاهده شد. روز سه‌شنبه خبر دیگری نیز منتشر شد مبنی‌بر اینکه رژیم صهیونیستی یک جت جنگنده سوری را در فضای هوایی خود سرنگون کرده است.
این اخبار باعث شد که بازارهای سهام تحت فشار قرار بگیرند و معاملات طلا با افزایش مواجه شوند.

ریسک‌گریزی هنگامی رخ می‌دهد که یک سرمایه‌گذار دو سرمایه‌گذاری مختلف انجام داده که انتظار بازدهی شان یکسان است، اما میزان ریسک متفاوتی دارند. سرمایه‌گذار در این حالت سرمایه‌گذاری با خطر کمتر را انتخاب می‌کند و این رفتار در بازارهای مالی ریسک‌گریزی نام دارد. نتیجه ریسک‌گریزی روز سه‌شنبه حرکت سرمایه از بازار سهام به بازار طلا بود.

با این همه طلا همچنان در کانال‌های نزدیک مرز 1200 دلار نوسان می‌کند که نشان می‌دهد داده‌های بنیادین اقتصادی به‌ویژه احیای اقتصاد آمریکا همچنان بر این فلز گرانبها سنگینی می‌کند. اگر روسیه با استفاده از تمرکز رسانه‌ها روی خاورمیانه دوباره دست به اقدامات تنش آفرین در اوکراین بزند، قیمت طلا ممکن است با رشد روبه‌رو شود.

سه‌شنبه اخبار اقتصادی دیگری هم داشت. آخر وقت سه‌شنبه شاخص خرید مدیران بخش تولید چین از سوی بانک HSBC اعلام شد که رقم 5/50 واحد را برای ماه سپتامبر نشان می‌داد. این رقم برای ماه آگوست 2/50 واحد اعلام شده بود. این آمار بهتر از انتظارها بود و باعث شد که قیمت طلا کمی بالا برود؛ چراکه چین بزرگ‌ترین تولید‌کننده و واردکننده طلا در جهان است.

سه‌شنبه همچنین شاخص ترکیبی خرید مدیران اتحادیه اروپا اعلام شد که رقم 3/52 واحد را برای ماه سپتامبر نشان می‌داد. این رقم در ماه جولای 5/52 واحد اعلام شده بود. این خبر به افت بازارهای سهام اروپا کمک کرد، در حالی که اخبار چین باعث رشد شاخص‌های آسیایی شده بود.

آماری که در این روز از ایالات‌متحده منتشر شد شامل گزارش خرده‌فروشی گلدمن ساکس و جانسون ردبوک، شاخص قیمت ماهانه مسکن، شاخص اولیه خرید مدیران بخش تولید و گزارش کسب و کار ریچموند بود که بازار را تکان نداد. پیتر فانگ، تحلیلگر ارشد بازار طلا می‌گوید که روند کوتاه‌مدت قیمت طلا همچنان نزولی خواهد بود.

روز چهارشنبه چنان‌که اشاره شد قیمت اونس تا لحظه تنظیم این گزارش به 1218 دلار رسید که نشان می‌دهد عوامل واردکننده فشار روی بهای فلز زرد با قدرت مشغول کار هستند. چهارشنبه شاخص دلار با افت روبه‌رو شد، اما رکوردزنی‌های این ارز از ماه جولای باعث شده که دلار به‌رغم افت قوی بماند. در این روز ین ژاپن پس از اعلام مواضع جدید شینزو آبه، نخست‌وزیر این کشور با رشد روبه‌رو شد.