سایت خبری طلا

روز طلایی اونس جهانی

ارزش طلا در هفته کاری گذشته ابتدا به روند کاهشی خود ادامه داد و بعد به ثبات نسبی رسید، اما در آخرین روز کاری جهشی عجیب را تجربه کرد.



فلز زرد در روز جمعه حتی معامله‌گران این بازار را هم شگفت‌زده کرد تا این روز به‌نام فلز زرد شناخته شود. اونس طلا که هفته را با قیمت 1172 دلار آغاز کرده بود در روز دوشنبه به 1165 دلار رسید. روز سه‌شنبه نیز تنها 5 دلار کاهش یافت، اما از چهارشنبه ریزش طلا آغاز شد و با 20 دلار افت به 1140 دلار رسید. روز پنج‌شنبه نیز شاخص اونس نتوانست تحرک از خود نشان دهد و سرانجام مقابل اونس قیمت 1141 دلار ثبت شد.بسیاری خود را آماده افتادن طلا به یک پله پایین‌تر کردند، اما طلا به ناگهان همه را شگفت‌زده کرد و با 37 دلار افزایش در یک روز به بهای 1178 دلار رسید و از مرز حمایتی 1150 فاصله گرفت.

رشد پس از دو هفته افت
بازار طلا هفته گذشته را در حالی آغاز کرد که فلز زرد هفته پیش از آن با سقوط شدید ارزش مواجه شده بود. طلا دو هفته پیش نه تنها از مرز روانی 1200 دلار بلکه از مرز حمایتی و سرنوشت‌ساز 1180 دلاری هم پایین‌تر رفت تا با سقوط 59 دلاری آن ظرف پنج روز کاری چشم‌انداز روند طلا به شدت کاهشی شود. آن هفته دومین هفته افت ارزش طلا بود. در هفته گذشته مرز حمایتی 1150 دلار هم شکست تا تقریبا همه از افت بیشتر طلا بگویند؛ اتفاقی که انتشار گزارش وزارت کار آمریکا از میزان اشتغال‌زایی اقتصاد ایالات‌متحده در ماه اکتبر مانع آن شد.

روز اول: اونس نخستین روز هفته را با 7 دلار کاهش قیمت آغاز کرد تا قیمت آن از 1172 به 1165 دلار برسد. افت روز دوشنبه عمدتا ناشی از تقویت دلار آمریکا بود. دلار که چند ماه است شاهد افزایش ارزش خود است، دو هفته پیش با انتشار بیانیه فدرال رزرو که در آن از روند احیای بزرگ‌ترین اقتصاد جهان ابراز رضایت شده بود، باز هم بیشتر تقویت شد. به این ترتیب قدرت دلار در آغاز هفته مهم‌ترین عامل خارجی کاهشی در بازار روز دوشنبه شد. با ادامه رکوردزنی‌های دلار و احیای بزرگ‌ترین اقتصاد جهان سطوح قیمتی دوشنبه جای تعجب نداشت. شاخص دلار روز دوشنبه به بالاترین سطح در چهار سال پیش از آن رسید. قیمت نفت خام هم که چندی است به دومین عامل مهم خارجی بدل شده دوشنبه همچنان در نزدیکی کمترین قیمت‌ها در دو سال گذشته نوسان کرد. این عامل هم در بازار کالاهای اساسی به‌عنوان عامل فشار عمل می‌کند.

روز دوم: اونس در دومین روز کاری 5 دلار دیگر افت کرد. این روند باعث شد که تحلیلگران بنیادی و فنی یکسره از کاهش بیشتر قیمت‌ها بگویند. طلا در این روز هم نزدیک به کمترین سطح قیمتی در چهار سال گذشته نوسان داشت. روز سه‌شنبه هم مانند هفته‌های گذشته تقویت دلار و ادامه سقوط قیمت نفت مهم‌ترین عوامل خارجی بازار ماندند. در این روز در حالی که تقویت دلار آمریکا همچنان مورد توجه تمام بازارهای مالی بود، سقوط بهای نفت خام به پایین‌ترین سطح در سه سال گذشته توجه زیادی جلب کرد. سه‌شنبه شاخص نایمکس در قراردادهای آتی دسامبر به حدود 75 دلار رسید. این سقوط همراه با نوسان دلار در بالاترین سطح در 4 سال گذشته فشار بر بازار طلا را نه فقط حفظ که تشدید کرد. یک رخداد مهم دیگر روز سه‌شنبه رسیدن شاخص بازار سهام نیکی ژاپن به بالاترین سطح در 7 سال گذشته بود. این بازار از روز جمعه که استفاده از محرک‌های مالی از سوی بانک ژاپن اعلام شد تا سه‌شنبه 7 درصد رشد کرد. در نتیجه این تحولات، ین ژاپن در برابر بیشتر رقبای جهانی خود سقوط کرد. کمیسیون اروپا روز سه‌شنبه اعلام کرد که رشد تولید ناخالص اتحادیه اروپا در سال 2014 را 8 دهم درصد پیش‌بینی می‌کند تا احتمال تقویت بیشتر دلار مطرح شود.

روز سوم: اما افت قیمت اونس در روز چهارشنبه بسیار قابل توجه بود. افت 20 دلاری هر اونس فلز زرد در این روز که ارزش طلا را به کمترین سطح در 5/4 سال گذشته رساند، عمدتا ناشی از ادامه تقویت دلار و بازار دارایی‌های آمریکا بود. چهارشنبه تقویت قابل توجه ارز ایالات‌متحده و همچنین ادامه رشد شاخص‌های سهام این کشور به خروج سرمایه از بازار طلا کمک کرد. در سومین روز کاری هفته، بازارهای مالی به اعلام نتایج انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا واکنش نشان دادند. بیشتر معامله‌گران و سرمایه‌گذاران روی حمایت جمهوری خواهان که به‌زودی کنترل مجلس نمایندگان و سنا را در دست خواهند گرفت، حساب می‌کنند. از همین رو بود که چهارشنبه، یک روز پس از برگزاری انتخابات در آمریکا شاخص دلار باز هم بهترین ارزش خود در چهار سال گذشته را رقم زد و شاخص‌های سهام هم به سطح رکوردهای یک یا چند ساله نزدیک شدند. در این روز داده‌های ناامیدکننده از چین و اروپا هم در جهت فشار بر طلا عمل کردند؛ چراکه نشان دهنده افت خرید طلا از سوی چین و افت یورو و در نتیجه تقویت دلار بودند.

روز چهارم: بازار طلا روز جمعه با شگفتی روبه‌رو شد؛ اما بازارهای مالی روز پنج‌شنبه نیز شاهد یک خبر به نسبت عجیب بودند. تغییر نکردن سیاست‌های بانک مرکزی اروپا در نشست این روز به هیچ وجه مورد انتظار نبود. مهم‌ترین خبر روز پنج‌شنبه در واقع همین بود که در نشست شورای حکام بانک مرکزی اروپا هیچ اتفاق خاصی نیفتاد. در کل بازار در این روز آرام بود چراکه معامله‌گران در انتظار آمار مهم اشتغال‌زایی آمریکا در روز جمعه بودند. دلار قوی در چهارمین روز هفته کاری نیز فشار بر بازار طلا را حفظ کرد. پنج‌شنبه قیمت نفت خام به نوسان روی پایین‌ترین سطح در سه سال گذشته ادامه داد. سقوط قیمت نفت همسو با تقویت دلار عمل کرد و بازار کالاهای اساسی را تحت فشار نگه داشت. به این ترتیب بازار با حالت انتظاری خود در ثبات نسبی ماند و نشست بانک مرکزی اروپا هم به این ثبات کمک کرد. ماریو دراگی، رئیس بانک مرکزی اروپا در پایان نشست روز پنج‌شنبه مقام‌های ارشد این بانک با اشاره به تصمیم اتخاذ شده برای حفظ نرخ بهره در سطح کنونی تاکید کرد که بانک مرکزی اروپا حاضر است تا برای حمایت از رشد و رونق اقتصادی منطقه یورو اقدامات و سیاست‌های بیشتری را اجرا کند؛ ولی ارز واحد اروپایی با توجه به نبود اطلاعات در سخنان او به پایین‌ترین ارزش خود در دو سال گذشته رسید. همزمان با سقوط یورو و صعود دلار، روبل روسیه هم در مقابل دلار رکورد معکوس تازه‌ای را به ثبت رساند. رسیدن روبل به پایین‌ترین ارزش در تاریخ عمدتا ناشی از سقوط بهای نفت و تاثیر تحریم‌های غرب علیه مسکو است.
روز پنجم: روز جمعه، روز شگفتی‌ساز بازار طلا، با فعالیت بازارهای آسیایی با قیمت 1230دلار آغاز شد؛ ولی در بازارهای غربی طلا حتی پیش از انتشار مهم‌ترین داده ماه هم با رشد روبه‌رو شد. نکته عجیب هم رشد قیمت طلا با وجود خوش‌بینی به داده‌های گزارش وزارت کار است و هم واکنش بازار به داده‌هایی که اندکی از انتظارها پایین‌تر بودند.

قیمت اونس طلا تا پیش از انتشار گزارش میزان اشتغال‌زایی اقتصاد آمریکا در ماه اکتبر به 1144 دلار رسید و بعد با انتشار آن به شدت رو به افزایش گذاشت و ظرف دو ساعت به 1155، ظرف 4 ساعت به 1165 و ظرف 8 ساعت به 1175 دلار رسید. اونس در نهایت در پایان کار بازار نیویورک به قیمت 1178 دلار رسید. بر اساس آخرین آمار وزارت کار آمریکا که روز گذشته منتشر شد، در ماه اکتبر 214 هزار شغل در بخش غیرکشاورزی بزرگ‌ترین اقتصاد جهان ایجاد شده است که آمار به نسبت خوبی است؛ اما این رقم اندکی کمتر از انتظارها بود. با این حال واکنش بازار به آن شدید بود. قیمت اونس در این روز نسبت به روز پنج‌شنبه 2/3 درصد رشد داشت. این در حالی است که در این گزارش اشاره شده که نرخ بیکاری آمریکا به 8/5درصد رسیده است.

جمعه صبح و بعدازظهر در بازارهای ارز مهم‌ترین خبر ادامه سقوط روبل بود، ولی با انتشار آمار بیکاری، فاصله گرفتن دلار از اوج خود تبدیل به مهم‌ترین خبر شد.


کاهشی ماندن پیش‌بینی‌ها
واکنش بازارهای فلزات گرانبها و ارز در حالی این چنین بود که آمریکا هم اکنون پایین‌ترین نرخ بیکاری در 6 سال گذشته را دارد. عجیب‌تر اینکه بازارهای سهام واکنش قابل توجهی به اخبار روز جمعه نشان ندادند. روز جمعه تشدید دوباره تنش‌های اوکراین و روسیه هم تا حدی به برداشته شدن فشار از روی بازار طلا کمک کرد. در هر حال واکنش‌های هیجانی روزهای چهارشنبه و جمعه به نمودار روند هفتگی طلا در نیمه دوم قوسی معکوس داد؛ اما دیگر مساله جالب توجه این است که به‌رغم افزایش ارزش طلا در روز جمعه بیشتر پیش‌بینی‌های کوتاه مدت کاهشی مانده‌اند. آیا با توجه به ادامه احیای اقتصاد آمریکا، این هیجان در هفته جدید تعدیل خواهد شد؟ در آخرین نظرسنجی کیتکو از 22 کارشناس مورد مشاوره، 14 نفر کاهش قیمت‌ها در هفته کاری جدید را پیش‌بینی کرده‌اند. پیش‌بینی‌های کاهشی عمدتا بر عوامل منفی بنیادی توجه دارند؛ ولی با توجه به کاهش شدید قیمت طلا تا مرز 1130 دلار برخی بر این گمان هستند که جهش از این کف قیمتی طبیعی است. پاسخ این سوال که طلا چه میزان از رشد ارزش به دست آمده در روز جمعه را حفظ خواهد کرد، در روزهای آینده مشخص خواهد شد.