به گزارش سایت طلا،دوره اول ریاستجمهوری دونالد ترامپ ۲۰ ژانویه ۲۰۱۷ شروع شد و ۲۰ ژانویه ۲۰۲۱ پایان یافت. ۴ سالی که ترامپ بسیار سعی کرد آن را مانند بسیاری از روسای جمهور در سایر کشورها به دومین دوره متوالی برساند و ۸ سال ریاست جمهوری خود را تکمیل کند، اما همه چیز آنگونه که این پیرمرد پرحاشیه میخواست پیش نرفت و ترامپ نتوانست دور دوم ریاست جمهوری خود را در سال ۲۰۲۱ آغاز کند.
اتفاقی که مسیر پر از حاشیه را برای ایالات متحده آمریکا ایجاد کرد. مسیری که باعث شد ترامپ در شرایط کنونی به راحتی و بدون اجازه از مرجعی دیگر، طرفدران تندروی خود را که به دلیل اغتشاش و درگیری و ورود به کنگره آمریکا به زندان افتاده بودند را آزاد کند. ترامپ در اولین روز حضور در کاخ سفید، فرمان عفو ۱۵۰۰ نفر از طرفدارانش را که در سال ۲۰۲۱ به کنگره حمله کرده بودند، صادر کرد.
گفتنی است؛ انتخابات ۲۰۲۰ ریاست جمهوری آمریکا که به باخت دونالد ترامپ منجر شد، از دور مقدماتی تا زمان تایید پیروزی جو بایدن، با یک التهاب ناشی از رفتار ترامپ و طرفداران تندروی او همراه بود.
این مساله در ژانویه ۲۰۲۱ پس از فراخوان ترامپ برای اجتماع در مقابل کاخ سفید در زمانی که کنگره قصد داشت آرای الکترال ایالتها را بررسی و تایید کند، به اوج خود رسید و با یورش به کنگره آمریکا که به کشته شدن چند نفر و زخمی شدن صدها تن منجر شد، پایان یافت.
عملکرد بایدن و بازگشت ترامپ به کاخ سفید
حالا ترامپ ۷۸ ساله با تاخیری ۴ ساله به کاخ سفید بازگشته و دومین دوره ریاست جمهوری خود را طی میکند. دومین دورهای که شاید پس از پایان ۴ سال اول آن کمتر کسی فکر میکرد با وجود همه حاشیههای داخلی و بین المللی که ترامپ در همان ۴ سال اول خود داشت، دور دوم را تجربه کند؛ اما عملکرد بایدن در سیاستهای داخلی و خارجی و ادامه مشکلات اقتصادی آمریکاییها، باعث شد که ترامپ این بار علاوه بر کسب آرای الکترال بیشتر نسبت به رقیبش، با آرای مردمی بیشتر و بالا به کاخ سفید بازگشت.
ترامپ حالا مانند تمامی این سالها با رفتارهای نمایشی و آن چه که رضایت فرهنگ آمریکاییها را در پی دارد، به قدرت بازگشته و در اولین روزهای حضورش با بازیهای رسانهای که در آن تبحر خاصی هم دارد دستورات و فرمانهای جدیدی صادر کرد. ترامپ قبل از به قدرت رسیدن از تغییر نام خلیج مکزیک به خلیج آمریکا، آزادی برخی زندانیان سیاسی در آمریکا و خروج از برخی از مجامع بین المللی صحبت کرده بود. حالا ترامپ در همان روزهای اول فرمانهای جدید و عجیبی را صادر کرد؛ فرمانهایی که بخشی عظیمی از آن در راستای نمایشهای همیشگی ترامپ برای رسانهها، بسیار جذاب بود.
لغو عضویت ایالات متحده در سازمان جهانی بهداشت و خروج آمریکا از معاهده ۲۰۱۵ که توسط تقریبا ۲۰۰ کشور امضا شد، به این معنی است که بزرگترین آلوده کننده تاریخی جهان بار دیگر از تعهد خود برای مهار انتشار گازهای گلخانهای کنار خواهد رفت. عفو کامل حدود ۱۵۰۰ فرد متهم در ارتباط با رویدادهای ۶ ژانویه ۲۰۲۱ و کاهش مجازات شش زندانی، از فرمانهای دیگر ترامپ بود که بلافاصله صادر شد.
اعلام وضعیت اضطراری ملی در مرز جنوبی برای مدیریت بحرانهای مرتبط، پایان دادن به اعطای شهروندی بر اساس تولد از مهاجران غیرقانونی از طریق فرمان اجرایی، ممنوعیت یا محدودیت استفاده از اپلیکیشنهای تحت کنترل دولتهای متخاصم، شامل تیکتاک و ... از جمله این فرمانها هستند.
اینها تنها بخشی از صد فرمان اجرایی ترامپ بود؛ فرمانهایی که حتما با حاشیههایی نیز در سطح جهان همراه خواهد بود، حاشیههایی که به نظر میرسد ترامپ هم علاقه خاصی به آنها دارد.
ترامپ هم میتواند یک پدیده جدید باشد
امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان در ارتباط با تغییرات ترامپ در دوره دوم ریاست جمهوری خود نسبت به دوره اول اظهار کرد: دنیا تغییر کرده و اتفاقات زیادی نسبت به ۵ سال گذشته افتاده است و ترامپ نیز تغییر کرده است.
ابوالفتح بیان کرد: ترامپ در شرایط کنونی تجربه دارد و سرد و گرم روزگار را چشیده است. تغییراتی که در روزهای آینده خواهیم دید موضوعی مشخص است و نباید از آن غافلگیر شویم. البته آمریکا نسبت به سالهای گذشته تغییر کرده و دنیا هم شاهد اتفاقات مختلفی بوده است. اکنون با پدیدههای جدیدی مواجه هستیم و ترامپ هم میتواند یک پدیده جدید باشد.
این کارشناس مسائل آمریکا افزود: در مراسم تحلیف عنوان میکردند که حدود ۲۰۰ فرمان جدید را صادر میکند. یکی درباره منع اعطای شهروندی به کودکان متولد شده از پدر و مادر مهاجر غیرقانونی بود، علیه این فرمان شکایت شده و درباره خیلی دیگر از فرمانها نیز شکایت خواهد شد. مثلا اقداماتی که علیه مهاجرین و اخراج آنها انجام میدهند، حتما سر و صدا به پا میکند. درباره جامعه جهانی و سیاست خارجه ترامپ هم قبل از مراسم تحلیف یکی از نخستوزیران کشورهای اروپایی عنوان کرد که اروپاییها باید در مقابل ترامپ متحد باشند وگرنه با مشکلات زیادی مواجه میشوند. البته خیلیها نیز استقبال کردند و از نتانیاهو تا رئیسجمهور آرژانتین حمایتهایی را از ترامپ داشتند.
هر کدام از فرمانها اتفاق عجیبی را ایجاد میکند
محمد مهدی عباسی، تحلیلگر مسائل آمریکا در ارتباط با حضور مجدد دونالد ترامپ در کاخ سفید در گفتوگو با شبکه خبر اظهار کرد: آمریکاییها شاهد اتفاق عجیبی بودند، اینکه یک رئیسجمهور در روز اول کاری خود این حجم فرمان اجرایی را صادر کند. حجم فرمانها منحصربهفرد بود و هر کدام از فرمانها نیز اتفاق عجیبی را ایجاد میکند. این اتفاق در فضای سیاسی آمریکا بیسابقه بود. مثلا آمریکا قبلا از توافق آب و هوای پاریس خارج شده بود، اما موضوع جدید خروج آمریکا از سازمان بهداشت جهانی بود. در عجیب بودن این تصمیم میتوان گفت که اکنون دو کشور لیختن اشتاین و آمریکا عضو این سازمان نیستند و واقعا عجیب است.
به گفته عباسی، نزدیک به ۱۵۰۰ نفر از مجرمان ماجرای ۶ ژانویه (حمله طرفداران ترامپ به کنگره آمریکا) را عفو کرد و این عفو کاملا پیشگیرانه است و این هم برای خودش عجیب است. دیگر اقدام آن بود که تمام کارتلهای مکزیکی را به عنوان سازمانها تروریستی خارجی عنوان کرد؛ که البته مطرح میکنند این برای آغاز اقدام نظامی آمریکا در مکزیک خواهد بود. البته مکزیک به تهدیدهای ترامپ جواب داده و از نظر سیاسی اختلافات قابل توجهی با آمریکای ترامپ دارند.
به گفته این کارشناس، مانند دور قبل، از روزهای اول علیه ترامپ اعتراضاتی را آن چنان ندیدیم. اما این دوره واکنشهای گستردهای را در فضای مجازی مشاهده میکنیم. در دوره قبلی ترامپ با آرای الکترال رئیسجمهور شد و رای مردمی کمتری داشت. اما این بار در آرای مردمی هم از رقیبش پیشی گرفت. اکنون ترامپ میراثدار بایدنی است که با ۳۶ درصد محبوبیت، کاخ سفید را ترک کرد و همین هم عامل دیگری است که مردم در آمریکا اعتراضاتی را عملی نکردند.