بخشی از فشار دلار خنثی شد

بازار طلا هفته جدید را در حالی آغاز کرد که عامل دلار همچنان مهم‌ترین عامل کاهشی و اصولا مهم‌ترین عامل اثرگذار در بازار فلزات گرانبها مانده است. با این حال بخشی از قدرت فشار دلار در این روز توسط دیگر اخبار مخابره شده خنثی شد.

خبر را برای من بخوان

بهای اونس فلز زرد که هفته گذشته روی قیمت 1219 دلار ایستاده بود، روز دوشنبه تا لحظه تنظیم این خبر به قیمت 1220 دلار رسید که این رشد عمدتا ناشی از تنش‌های سیاسی در هنگ‌کنگ و همچنین افت شاخص‌های بازارهای سهام بود. دلار که دوشنبه روی بالاترین ارزش خود در چهار سال گذشته ماند، همچنان فشار روی قیمت طلا را حفظ کرد، اما اخبار سیاسی و اقتصادی روز توانست رشد چند دلاری بهای اونس این کالای ماندگار را رقم بزند. اعتراضات هنگ‌کنگ که اثر ژئوپلیتیک مستقیم بر بازار داشت، در ادامه با اثر اقتصادی همراهی شد؛ زیرا کاهش شاخص در بورس‌های آسیا باعث حرکت سرمایه به سوی بازار طلا شد. با وجود این، تقویت ارزش دلار همچنان مانع از افزایش بیشتر این فلز گرانبها شده است.

دوشنبه تظاهرات مسالمت‌آمیز معترضان به سیاست‌های دولت مرکزی چین که چندی است ادامه دارد و از هفته گذشته تشدید شده، به خشونت کشیده شد تا بازارهای مالی نگران خریدهای بزرگ‌ترین خریدار طلا در جهان بشوند. دموکراسی‌خواهان در نخستین روز هفته کاری به‌رغم شلیک گاز اشک‌آور از سوی پلیس همچنان به اعتراضات خود ادامه دادند. این اعتراضات شدیدترین ناآرامی‌ها از زمان بازپس‌‌گیری کنترل هنگ‌کنگ از بریتانیا در دو دهه گذشته است.

طلا که همیشه در روزهای بحرانی اوج می‌گیرد، شاید در صورت نبود عامل قوی دلار با رشد لحظه‌ای بیشتری روبه‌رو می‌شد، اما قدرت کم سابقه دلار روز دوشنبه جلوی رشد قابل توجه طلا را گرفت. این در حالی است که شاخص بازار سهام هنگ‌کنگ دوشنبه بیش از 2 درصد کاهش داشت و به پایین‌ترین حد خود در دو ماه و نیم پیش از آن رسید.

شاخص سهام MSCI آسیا نیز در همین روز بیش از یک درصد کاهش را تجربه کرد. اعتراضات مردم هنگ‌کنگ می‌تواند بر خرید و فروش طلا و جواهرات به خصوص از سوی گردشگران خارجی تاثیر جدی داشته باشد. همچنین باید توجه داشت که چین بزرگ‌ترین خریدار طلا از هنگ‌کنگ است.

با این همه چنان‌که اشاره شد دلار بی‌تردید فعلا بزرگ‌ترین عامل بازار است که در بلندمدت قابلیت اثرگذاری بیشتری دارد. سون یونگ گانگ، کارشناس ارشد موسسه سرمایه‌گذاری Overbright Futures معتقد است که دلار همچنان مهم‌ترین عامل تعیین‌کننده قیمت طلا است. او می‌گوید که رویدادهای بازارهای سهام و تنش‌های سیاسی بین المللی تاثیرات مقطعی بر روند قیمت طلا در بازارهای جهانی دارد. پس «دلار و نوسانات آن در این شرایط بیشترین تاثیر را بر قیمت طلا خواهد داشت.»

دلار 11 هفته پیاپی است که در حال رشد است و این امر به سقوط قیمت طلا منجر شده است. قیمت طلا در ماه سپتامبر تا دوشنبه بیش از 5 درصد کاهش داشته است. از آن‌سو شاخص ارزش دلار در سه ماه سوم سال جاری میلادی بیش از 5/6 درصد رشد داشته است. نکته دیگر اینکه میزان ذخایر طلای صندوق SPDR هم به کمتر از 772 تن رسیده که این پایین‌ترین رقم از دسامبر 2008 به شمار می‌رود. به این ترتیب احتمال نزدیکی بیشتر بهای اونس به مرز روانی جدید 1200 دلاری قوت گرفته است.

تازه‌ترین تحلیل فنی FX Empire نشان می‌دهد که قیمت جهانی طلا در کوتاه‌مدت بین 1206 تا 1237 دلار در نوسان خواهد بود. تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که انتشار گزارش وزارت کار آمریکا در خصوص وضعیت بازار اشتغال و نرخ بیکاری در ماه سپتامبر که قرار است روز جمعه منتشر شود بیشترین تاثیر را بر روند قیمت طلا و ارزش دلار در بازارهای جهانی خواهد داشت.

این آمار در حالی روز جمعه منتشر می‌شود که هفته گذشته رشد اقتصادی ایالات‌متحده در سه ماهه دوم 2014 به میزان 6/4 درصد اعلام شد. حالا کارشناسان بازار طلا می‌گویند که اگر قیمت اونس بتواند سطح مقاومتی 1221 دلاری را بشکند، زمینه لازم برای افزایش بیشتر قیمت و رسیدن به سطح 1237 دلاری فراهم خواهد شد.

اگر سطح مقاومتی 1237 دلاری نیز شکسته شود، قیمت 1252 دلار دور از دسترس نخواهد بود. از طرف دیگر اگر سطح حمایتی 1206 دلاری شکسته شود، قیمت طلا به‌زودی به کمتر از 1185 دلار خواهد رسید.