هشدار فوری اعداد به خریداران طلا

با نزدیک‌شدن قیمت هر گرم طلای آب‌شده به مرز بی‌سابقه ۸ میلیون تومان، کارشناسان اقتصادی هشدار می‌دهند که این بازار در آستانه یک حباب خطرناک ۱۰ درصدی قرار دارد.

خبر را برای من بخوان

به گزارش سایت طلا،در آستانه پایان سال، نگرانی‌ها از تشکیل حباب در بازار طلای ایران بالا گرفته است.

طی روزهای اخیر، قیمت هر گرم طلای آب‌شده در ایران به مرز ۸ میلیون تومان نزدیک شده، رقمی که به گفته تحلیلگران، نشان‌دهنده حباب بیش از ۱۰ درصدی در این بازار است.

کارشناسان هشدار می‌دهند که این افزایش قیمت، برآمده از نوسانات کوتاه‌مدت و عوامل غیربنیادین است و ممکن است به کاهش ناگهانی ارزش طلا در هفته‌های آینده منجر شود.

عوامل محرک قیمت طلا، از دلار تا التهاب پایان سال

بر اساس تحلیل‌های اقتصادی، دو عامل اصلی قیمت طلای ایران را تعیین می‌کنند:

قیمت جهانی طلا‌ که تحت‌تأثیر تحولات اقتصاد کلان مانند نرخ بهره دلار و تنش‌های ژئوپلیتیک قرار دارد.

نرخ دلار در بازار داخلی که به دلیل انتظارات و محدودیت‌های ارزی، نوسانات شدیدی را تجربه می‌کند.

بااین‌حال، کارشناسان تأکید می‌کنند که در روزهای پایانی سال، این عوامل کلاسیک تحت‌الشعاع فشارهای روانی بازار و مدیریت نقدینگی قرار گرفته‌اند.

به گفته رضا موسوی، اقتصاددان ارشد یک مؤسسه مالی در تهران، «قیمت ارز در این روزها بازتاب واقعیت اقتصادی نیست، تقاضای هیجانی برای طلا و دلار، حبابی ایجاد کرده که می‌تواند هر لحظه ترکیدن آن آغاز شود».

حباب ۱۰ درصدی، زنگ خطری برای سرمایه‌گذاران

بررسی داده‌های بازار نشان می‌دهد اختلاف قیمت طلای آب‌شده باارزش واقعی آن (بر اساس نرخ جهانی و دلار روز) به بیش از ۱۰ درصد رسیده است.

این شکاف که به‌عنوان حباب قیمتی شناخته می‌شود، در تاریخ معاصر ایران بی‌سابقه نیست، اما کارشناسان می‌گویند حجم نقدینگی تزریق‌شده به بازار و سوداگری پایان سال، این بار خطرات بزرگ‌تری ایجاد کرده است.

نرگس جعفری، تحلیلگر بازارهای کالا، در گفتگو با فارس هشدار می‌دهد: «تجربه سال‌های گذشته نشان داده که حباب‌های قیمتی در طلا معمولاً با اصلاح شدید همراه بوده‌اند. سرمایه‌گذاران خردی که در اوج قیمت‌ها خرید می‌کنند، اولین قربانیان این اصلاح خواهند بود».

پایان سال، فصل سنتی نوسانات

پایان سال در ایران همواره با افزایش تقاضا برای طلا و ارز همراه بوده است. این روند که ریشه در فرهنگ پس‌انداز طلای ایرانیان و نگرانی از تورم سال جدید دارد، امسال تحت‌تأثیر انتظارات، تشدید شده است.

بااین‌حال، به گفته منابع مالی، تصمیمات دولت برای مدیریت نقدینگی و ابهام در سیاست‌های ارزی سال آینده، بر التهاب بازار افزوده است.

هشدار به خریداران، از هیجان دوری کنید

در چنین شرایطی، کارشناسان از مردم می‌خواهند به‌جای دنباله‌روی از موج‌های کوتاه‌مدت، به تحلیل‌های بلندمدت توجه کنند. موسوی می‌گوید: «طلای آب‌شده اکنون به یک دارایی پرریسک تبدیل شده است. خرید در این سطوح قیمتی، شبیه قمار با سرمایه شخصی است».

نکته پایانی این است که تاریخ بازارهای مالی نشان می‌دهد حباب‌ها دیریازود می‌ترکند. سؤال اینجاست که آیا ایران یک استثنا خواهد بود؟ پاسخ بسیاری از تحلیلگران به این سؤال، قاطعانه «خیر» است.