امید طلا به ناامیدی اقتصاد جهان
افزایش خرید طلا به دلیل ثبت سطوح پایین قیمتی در هفته گذشته، در هفته جاری با گزارشهای منفی از اقتصاد جهان و همچنین افت نسبی دلار همراه شد تا فلز زرد در کانالهای 1200 و 1210 دلاری نوسان کند.
اونس طلا که هفته گذشته با سقوط به زیر مرز روانی روی عدد 1190 دلار متوقف شده بود، روزهای دوشنبه و سهشنبه به ترتیب قیمتهای 1206 و 1208 دلار را ثبت کرد. این به آن معنا است که طلا ممکن است تا شوک کاهشی بعدی، در کانالهای نزدیک به مرز 1200 دلار بماند.
فشار روی بازار فلزات گرانبها را میتوان آشکارا در این داستان دید که قیمت اونس در روز سهشنبه بهرغم رشد در برخی مقاطع در نهایت افزایش 2 دلاری را برای خود رقم زد. قیمت طلا در این روز بر اثر «پوشش کوتاهمدت» در بازار آتی و همچنین «شناسایی سود» در بازار نقدی با رشد مواجه شد. تضعیف نسبی دلار در هفته جاری نیز بهعنوان عاملی افزایشی عمل میکند، گرچه دلار همچنان قوی مانده است.
هواداران افزایش قیمت طلا بر ناتوانی
فلز زرد برای فرو ریختن سطح حمایتی 1180 دلار تاکید میکنند. کانال 1180 دلاری در مقطع کوتاهی در روزهای گذشته تجربه شده که پایین ترین سطح از دسامبر 2013 است. از این رو این روزها همه جا صحبت از مرز 1180 دلاری است که در بازار طلا اهمیت فوقالعادهای یافته است. طلا این روزها از این مرز فاصله گرفته، اما در صورت لمس دوباره آن نیز عبور از آن برای طلا دشوار خواهد بود. با این همه اگر طلا به زیر این سطح سقوط کند، افت بیشتر آن محتمل است، اما اگر رشد طلا در دیگر روزهای هفته جاری ادامه پیدا کند، قیمتهای هفته گذشته دست کم در آینده نزدیک قیمت کف بازار در نظر گرفته خواهد شد.
ولی سهشنبه از اقتصاد جهان نیز اخبار مهمی مخابره شد. صندوق بینالمللی پول در این روز تخمین خود از رشد اقتصاد جهان در سال 2015 را 8/3 درصد اعلام کرده که قبلا 4 درصد پیشبینی شده بود. این خبر با توجه به مشکلات اقتصادهای عمده جهان (به استثنای آمریکا) باعث تعجب نبود، اما در هر حال بر بازارهای مالی اثرگذار شد. این خبر صندوق پول فشار روی بازارهای سهام را افزایش داد و در عوض باعث خرید طلا بهعنوان سرمایه امن شد.
سهشنبه اخباری نیز از اتحادیه اروپا منتشر شد که مانند هفتههای گذشته بد بود. میزان محصولات صنعتی آلمان در ماه آگوست با 4 درصد افت روبهرو شده که بسیار بدتر از انتظار افت 5/1 درصدی بود. اقتصاد در حال تقلای اتحادیه اروپا یکی از مهمترین عوامل نگرانی در اقتصاد جهان است. افت یورو نتیجه مشکلات اقتصادی اروپا است که به تقویت دلار و در نتیجه افت طلا کمک کرده است.
چهارشنبه بهای طلا با هضم بیشتر دادههای اقتصادی صندوق بینالمللی پول به رشد خود ادامه داد. قیمت اونس تا لحظه تنظیم این خبر به 1217 دلار رسید، گرچه هماکنون که شما این گزارش را میخوانید ممکن است قیمت متفاوتی بهعنوان قیمت پایان روز ثبت شده باشد. چهارشنبه دو خبر مهم برای بازار فلزات گرانبها داشت. نخست آنکه این روز نخستین روز فعالیت بازارهای چین پس از تعطیلات«هفته طلایی» بود. این امر باعث افزایش مشارکت معامله گران چینی در بازارهای جهانی شد و همچنین بازار را در انتظار انتشار آمار جدید از اقتصاد چین نگه داشت. خبر مهم دیگر این روز انتشار متن صورت جلسه نشستهای پیشین کمیته بازار آزاد فدرال رزرو بود. این گزارش ساعت 21:30 به وقت تهران منتشر شد و پوشش تاثیر آن بر بازار در این گزارش ممکن نبود.
اما یک روز پس از انتشار گزارش صندوق بینالمللی پول از وضعیت اقتصاد جهان، پایگاه اینترنتی «کیتکو» گفتوگویی با یکی از تحلیلگران برجسته بازار منتشر کرده که در آن به بحث تاثیر چالشهای اقتصاد جهان بر بازار طلا پرداخته شده است. اریک اسپروت کارشناس اقتصادی موسسه سرمایهگذاری Sprott در مصاحبه با کیتکو گفته که بهبود وضعیت اقتصاد ایالات متحده در هفتههای اخیر اثر زیادی بر کاهش بهای فلز زرد داشته، اما چشمانداز اقتصادی آمریکا و سایر کشورهای صنعتی مهمترین مساله در بازار طلا بهشمار میرود. اسپروت با اشاره به آمار خوب از اقتصاد آمریکا و بهویژه گزارش اشتغالزایی ماه سپتامبر که روز جمعه منتشر شد میگوید: «انتشار این گزارش موجب افزایش ارزش دلار شده و این مساله به ضرر قیمت طلا تمام شده است.
از دسامبر 2013 میلادی فدرال رزرو آمریکا ارزش محرک پولی را کاهش داده و به نظر میرسد این محرک پولی در ماه جاری متوقف شود، اما مساله این است که هنوز نمی توان کاملا نسبت به بهبود شرایط اقتصادی آمریکا مطمئن بود و این مساله بازارهای بینالمللی را نگران کرده است. شاخص اعتماد مصرف کننده آمریکا رو به کاهش بوده و وضعیت شاخص خرید مدیران نیز امیدوار کننده نبوده است. درآمد واقعی مردم آمریکا نیز کمتر از سطح ده سال قبل است.» این کارشناس ارشد در ادامه میافزاید: «با این همه وضعیت بازار طلا اکنون بهگونهای است که تمایل چندانی از سوی سرمایهگذاران بینالمللی برای خرید بیشتر وجود ندارد. البته هنوز همه امید خود را نسبت به وضعیت بازار طلا از دست ندادهایم. با توجه به نیروهای ساختاری بازار از جمله سیاستهای پولی بانکهای مرکزی جهان احتمال افزایش بیشتر قیمت طلا وجود دارد.
اگر بانکهای مرکزی بزرگ جهان به سیاستهای انبساطی پولی شامل پایین نگه داشتن نرخ بهره و تزریق نقدینگی به بازارهای پولی ادامه دهند کاهش نرخ ارز میتواند به نفع قیمت جهانی طلا باشد.» بهای جهانی طلا از سپتامبر 2011 که حدود 1900 دلار بود، به سطح کنونی رسیده و این علاقهمندان به این فلز گرانبها را ناامید کرده است. طلا در سال 2013 پس از 12 سال رشد پیاپی، 28 درصد سقوط کرد تا در سال جاری میلادی هم وضعیت چندان خوبی نداشته باشد.
اخبار مختلف پیش گفته بر بازار ارز نیز اثرگذار بوده است. روز چهارشنبه مهمترین خبر بازارهای جهانی ارز خبر خیز ین ژاپن بود. چنان که اشاره شد گزارش صندوق بینالمللی پول و همچنین دادههای اقتصادی آلمان باعث ایجاد نگرانیهای تازهای شده که به افزایش خرید ین بهعنوان پناهگاه ارزی کمک کرده است. شاخص دلار در روزهای این هفته اندکی با اوج خود در چهار سال گذشته فاصله گرفته، اما همچنان قوی مانده است. یورو روز چهارشنبه با تکان شدیدی مواجه نشد.