خواب طلا بر بستر روانی

اونس که در بیشتر مقاطع هفته گذشته پیرامون مرز 1200 دلار نوسان می‌کرد، این هفته را نیز به آرامش نسبی حول و حوش این مرز روانی گذرانده است.

خبر را برای من بخوان


طلا چنان روی بستر مهم‌ترین سطح قیمتی بازار فلزات گرانبها خوابیده که گویی تمام سال 2014 در ثبات بوده است. حال آنکه اونس در سال جاری میلادی، هم محدوده 1380 دلار و هم محدوده 1130 دلار را تجربه کرده است.
با توجه به افت و خیزهای شدیدی که در هفته‌های گذشته نیز در بازار طلا تجربه می‌شد، روند روزهای کاری گذشته کمی برای این بازار غریب بوده است.

اونس که هفته کاری را با قیمت 1202 دلار آغاز کرده بود، در روزهای اول و دوم هفته به قیمت‌های 1198 و 1201 دلار رسید. روز چهارشنبه نیز تا ساعت 18 به وقت تهران قیمت 1198 دلار برای هر اونس فلز زرد ثبت شد؛ گرچه هم اکنون که شما این گزارش را می‌خوانید، ممکن است قیمت متفاوتی به‌عنوان قیمت نهایی این روز رقم خورده باشد. این در حالی است که بازارهای آمریکا امروز پنج‌شنبه به مناسبت «جشن شکرگزاری» مسیحیان تعطیل هستند. بازار نیویورک مهم‌ترین بازار فلزهای گرانبها است و با تعطیلی آن در روز جمعه، شاید بتوان انتظار ادامه خواب طلا بر بستر فعلی را داشت.

ثبات نسبی روز سه‌شنبه عمدتا ناشی از تثبیت نمودارها و آرامش ناشی از انتظار معامله گران آمریکایی برای عید شکرگزاری بود. شاخص دلار در دومین روز کاری هفته نزدیک بالاترین سطح خود در 4 سال گذشته نوسان داشت تا قدرت دلار همچنان فشار را روی بازار حفظ کند.

مهم‌ترین داده اقتصادی این روز، دومین گزارش از تولید ناخالص ملی آمریکا در سه ماه سوم سال 2014 بود. رشد بزرگ‌ترین اقتصاد جهان در این بازه زمانی به میزان 9/3 درصد برآورد شد که بسیار بالاتر از انتظارها بود.

طلا پس از انتشار این داده با افت روبه‌رو شد، اما پایین رفتن قیمت‌ها به «پوشش کوتاه مدت» و «شناسایی سود» انجامید تا قیمت‌ها دوباره بالا برود.
دیگر آمارهای مربوط به ایالات‌متحده که سه‌شنبه منتشر شد، شامل شاخص‌های بهای مسکن، گزارش کسب‌و‌کار بانک مرکزی ریچموند و شاخص بهای مسکن S&P/Case-Shiller بود که در کل، مقادیر آنها بدتر از انتظارها بود و به همین دلیل تا حدودی اثر گزارش تولید ناخالص را خنثی کردند.

در این روز گزارش OECD از اقتصاد جهان نیز منتشر شد. در این گزارش نسبت به رکود اقتصادی در اتحادیه اروپا هشدار داده شده است. سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، بانک مرکزی اروپا را تشویق کرده که محرک‌های پولی بیشتری را برای مقابله با رکود اقتصادی به کار بگیرد.

روز گذشته تا لحظه تنظیم این خبر قیمت 1198 دلار برای اونس ثبت شد. این در حالی است که بازار طلا در این روز حتی پیش از شروع تعطیلات با آرامش به استقبال آن رفته بود. شاخص دلار روز چهارشنبه دوباره تقویت شد تا فلز زرد تحت‌تاثیر قرار بگیرد.

بازارهای آمریکا امروز تعطیل هستند، اما نشست اوپک در وین که همزمان با اختلافات شدید اعضای این گروه برگزار می‌شود، توجه‌ها را به خود جلب کرده است.

سقوط بهای نفت به کمترین سطح در 4 سال گذشته بسیاری از اعضای اوپک را نگران کرده؛ اما این نگرانی هنوز باعث نزدیکی مواضع اعضا برای تصمیم‌گیری برای کاهش تولید نفت نشده است. سقوط قیمت نفت چندی است که در بازار طلا، همسو با تقویت دلار به‌عنوان عامل کاهشی عمل می‌کند.

پس از برگزاری نشست اوپک توجه‌ها به همه‌پرسی سوئیس در مورد ذخایر طلا جلب خواهد شد که در روز 30 نوامبر برگزار می‌شود.

رای «آری» به افزایش ذخایر طلای این کشور، تا 20 درصد دارایی‌های بانک مرکزی سوئیس ممکن است اونس را با خیز 50 دلاری مواجه کند؛ در حالی که رای «نه» احتمالا اثری بر بازار فلزهای گرانبها نخواهد داشت.

روبین بهار، تحلیلگر ارشد موسسه
Societ General می‌گوید: «ما پیش‌بینی می‌کنیم قیمت طلا تحت‌تاثیر ادامه روند صعودی ارزش دلار با کاهش بیشتری روبه‌رو شود. میانگین قیمت هر اونس طلا طی سال‌های 2016 تا 2019 میلادی به کمتر از 862 دلار خواهد رسید. ما انتظار داریم که تقاضای سرمایه‌گذاری برای طلا با کاهش شدیدی روبه‌رو شود و این مساله تاثیر زیادی بر افت قیمت این فلز زرد خواهد داشت.

تصمیم احتمالی فدرال رزرو آمریکا برای افزایش نرخ بهره طی ماه‌های آینده و ادامه روند نزولی نرخ تورم نیز فشار زیادی را بر قیمت طلا وارد می‌کند.» البته این اظهارات در حالی است که برخی کارشناسان از احتمال ورود اونس به کانال 1400 دلار در آینده دور می‌گویند.