خزانه عربستان هم خالی می شود

واکنش مقامات عربستان طی روزهای اخیر به کاهش درآمد دولت، قابل تأمل بود.

خبر را برای من بخوان


ریاض همچنین اعلام کرده است که بودجۀ سال 2014 در وضعیت متعادلی است در حالیکه طبق پیش بینی یک تحلیل گر سعودی، افت درآمدها بیش از پیش بینی ها خواهد بود و در سال 2015 کسر بودجه عربستان از مرز 200 میلیارد ریال سعودی نیز عبور خواهد کرد.

اولین صادرکنندۀ نفت جهان در سال 2015 با کسر بودجۀ قابل توجهی روبرو خواهد شد. به گزارش روزنامۀ اقتصادی لزاکو، این اولین بار طی پنج سال اخیر است که عربستان کسر بودجه را تجربه می کند. متأثر از کاهش ارزش نفت در بازارهای جهانی که قیمت آن به زیر 50 دلار رسیده است، عربستان در بودجه سالیانه دچار مشکل شده، اما همچنان به مردم وعده می دهد که دولت هزینه های دولتی را کم نخواهد کرد. سعودیها که کاهش عایدی 140 میلیارد ریال سعودی(معادل 37.3 میلیارد دلار) را انتظار داشتند، امروز این کاهش به 715 میلیارد ریال سعودی رسیده است.

گفتنی است عربستان با 28 میلیون جمعیت که نیمی از آن را جوانان کمتر از 20 سال تشکیل می دهند، در مقایسه با سایر پادشاهی های عربی خلیج فارس، نیاز مبرمی به طرحها و خدمات اجتماعی دارد. از سویی بخش قابل توجهی از این جمعیت بیکار و بخشی نیز نیازمند کمکهای دولت هستند و این در حالیست که عربستان سعودی تاکنون هیچ آمار دقیقی از جزئیات جمعیتی خود ارائه نداده است. با این حال اقتصاددانان برآورد کرده اند که 25% از جمعیت مردان در عربستان سعودی بیکار هستند و در مورد اشتغال زنان نیز هیچ آمار دقیقی در دست نیست.

اما واکنش مقامات عربستان طی روزهای اخیر به کاهش درآمد دولت، قابل تأمل بود. ابراهیم العاصف، وزیر دارایی عربستان در اظهارنظری پیرامون سقوط آزاد ارزش نفت در بازارهای جهانی و تأثیر آن بر کسر بودجه عربستان گفت: ما همچنان قادریم برنامه های توسعه ای خود را ادامه داده و توان تحمل این شرایط را داریم.

این در حالیست که طبق گزارشی که به تازگی پس از نشست اعضای دولت عربستان سعودی منتشر شده، تصمیم دولت سعودی برای عدم کاهش خدمات و برنامه های حمایتی اجتماعی، هزینه های زیربنایی و تجهیز ارتش( در شرایط نابسامان منطقه ای)، کسر بودجه ای معادل 150 میلیارد ریال سعودی یعنی بیش از 5% تولید ناخالص داخلی این کشور را به همراه خواهد داشت.

ریاض همچنین اعلام کرده است که بودجۀ سال 2014 در وضعیت متعادلی است در حالیکه طبق پیش بینی یک تحلیل گر سعودی، افت درآمدها بیش از پیش بینی ها خواهد بود و در سال 2015 کسر بودجه عربستان از مرز 200 میلیارد ریال سعودی نیز عبور خواهد کرد.

البته برای عربستان سعودی، کشوری که بدهی زیادی ندارد و عظیم ترین ذخایر روی کره زمین (به ارزش 750 میلیارد دلار) را دارد، این مسئله تهدید و خطر بزرگی نیست. ملک عبدالله، پادشاه عربستان نیز به وزیر دارایی اجازه داده تا به سراغ صندوق ذخیره برود و یا وام بگیرد تا دولت بتواند با خیال آسوده به حیاتش ادامه دهد.

در این میان شاهزاده طلال، ثروتمندترین شاهزادۀ سعودی در جهان عرب ضمن انتقاد از سیاستهای بودجه ای عربستان سعودی در نامه ای به وزیر دارایی این کشور، نوشته است که مقامات دولت سعودی در شرایط فعلی توان افزایش خدمات و هزینه های اجتماعی را ندارد. این شاهزاده سعودی در نهایت پیشنهاد کرده است که تأسیس یک صندوق مجزا برای مواقع بحرانی می تواند به کمک کسر بودجه و یا سایر اتفاقات پیش بینی نشده بیاید.