سایت خبری طلا

ثبت یزد به عنوان شهر جهانی زیورالات سنتی به همت اتحادیه و پیشکوستان و فرهیختگان یزد

منبع: سایت طلا


بازار زرگری یزد، همان‌جایی که صدای چکش زرگرها با عطر خوش گلاب در کوچه‌پس‌کوچه‌های خشت‌و‌گلی می‌پیچد، حالا عنوانی جهانی را یدک می‌کشد. شهر یزد، پس از چهار سال تلاش مداوم، به‌طور رسمی در فهرست میراث جهانی یونسکو به عنوان «شهر جهانی زیورآلات سنتی» به ثبت رسید.


در گفت‌وگویی اختصاصی با آقای محمدرضا نوری‌زاده، رئیس اتحادیه طلا و جواهر یزد، جزئیات این دستاورد ارزشمند را مرور کردیم.

VID:20250422-491566662.mp4

چهار سال تلاش مستمر برای جهانی شدن یزد

نوری‌زاده در آغاز سخنان خود گفت: «نزدیک به چهار سال است که اتحادیه طلا و جواهر یزد با همراهی اداره‌کل میراث فرهنگی و معاونت صنایع دستی استان، پیگیر این پرونده مهم بوده است. قبل از اینکه ثبت جهانی شود، بیش از هفتاد اثر از استادکاران یزد ثبت ملی شد. این اقدامات پایه‌گذار حرکت به سمت ثبت جهانی بودند.»

نقش کلیدی اتحادیه در هماهنگی‌ها

وی با تأکید بر نقش کلیدی اتحادیه افزود: «ما از همان ابتدا کمیته‌ای پنج شش نفره از اعضای هیئت‌رئیسه و فعالان حوزه را تشکیل دادیم تا به‌صورت تخصصی این موضوع را پیگیری کنند. جلسات متعددی با معاونت صنایع دستی کشور در تهران داشتیم و حتی پنج شش ماه پیش هیئتی از کارشناسان میراث فرهنگی کشور به یزد آمدند و از نزدیک پتانسیل‌های شهر را بررسی کردند.»

بازدید نمایندگان شورای جهانی صنایع دستی از یزد

در ادامه این روند، نمایندگانی از یونسکو از کشورهای کویت، اندونزی، آرژانتین، تایلند و هند به یزد سفر کردند و شرایط را برای ثبت جهانی بررسی نمودند.

نوری‌زاده با شور و اشتیاق گفت: «خوشبختانه پس از این بازدید، یزد هفته گذشته به‌طور رسمی به عنوان شهر جهانی زیورآلات سنتی ثبت شد. این دستاورد حاصل تلاش مشترک بسیاری از نهادهاست؛ از استانداری، فرمانداری، تا میراث فرهنگی و هنرمندان عزیز یزدی.»

برنامه‌های آینده؛ جشنواره، نمایشگاه و برندینگ جهانی

نوری‌زاده همچنین به برنامه‌های آینده اشاره کرد و گفت: «در خردادماه، برنامه‌های گسترده‌ای همچون جشنواره فروش، همایش‌های تخصصی و نمایشگاه‌های هنری خواهیم داشت. هدف ما این است که این عنوان جهانی فقط روی کاغذ نماند؛ بلکه در فرهنگ شهری و اقتصادی یزد نهادینه شود.»

وی ادامه داد: «تلاش می‌کنیم این رویداد هر سال در همین زمان به‌صورت دوره‌ای برگزار شود تا هم در تقویم فرهنگی یزد تثبیت شود و هم به رونق گردشگری و ارزآوری کمک کند.»

هنر یزدی، سرمایه‌ای ماندگار

در پایان این گفت‌وگو، نوری‌زاده گفت: «ما باید هنر زرگران یزدی را به دنیا معرفی کنیم. این هنر، سرمایه‌ای است که از دل مردم این دیار برآمده و متعلق به هیچ سرمایه‌گذار خارجی نیست. با ثبت جهانی، این فرصت فراهم شده که هنر یزدی در ویترین جهان بدرخشد.»