صنعت الماس دست چینی ها افتاد

طبق اطلاعات سازمان ملل، سهم چین از بازار جهانی الماس تراش خورده سه برابر شده و به 17% رسیده و سهم هندیها بین 19 تا 31 درصد در نوسان است.

خبر را برای من بخوان


مودی، نخست وزیر گجراتی هند که زادگاهش پر از است از کارگاههای تراش الماس، قصد دارد تسهیلاتی را برای ورود مستقیم الماس از روسیه هموار کند. گفتنی است بازار الماس در جهان در حال داغ شدن است. شمار کشورهای تولیدکنندۀ این سنگ خیره کننده رو به افزایش است و متعاقباً رقابتها روز به روز تنگ تر می شود.

ساحل عاج از جمله کشورهای جدیدی است که تولید سنگ الماس در مقیاس بالا را آغاز کرده است و در این مسیر سرمایه گذاریهای مهمی نیز صورت داده است. به گفتۀ کارشناسان، ساحل عاج امروز ظرفیت تولید سالانه 150.000 قیراط الماس خام به ارزش 25 میلیون دلار را که این می تواند درآمد بالایی برای این کشور باشد.

صنعت تراش الماس و به قول معروف "عمل آوردن" آن از دیرباز در دست هندیها بوده است؛ امروز اما این امتیاز از سوی چشم بادامی‌ها چینی با افزایش تولیدشان به چالش کشیده شده است. به گزارش خبرگزاری رویترز، چند وقتی است که چینی ها تلاش می کنند تا انحصار تراش الماس را از دست هندیها خارج کنند و در این هدف تا اندازۀ زیادی موفق نیز بوده اند.

هندیها که بخش اعظم الماس خام شان را از طریق برخی واسطه ها در کشورهای خاورمیانه و یا اروپا تهیه می کنند، دست به دامن متحدان خود شده اند تا این انحصار را همچنان حفظ کنند.

اما چینی ها دست به ابتکار تازه ای زده اند؛ از آنجایی که دومین اقتصاد قدرتمند جهان در قارۀ آفریقا حضور فعالی دارند، مستقیماً الماس خام را از آفریقا وارد کرده و بلافاصله آنرا تراش می دهند و روانه بازار می کنند؛ اقدامی که توانسته چینی ها را در این صنعت جلو بیندازد؛ به گونه ای که ارزش خالص صادرات الماس تراش خورده در چین در سال گذشته با افزایش 72 درصدی به بالاترین میزان در طول 5 سال اخیر یعنی 8.9 میلیارد دلار رسید.

این در حالیست که این میزان سود در همان بازه زمانی برای هندیها 49 میلیارد دلار بوده است. یکی از فعالان این صنعت در این باره می گوید: تأمین و تهیۀ سریع الماس خام از کشورهای آفریقا، راه را برای هندیها تنگ تر کرده و محدودیتهایی را ایجاد کرده است؛ به گونه ای که بسیاری از کارگاه های تراش الماس دلیل ضرر و زیان زیادی که متحمل شده اند، واحدهایشان را تعطیل کرده اند.

جالب است بدانید مهمترین مصرف کنندگان و خریداران الماس در جهان ایالات متحده آمریکا، چین و هند هستند. بالا رفتن تقاضای برای این سنگ درخشان در ماههای پایانی سال 2014 به شکل بی سابقه ای 75% افزایش یافت. امروز چین بیش از 13% از تقاضاهای جهانی برای خرید الماس را تشکیل می دهد؛ در حالیکه این رقم در سال 2000 تنها 3% بود.

کارشناسان می گویند چین و هند با ولع سیری ناپذیری در حال خرید الماس هستند و در صورتی که این تمایل کم نشود، تا چند وقت دیگری آنها از ایالات متحده آمریکا نیز پیشی خواهند گرفت.