واکنش منفی بازارهای جهانی به تعرفه‌های ترامپ

اعمال تعرفه‌های دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا علیه دیگر کشورها برای واردات کالا به ایالات متحده بازارهای جهانی را در شوک فرو برده و در مدت زمان کوتاهی از اعلام رسمی آن، موجب سقوط سهام در بازارهای مالی دنیا شده است.

خبر را برای من بخوان

به گزارش سایت طلا، ترامپ روز چهارشنبه (۲ آوریل ۲۰۲۵ / ۱۴ فروردین ۱۴۰۴) به وقت محلی در مراسمی در باغ رز کاخ سفید اعلام کرد که تعرفه‌های متقابلی را برای مطابقت با عوارضی که سایر کشورها بر کالاهای آمریکایی وضع کرده‌اند، اعمال خواهد کرد.

رئیس جمهور آمریکا در جریان مراسمی در باغ رز کاخ سفید تعرفه پایه ۱۰ درصدی را برای تمامی کالاهای وارداتی تعیین کرد و نیز از اعمال تعرفه ۳۴ درصدی برای کالاهای وارداتی از چین و به ترتیب تعرفه ۲۰ و ۲۴ درصدی برای کالاهای وارداتی از اتحادیه اروپا و ژاپن به این کشور خبر داد و خاطرنشان کرد: این اعلامیه استقلال اقتصادی ایالات متحده است.

بعد از اعلام اعمال این تعرفه‌های جدید از سوی ترامپ، معاملات آتی شاخص «اس اند پی ۵۰۰» (S&P ۵۰۰) به عنوان شاخصی که قیمت سهام ۵۰۰ شرکت از بزرگ‌ترین شرکت‌های سهامی عام در ایالات متحده را دنبال می‌کند، سه درصد سقوط را نشان می‌دهد که حکایت از آن دارد که سرمایه‌گذاران بازار بورس آمریکا انتظار دارند که در هنگام افتتاح وال استریت در روز پنج‌شنبه با ضرر زیادی مواجه شوند.

این در حالی است که اطلاعات رسیده و نمودارها در کشورهای شرقی که زودتر از هر کشوری وارد روز پنجشنبه شده اند حکایت از روند نزولی بازارهای سهام دارد و برای مثال ارزش یوان چین نیز به پایین‌ترین سطح خود در یک ماهه اخیر سقوط کرده است.

در همین ارتباط نایجل گرین مدیر عامل گروه مشاوره مالی و سرمایه‌گذاری دیور مستقر در شهر دبی در امارات در خصوص تاثیر تعرفه‌های جدید رئیس جمهور آمریکا بر اقتصاد و تجارت جهانی به رویترز گفته است: ترامپ با این کار موتور اقتصادی جهان را تخریب کرد و در حقیقت با اعمال این تعرفه‌ها تجارت جهانی را با مشکلات زیادی مواجه کرده است.

وی در ادامه با بیان اینکه تعرفه به زبان ساده همان مالیات پنهان است، تاکید کرد: در اصل این مصرف‌کنندگان آمریکایی هستند که بیشترین بار و فشار این مالیات پنهان را متحمل خواهند شد.

گرین با اشاره به اینکه اعمال تعرفه‌های جدید ترامپ باعث می‌شود کسب و کارها قدرت پیش‌بینی وضعیت تجاری خود در سه ماهه آتی را از دست بدهند، اظهار کرد: بنابراین آنها استخدام نیروها و سرمایه‌گذاری‌های جدید و برنامه‌های خود را متوقف خواهند کرد.

مدیر عامل گروه مشاوره مالی و سرمایه‌گذاری دیور در ادامه با بیان اینکه این موضوع به مصرف‌کنندگان نیز سرایت خواهد کرد، افزود: این اثر سردکننده آغازگر روندی است که به شروع رکود می‌انجامد و این در حالی است که سلطه دلار بر بازار جهانی نیز دیگر یک امر بدیهی و مطمئن نیست.

گرین با اشاره به اینکه در حقیقت ترامپ با اعمال این تعرفه‌ها اعتبار آمریکا را در معرض خطر قرار داده است، تاکید کرد: این تعرفه‌ها، علاوه بر ایجاد نگرانی‌های تورمی، ممکن است به رکود اقتصادی منجر شوند و اعتماد سرمایه‌گذاران جهانی به دلار را کاهش دهند.

اسکات رن استراتژیست ارشد بازار جهانی نیز اعلام کرده که به عقیده وی این تعرفه‌ها تأثیر منفی بر انتظارات سود شرکت‌های آمریکایی خواهد داشت.

ایتالیا: اقدام ترامپ اشتباه بود

جورجا ملونی نخست‌وزیر ایتالیا نیز که در مراسم تحلیف ترامپ حضور داشته است و از طرفداران وی در اروپا محسوب می شود در واکنش به جنگ تجاری ترامپ علیه دنیا این اقدامات را اشتباه خواند و گفت این اقدام آمریکا می‌تواند به آغاز یک جنگ تجاری بیانجامد.

ملونی گفت: ما با هدف پیشگیری از وقوع یک جنگ تجاری، هر آنچه ممکن باشد را برای به دست آوردن یک توافق با آمریکا به کار خواهیم گرفت؛ جنگی که به طور اجتناب ناپذیری موجب تضعیف غرب به نفع بازیگران جهانی خواهد شد چرا که تعرفه‌های دولتی هیچ مبنای منطقی ندارد و در تضاد با اساس شراکت میان دو کشور است بنابراین این کار ترامپ، یک اقدام دوستانه تلقی نمی‌شود.

کن راگاف اقتصاددان پیشین صندوق جهانی پول نیز در این باره به بی بی سی گفته است که ترامپ بمب اتمی زیر سیستم تجارت جهانی گذاشته چرا که با این شرایط، احتمال ورود اقتصاد آمریکا به یک دوره رکود به ۵۰ درصد رسیده است و پیامدهای این سطح عوارض بر واردات به آمریکا سرسام آور است.

انگلیس: سکوت نخواهیم کرد و همه گزینه‌ها را برای پاسخ در نظر خواهیم گرفت

جاناتان رینولدز وزیر تجارت و بازرگانی انگلیس در بیانیه‌ای اعلام کرد: «ما همواره در راستای منافع کسب‌وکارها و مصرف‌کنندگان انگلیسی عمل می‌کنیم. از همین رو، طی هفته‌های گذشته تمرکز ما بر مذاکره درباره یک توافق اقتصادی با ایالات متحده برای تقویت روابط تجاری منصفانه و متوازن بوده است.»

وی با اشاره به اقدام واشنگتن در اعمال تعرفه ۱۰ درصدی بر واردات کالا از انگلیس افزود: «هیچ‌کس خواهان جنگ تجاری نیست، اما اگر منافع ملی ما تهدید شود، در اقدام تردید نخواهیم کرد. همه گزینه‌ها روی میز است.»

رینولدز ضمن تأکید بر ادامه مذاکرات برای دستیابی به توافقی پایدار با ایالات متحده هشدار داد: «ما ابزارهای متنوعی در اختیار داریم و اگر لازم باشد، از آن‌ها استفاده خواهیم کرد.»

وی افزود: «دولت همچنان با بخش‌های مختلف صنعتی در تماس است تا پیامدهای احتمالی تصمیمات آینده ارزیابی و مدیریت شود.»

سوئیس: گام های بعدی برای مقابله با تعرفه های آمریکا را مشخص می کنیم

کارین کلر شوتر رئیس‌جمهور سوئیس در واکنش به اقدام ترامپ در ایکس نوشت: شورای فدرال سوئیس تصمیمات گمرکی ایالات متحده را مورد توجه قرار داده و به سرعت گام‌های بعدی برای مقابله با تعرفه‌های آمریکا را مشخص خواهد کرد.

شوتر در ادامه با بیان اینکه اقدامات دولت سوئیس در مقابله با اعمال تعرفه‌های جدید از سوی دونالد ترامپ منطبق بر قوانین بین‌المللی و معاهدات بازار آزاد اتخاذ خواهد شد، تاکید کرد: این اقدامات بر حفظ منافع بلندمدت اقتصادی سوئیس متمرکز خواهد بود.

به گزارش ایرنا، رئیس جمهوری آمریکا در سخنانی با دفاع از جنگ تعرفه های خود گفت: از این پس کشورهای خارجی، موظف خواهند شد برای امتیاز دسترسی به بازار آمریکا که بزرگترین بازار جهان است، هزینه بپردازند. همه روسای جمهور خارجی، نخست وزیران، پادشاهان، ملکه ها، سفیران و سایر مقامات به زودی با آمریکا تماس خواهند گرفت تا درخواست معافیت از این تعرفه ها را مطرح کنند.

ترامپ از اعمال تعرفه ۲۵ درصدی بر تمام خودروهای تولید خارج که به این کشور وارد می‌شوند، خبر داد و گفت: تقریبا بر همه کشورهای دنیا «تعرفه های متقابل» اعلام کرده است.

رئیس جمهوری آمریکا مدعی شد: امروز یکی از مهمترین روزها در تاریخ آمریکا است زیرا نشانگر اعلام استقلال اقتصادی ما است. ما سرنوشت ایالات متحده آمریکا را بازیافتیم و آن را به دوران گذشته خود بازگرداندیم.

واکنش ها به اقدام ترامپ همچنان ادامه دارد و بازارهای جهانی نیز تحت تاثیر آن قرار دارند و روند افزایشی قیمت طلا در بازار جهانی سرعت بیشتری به خود گرفته است.