ضرر طلا از اختلاف بانک‌های مرکزی

طلا که هفته گذشته افت قابل توجه ارزش خود را تجربه کرده بود، در نخستین روز کاری هفته جدید نیز شاهد کاهش قیمت‌ها بود.

خبر را برای من بخوان

بهای اونس هفته گذشته با 59 دلار سقوط به 1172 دلار رسید تا روز دوشنبه با 7 دلار افت دیگر به قیمت 1165 دلار برسد. روز سه‌شنبه تا ساعت 19 به وقت تهران قیمت 1166 دلار ثبت شد، گرچه هم اکنون که شما این گزارش را می‌خوانید ممکن است قیمت متفاوتی به‌عنوان قیمت نهایی روز ثبت شده باشد.

سقوط آزاد فلز زرد در هفته گذشته ناشی از انتشار بیانیه کمیته بازار آزاد فدرال رزرو-و تاکید بر ادامه احیای اقتصاد آمریکا- و تقویت دوباره دلار بود. به این ترتیب رشد ارز ایالات متحده در نخستین روز کاری نیز فشار بر بازار فلزهای گرانبها را حفظ کرد.

تقویت دلار در واقع مهم‌ترین عامل خارجی کاهشی در بازارِ روز دوشنبه بود. سقوط قیمت آتی طلا به پایین‌ترین سطح در 4 ماه گذشته در این روز نشانه‌ای دیگر از کاهشی بودن پیش‌بینی‌ها است. بهای آتی اونس برای تحویل در ماه دسامبر به کمتر از 1167 دلار رسیده است.

با ادامه رکوردزنی‌های دلار و احیای بزرگ‌ترین اقتصاد جهان این سطوح قیمتی جای تعجب چندانی ندارد. شاخص دلار روز دوشنبه به بالاترین سطح در چهار سال گذشته رسید. شاخص دلار در این روز به 30/87 واحد رسید. این عامل خارجی کلیدی چندی است که تبدیل به مهم‌ترین عامل فشار روی بازار کالاهای اساسی شده است.

قیمت نفت خام هم که چندی است به دومین عامل مهم خارجی بدل شده همچنان در نزدیکی کمترین قیمت‌ها در دو سال گذشته نوسان می‌کند. این عامل هم در بازار کالاهای اساسی به‌عنوان عامل فشار عمل می‌کند.

شنبه این هفته شاخص خرید مدیران چین از سوی دولت این کشور اعلام شده بود که برای ماه اکتبر رقم 8/50 واحد را نشان می‌داد. این رقم برای ماه سپتامبر 1/51 اعلام شده بود. این رقم پایین تر از انتظارها اما بالاتر از رقمی بود که بانک HSBC در روز دوشنبه اعلام کرد. این بانک برای این شاخص عدد 5/50 واحد را در نظر گرفته است.

دوشنبه همچنین شاخص خرید مدیران بخش تولید اتحادیه اروپا اعلام شد که برای ماه اکتبر 6/50 واحد بود. این شاخص برای ماه سپتامبر 7/50 واحد اعلام شده بود و انتظار می‌رفت رقم ماه اکتبر 7/50 واحد باشد. در هرحال قیمت نهایی اونس در روز دوشنبه چنان که اشاره شد 1165 دلار بود.

کاهش قیمت فلز گرانبهای طلا ابتدای روز سه‌شنبه ادامه پیدا کرد، اما بعد بخشی از ارزش طلا بازگشت. قیمت ثبت شده سه‌شنبه ظهر نیز پایین ترین سطح قیمتی در 4 سال گذشته بود.

طلا روز گذشته تحت تاثیر افزایش ارزش دلار و احیای اقتصاد آمریکا در محدوده میانه کانال 1100 دلار نوسان کرد. این در حالی است که علاوه بر داده‌های بزرگ‌ترین اقتصاد جهان، کاهش تقاضای فیزیکی هم در جهت کاهش قیمت طلا عمل می‌کند. تقاضای فیزیکی هند و چین تا حالا مطابق با انتظارها نبوده است.

اکنون با شکسته شدن سطح حمایتی 1180 دلار به نظر می‌رسد قیمت طلا به‌زودی به کمتر از 1155 دلار برسد. کارشناسان بر این باورند که اگر قیمت طلا نتواند به بیش از 1200 دلار در هر اونس برسد روند نزولی آن ادامه خواهد یافت.

کاهش ارزش طلا در حالی ادامه دارد که در هفته جاری دو داده مهم به بازار ارائه خواهد شد. نتایج نشست ماهانه بانک مرکزی اروپا و همچنین اعلام آمار اشتغالزایی بخش غیرکشاورزی آمریکا داده‌هایی است که حاضران و ناظران بازار آنها را به دقت دیده‌بانی خواهند کرد.

اعلام تشدید تحرک اقتصاد ژاپن در روز جمعه و تقویت دلار باعث شده کارشناسان پیش‌بینی کنند که بانک مرکزی اروپا هم مواضع خود را درباره سیاست «تسهیل کمی» با جزئیات بیشتری اعلام کند. تزریق پول به اقتصاد ژاپن و سیاست وارونه آن در آمریکا یعنی پایان تسهیل کمی باعث شده نگرانی‌ها درباره اقتصاد جهان کاهش پیدا کند.

کاهش نگرانی‌ها به رشد شاخص‌های بازار سهام کمک کرده است. سه‌شنبه بیشتر بازارهای سهام با رشد مواجه بودند. این در حالی است که اختلاف بین سیاست‌های پولی بانک‌های مرکزی بزرگ جهان در بازار فلزهای گرانبها به ضرر طلا عمل می‌کند.

تحلیلگر برجسته موسسه سرمایه‌گذاری Citix Futures می‌گوید که اختلاف بین سیاست‌های پولی بانک‌های مرکزی بزرگ جهان به‌خصوص آمریکا، اروپا و ژاپن تاثیر زیادی بر افت شدید قیمت طلا داشته است.

به گزارش سایت طلا به نقل از بلومبرگ ، قیمت طلا در حال افت برای دومین سال متوالی از سال 2000 میلادی تاکنون است. قیمت طلا سال گذشته نیز با افت شدید 28 درصدی روبه‌رو شد و زیان و ضرر سنگینی را به سرمایه‌گذاران بین‌المللی وارد کرد.
حالا هو جون، تحلیلگر برجسته سیتیکس فیوچرز می‌گوید: «اختلاف بین سیاست‌های پولی بانک‌های مرکزی آمریکا، اروپا و ژاپن تاثیر زیادی بر افزایش ارزش دلار و افت شدید قیمت طلا داشته است. در حالی که فدرال رزرو آمریکا اجرای محرک پولی را متوقف کرده و احتمالا قصد دارد نرخ بهره را افزایش دهد، بانک‌های مرکزی اروپا و ژاپن قصد دارند برنامه‌های محرک پولی جدیدی را اجرا کنند. این مساله در نهایت به ضرر قیمت طلا و به نفع ارزش دلار بوده است.»