مسدودی یک شبه حساب برخی طلافروشان و ضرر‌های مالی و اعتباری

نوسان چند روز اخیر بازار ارز و طلا همراه با افزایش معاملات و گردش مالی فعالان این حوزه بوده است. این درحالیست که رئیس اتحادیه طلا و جواهر از مسدودی حساب فعالان مجوز دار این حوزه انتقاد میکند در حالیکه تمام این حساب ها شناسنامه دار و معرفی شده به سازمان مالیات است

خبر را برای من بخوان

نوسان چند روز اخیر بازار ارز و طلا همراه با افزایش معاملات و گردش مالی فعالان این حوزه بوده است. این درحالیست که رئیس اتحادیه طلا و جواهر از مسدودی حساب فعالان مجوز دار این حوزه انتقاد میکند در حالیکه تمام این حساب ها شناسنامه دار و معرفی شده به سازمان مالیات است از سوی دیگر این مسئله باعث بروز درگیری های صنفی و مردم عادی شده است.

نوسان جز جدایی ناپذیر از اقتصاد جهانی است و به اعتقاد برخی فعالان اقتصادی این پدیده و پیش بینی آن سبب شده که اقتصاد تبدیل به یک علم شود

البته منظور این کارشناسان از نوسان یک محدوده طبیعی است که مبتنی بر رفتار بازار صورت بگیرد، اما به طور حتم نوسان‌هایی که امروز در کشور ما در حوزه‌های مختلف به خصوص طلا و ارز صورت میگیرد تحت عواملی به غیر از رفتار بازار است. فارغ از علل این نوسان نحوه برخورد نهاد‌های ناظر و مسئول در چند ماه اخیر سبب انتقاد‌هایی شده است. آبان ماه هنگامی که دلار و طلا در یک بازه کوتاه مدت روند صعودی به خود گرفت بانک مرکزی یک شبه اقدام به بستن درگاه پرداخت صرافی‌های رمز ارز کرد. صرافی‌هایی که به صورت رسمی و قانونی فعالیت می‌کردند، همزمان حساب برخی طلا فروشان نیز مسدود شد. آن زمان استدلال بانک مرکزی این بود که این حساب‌ها مظنون به پولشویی هستند. هرچند پس از پیگیری اتحادیه طلا و جواهر و اتاق اصناف این حساب‌ها پس از یک ماه و نیم باز شدند، اما مشخص نشد که بر چه اساس و با چه استدلالی این حساب‌ها مسدود و بعد از ۴۵ روز بدون آنکه سوال یا احضاری از صاحبان حساب‌های مسدودی شود دوباره آزاد شد. در صنف طلا و جواهر که فعالیت آنها بر اساس قیمت روز است بلوکه شدن یک ماهه حساب بانکی یعنی ضرر میلیاردی؛ این در حالیست که به گفته نادر بذر افشان رئیس اتحادیه طلا و جواهر هیچ نهادی پاسخگو این ضربه اقتصادی و اعتباری وارد شده به صاحبان حساب‌ها نبود.

از روز شنبه هفته گذشته که بازار طلا و ارز روند صعودی به خود گرفته دوباره مسدودی حساب‌ها آغاز شده و بنا بر گزارش‌های مختلف تا به امروز بیش از ۱۴۰ حساب طلا فروش که به گفته رئیس اتحادیه ۶۰ حساب آن متعلق به فعالین صنفی مجوز دار تهران بودند مسدود شده است.

نادر بذر افشان رئیس اتحادیه طلا و جواهر در خصوص بسته شدن بیش از ۱۴۰ حساب فعالین این صنف که بیشتر در حوزه طلای آب شده فعالیت می‌کردند اظهار داشت: متاسفانه طی دو سال گذشته که بازار شاهد چند نوسان سنگین بوده چندین مرتبه حساب همکاران صنفی ما با عناوین مختلف از جمله پولشویی توسط بانک مرکزی یا دیگر ارگان‌ها مسدود می‌شود این در حالیست که ۹۵ درصد حساب‌هایی که مسدود می‌شوند جواز رسمی دارند و به صورت قانونی و زیر نظر اتحادیه فعالیت می‌کنند.

وی ادامه داد: بیشتر آنها افرادی هستند که دارای جایگاه بالای صنفی در صنف طلا و جواهر هستند، اما چون شفاف کار می‌کنند و با حسابی که متعلق به خودشان است و به سازمان مالیات معرفی شده کار میکنند درگیر این مشکلات می‌شوند.

طبیعی است که با افزایش قیمت طلا و سکه و بالا رفتن حجم خرید و فروش گردش مالی نیز افزایش پیدا میکند.

وی افزود: اینجا تناقضی که به وجود می‌اید این است که اگر شفاف کار کنند حساب ان‌ها بسته می‌شود و میگویند پولشویی صورت گرفته اگر با حساب دیگران و روش‌های دور زدن مالیاتی فعالیت کنند، می‌گویند فرار مالیاتی صورت گرفته یعنی در هر دو صورت با این صنف برخورد می‌شود و حساب‌ها مسدود می‌شود.

بذر افشان با بیان اینکه لازم است یک ساز و کار و قانونی برای این وضعیت در نظر گرفته شودتصریح کرد: نباید اینقدر راحت با اعتبار و سر مایه فعالین صنفی جواز دار و قانونمند بازی شود

این روش برخورد درست نیست باید حرمت و جایگاه فعالین صنفی و صنعتی حفظ شود اگر سوال یا ابهامی در مورد عملکرد و گردش مالی، حسابی وجود دارد از صاحب حساب دعوت شود و از ان بخواهند تا توضیح بدهد و ابهامات را رفع کند، اما روش فعلی که بدون هیچ اطلاعی یک دفعه حساب مسدود شود راه درستی نیست در چند روز اخیر حساب همکاران ما در تهران و شهر‌های دیگر و سایر صنوف فقط به دلیل گردش بالای حساب مسدود شده است.

رئیس اتحادیه طلا و جواهر با اشاره به اینکه چهار ماه پیش نیز همین برخورد با برخی فعالین صنف طلا صورت گرفت اظهار داشت: آن موقع هم که بازار طلا نوسان داشت حساب تعدادی از هم صنفان ما را به ظن پولشویی مسدود کردند و بعد از یک ماه و نیم تلاش و نامه نگاری اتحادیه، اتاق اصناف و فعالین صنفی با نهاد‌های مختلف این مسدودی برداشته شد. این در حالیست که در این مدت ضرر‌های مالی، اجتماعی و اعتباری سنگینی به صاحبان این حساب‌ها وارد شد.

بذر افشان تصریح کرد: به طور مثال این افراد از مظنه قیمت طلا جا ماندند و ضرر‌های میلیاردی دیدند حالا کدام نهاد پاسخگوی این ضرر میلیاردی است ایا این ضرر و زیان که توسط نهاد دولتی وارد شده در تسویه مالیاتی این افراد لحاظ می‌شود

وی افزود: از روز دوشنبه تا امروز حساب‌های همکاران ما بسته شده هنوز امار دقیقی از تعداد آنها نداریم، اما حدود ۶۰ حساب از تهران بوده که متعلق به افراد خوشنام صنفی و دارای جواز صنفی هستند که فعالیت ان‌ها شفاف است

بذرافشان تصریح کرد: دوره قبل هم مشخص نشد کدام ارگان درخواست مسدودی داده هیچ ارگانی مسئولیت قبول نمیکرد؛ طبق قانون حسابی که مسدود می‌شود ظرف یک هفته باید تعیین تکلیف شود اگر تخلف دارد به دادسرای جرایم اقتصادی ارجاع شود غیر از این باید حساب ازاد شود، اما ۱ ماه و نیم طول کشید و جالب اینکه حتی صاحبان حساب را احضار نکردند فقط حساب را مسدود کردند و بعد از یک ماه و نیم باز کردند.

وی ادامه داد: نتیجه پیگیری‌های ما برای اینکه بفهمیم کدام نهاد یا ارگان درخواست مسدودی داده نیز به جایی نرسید بانک مرکزی به ستاد مبارزه با پولشویی آنها به دادسرا و دوباره آنها به بانک مرکزی؛ در نهایت هیچ بخشی حاضر به قبول مسئولیت نبود اکنون هم وضعیت همینطور است.

بذر افشان با اشاره به ضرر‌های مالی که روزانه متوجه صاحبان این حساب‌ها می‌شود گفت: دوره قبل هم همکاران ما به دلیل عقب ماندگی از بازار چندین میلیارد ضرر کردند. فردی که شفاف کار میکند، جواز دارد، مالیات می‌دهد و با حساب شخصی و تجاری خودش کار می‌کند بر چه اساس حساب او مسدود میشود. موارد انگشت شماری وجود دارد که مثلا از حساب طلا فروشی به حساب صرافی نقل و انتقال انجام شده این طبیعت بازار است که صنف‌ها بایکدیگر مراوده داشته باشند ضمن انکه اگر بنا بر کار غیر قانونی و خلاف باشد که با حساب رسمی و مشخص این مراودات مالی صورت نمی‌گیرد البته این موارد انگشت شمار هستند

وی ادامه داد: در ظاهر ۱۴۰ حساب مسدود شده، اما در واقعیت هزاران نفر با این حساب‌ها درگیر هستند و در نهایت وقتی تعهد‌ها انجام نمی‌شود درگیری‌های صنفی صورت میگیرد و حاشیه‌های غیر قابل کنترلی به وجود می‌آید. در نهایت وقتی حساب باز می‌شود که اعتبار و قدرت مالی بسیاری از افراد ضربه خورده است.

رئیس اتحادیه طلا و جوار در پایان گفت: هر روز اعضای صنف به من مراجعه میکنند و میگویند چیکار کنیم؟ اگر شفاف کار کنیم حساب را می‌بندند؛ اگر برویم پشت پرده کار کنیم میگویند فرار مالیاتی دارید، هیچ نهاد یا ارگانی هم پاسخگو نیست. در نهایت امیدواریم هر چه زودتر این مسدودی رفع شود ضمن آنکه اتحادیه آمادگی دارد به صورت تخصصی و فنی با بانک مرکزی یا هر نهادی که مسئول است برای جلوگیری از هر گونه سو استفاده همکاری و هم فکری کند ما مخالف هر گونه پولشویی و اخلال در نظام اقتصادی و بازار کشور هستیم و حاضریم تجربیات و دانش فنی خود را در اختیار نهاد‌های دولتی قرار دهیم، زیرا صنف ما بیشترین اسیب را از این اخلال می‌بینید.

اظهارات رئیس اتحادیه طلا و جواهر در حالی است که درگیری‌های صنفی و اجتماعی در بین فعالین این صنف در روز‌های اخیر افزایش یافته، عقب ماندن از روند بازار و ضرر مالی همراه با ضرر اعتباری در صنفی که بر مبنای اعتبار فعالیت می‌کند سبب شده برخی طلا فروشان برای جلوگیری از مسدود شدن حساب خود در شب عید به صورت موقت از هرگونه خرید و فروش خودداری کنند از سوی دیگر مسدود شدن حساب کاری برابر با مسدود شدن کلیه حساب‌های بانکی است و این روند بر زندگی شخصی افراد تاثیر می‌گذارد.

انتهای پیام/