بررسی عوامل کاهشی و افزایشی بازار فلز زرد در کوتاهمدت و بلندمدت
افزایش 14 دلاری بهای اونس فلز زرد در هفته کاری گذشته که با عبور طلا از مرز 1200 دلار نیز همراه بود، باعث شده که برآیند پیشبینی کارشناسان از روند کوتاهمدت این کالای گرانبها افزایشی شود. با این حال ابهام نه تنها در بازه آینده بسیار نزدیک که در فواصل میانمدت و بلندمدت هم پابرجا مانده است.
در آخرین نظرسنجی هفتگی پایگاه اینترنتی کیتکو 23 کارشناس شرکت کردهاند که از این میان 14 نفر افزایش و 6 نفر کاهش قیمتها را پیشبینی کردهاند. 3 نفر هم از مشخص نبودن یا خنثی بودن روند طلا در روزهای پیش رو گفتهاند.
یک اتفاق خوب این است که در نظرسنجی این هفته اشاراتی نیز به روندهای بلندمدت شده است. برآیند پیشبینیها برای هفته گذشته کاهشی بود، اما همزمان با افزایش آنی اونس، بهای آتی آن برای تحویل در ماه دسامبر هم 15 دلار افزایش داشت.
پیشبینیهای کوتاهمدت
کسانی که افزایش قیمتها را برای هفته کاری جدید پیشبینی کردهاند به رشد قیمتها در روز جمعه بهرغم تقویت دلار و افزایش تمایل به مشارکت در بازار آتی اشاره میکنند.
ریچارد بیکر، دبیر Eureka Miner Report میگوید: «عجب اوضاعی شده است! در اخبار شنیدهایم که چین نرخهای بهره را کاهش داده و به نظام بانکی خود نقدینگی تزریق کرده و ماریو دراگی، رئیس بانک مرکزی اروپا هم گفته هر کاری لازم باشد برای رسیدن به نرخ تورم هدف انجام خواهد داد. همزمان بازار S&P 500 همچنان مشغول رکوردزنی است و دلار هم به تقویت ادامه میدهد، اما طلا هم بالا میرود و بازار فلزهای گرانبها هم همسو با طلا عمل میکند. با این همه فلز زرد نسبت به نقره و کالاهای پایه صنعتی مانند مس و نفت وضعیت بسیار قویتری دارد.»
بهعلاوه قبل از برگزاری همهپرسی سوئیس درباره ذخایر طلا در 30 نوامبر، بازارهای جهانی طلا ممکن است شاهد تغییر انتظارات باشند. سوئیسیها در این نظرسنجی درباره لزوم افزایش ذخایر طلای «بانک ملی سوئیس» تصمیم خواهند گرفت.
آدام باتن، دبیر و تحلیلگر Forexlive میگوید: «من انتظار دارم در هفتهای که بازار منتظر همهپرسی سوئیس است، فروشندگان با احتیاط و خریداران با هیجان بیشتری رفتار کنند. هیچ کس نمیخواهد روی کاهش قیمتها حساب کند، حتی اگر نتیجه رایگیری، «نه» به افزایش ذخایر طلای سوئیس باشد.»
اما کسانی که کاهش قیمتها را پیشبینی میکنند، میگویند دادههای عموما مثبت از اقتصاد ایالاتمتحده خاطرنشان میکند که فدرال رزرو در ماههای پیش رو سیاستهای انبساطی را بهطور کامل حذف خواهد کرد، سیاستی که مخالف سیاستهای اتخاذشده در بانک مرکزی اروپا است.
دان پاویونیس، دلال ارشد کالاهای اساسی در RJO Futures میگوید اکنون که بانک مرکزی اروپا برای تحریک اقتصاد این منطقه شروع به خرید اوراق بهادار با پشتوانه دارایی کرده است، یورو با کاهش ارزش و در نتیجه دلار با افزایش ارزش مواجه خواهد شد: «با کنار گذاشته شدن سیاستهای تسهیل کمی در آمریکا، نرخهای بهره ایالاتمتحده افزایش خواهد یافت که این سناریوی خوبی برای طلا نیست.»
کسانی که از مشخص نبودن یا خنثی بودن روند طلا در هفته کاری جاری میگویند هم به این مساله اشاره دارند که طلا ممکن است در جهت تثبیت رشد هفتههای گذشته قدم بردارد.
فرنک لش، دلال و تحلیلگر بازار آتی در موسسه FuturePath Trading میگوید: «طلا به بالای مرز 1200 دلار بازگشته که در سال 2014 سطح مهمی برای طلا بوده است. کاهش نرخهای بهره در اقتصادهایی که بیشترین تقاضای طلا را دارند قاعدتا باید تقاضا را بالا برده و به افزایش ارزش فلز زرد کمک کند. البته دلار قوی همچنان برای طلا مشکلزا است و اگر سطوح فعلی دلار حفظ شود طلا نخواهد توانست رشد قابلتوجهی را تجربه کند.»
چنان که در این پیشبینیهای کوتاه و بلندمدت آشکار است بازار طلا هنوز هم گرفتار ابهام است. در هفته جاری علاوه بر دادههای همیشه مهم از اقتصاد ایالاتمتحده، دادههای تورم اروپا و همچنین نشست سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) بهشدت مورد توجه خواهد بود.
سقوط بهای نفت چندی است که پس از تقویت دلار تبدیل به دومین عامل خارجی مهم در بازار فلزهای گرانبها شده است. پنجشنبه این هفته روز «عید شکرگزاری» مسیحیان است که بازارهای آمریکا را تعطیل میکند. این امر میتواند به کاهش معاملات و در نتیجه کاهش قیمت طلا کمک کند. آیا اونس فلز زرد در روزهای آینده خواهد توانست بالای مرز مهم روانی سال بماند یا دوباره با فشار عوامل کاهشی از این مرز به زیر کشیده خواهد شد؟
پیشبینیهای بلندمدت
مساله این است که طلا هنوز کالای جذابی است، اما نوسانهای شدید از جذابیت آن کاسته است. با نوسان شدید طلا سوال برخی سرمایهگذاران این است که آیا هنوز میتوان به این بازار امید داشت؟
گرچه برخی تحلیلگران با توجه به ادامه احیای اقتصاد آمریکا ادامه فشار بر بازار طلا را پیشبینی میکنند، برخی دیگر از تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که طلا با وجود کاهش قیمت در دو سال اخیر همچنان سرمایهگذاری ایمن و مطمئنی برای بلندمدت بهشمار میرود. به گزارش سایت طلا به نقل از پایگاه اینترنتی مارکت واچ، قیمت طلا نسبت به ژانویه 2013 میلادی که به بیش از 1650 دلار در هر اونس رسیده بود حدود 30 درصد کاهش داشته که 3 دلیل مهم برای کاهش قیمت طلا در این مدت وجود دارد.
سه دلیل افت
علت نخست کاهش قیمت طلا این است که با کاهش نگرانیها نسبت به بحران اقتصادی و مالی منطقه یورو تقاضا و جذابیت طلا برای سرمایهگذاران اروپایی بهشدت کاهش یافته است. علت دوم کاهش قیمت طلا در ماههای اخیر این است که این فلز زرد دیگر جذابیت چندانی برای آمریکاییها ندارد و افزایش ارزش دلار تاثیر زیادی بر افت تقاضای طلا داشته است.
ارزش دلار به بالاترین سطح در 4 سال اخیر رسیده است. علت سوم این مساله نیز آن است که هند که یکچهارم تقاضای فیزیکی طلای جهان را تشکیل میدهد تعرفه واردات را به بیش از 10 درصد افزایش داده است. تقاضای طلای این کشور در سه ماه پایانی 2013 میلادی بیش از 40 درصد کاهش داشته است. هنوز بسیاری از موسسات مالی و سرمایهگذاری جهان بر این باورند که روند نزولی قیمت طلا ادامه خواهد یافت.
موسسه گلدمن ساش آمریکا اعلام کرده است که قیمت طلا تا پایان امسال به کمتر از 1050 دلار خواهد رسید. برخی از تحلیلگران حتی معتقدند که قیمت طلا سال آینده به کمتر از 1000 دلار میرسد. با این همه برخی هنوز به دلایلی اشاره میکنند که نشان میدهد طلا همچنان سرمایهگذاری مطمئن و ایمنی برای بلندمدت بهشمار میرود.
4 عامل بالقوه رشد
نخستین علت کاهش احتمالی عرضه و تولید طلا در سالهای آینده خواهد بود. با توجه به روند نزولی قیمت طلا و افزایش شدید هزینههای تولید به نظر میرسد تولید جهانی طلا از سال 2015 میلادی به بعد با افت شدیدی روبهرو خواهد شد.
اگر قیمت طلا به کمتر از 1000 دلار برسد حدود نیمی از شرکتهای معدنی جهان قادر به تولید نخواهند بود. علت دوم برای این مساله بیثبات بودن اوضاع اقتصادی و مالی منطقه یورو است. با آغاز بحران مالی و اقتصادی منطقه یورو تقاضای سرمایهگذاری برای طلا در کشورهای اروپایی در سه ماه دوم 2009 میلادی به بیش از 400 تن رسید که این رقم 11 درصد کل تقاضای جهانی را تشکیل میداد. این روند صعودی در سالهای 2011 و 2012 میلادی نیز ادامه یافته است.
با توجه به اینکه اقتصاد منطقه یورو بار دیگر در آستانه رکود قرار گرفته این احتمال وجود دارد که تقاضای سرمایهگذاری طلا بار دیگر با رشد چشمگیری روبهرو شود و این مساله در افزایش مجدد قیمت طلا موثر خواهد بود. علت سوم نیز نامطمئن بودن سرمایهگذاران بینالمللی نسبت به وضعیت سیاستهای پولی فدرال رزرو آمریکا است. گرچه فدرال رزرو اجرای محرک پولی را متوقف کرده است، ولی همچنان نرخ بهره را نزدیک به صفر ثابت نگه داشته است و هنوز به درستی معلوم نیست این سیاست چه زمانی تغییر خواهد کرد.
علت چهارم نیز ادامه روند صعودی تقاضای فیزیکی در بازار هند است. صندوق بینالمللی پول در تازهترین گزارش خود پیشبینی کرده است که رشد اقتصادی هند سال آینده به بیش از 4 / 6 درصد خواهد رسید. این مساله میتواند تاثیر زیادی بر افزایش تقاضای طلای این کشور داشته باشد. تقاضای طلای هند در سه ماه سوم امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل 39 درصد رشد داشته و این کشور بار دیگر از چین پیشی گرفته است.