آمریکا با «دلار قدرتمند» کنار بیاید
راگورام راجان، رئیس بانک مرکزی هند میگوید: فدرال رزرو آمریکا تلاش میکند از قدرتمند شدن بیش از حد دلار جلوگیری کند، اما این کشور باید دلار قدرتمند را قبول کند.
درحالی که فدرال رزرو قصد دارد برای نخستین بار پس از سال 2006 نرخ بهره را افزایش دهد، راگورام راجان، رئیس بانک مرکزی هند میگوید آمریکا باید دلار قدرتمند را بپذیرد.
راجان گفت: فدرال رزرو در آینده سیاستهای عادیسازی نرخ بهره را درپیش خواهد گرفت. مادامی که بانک مرکزی آمریکا این اقدام را آغاز نکرده باشد دیگران نیز اینکار را نخواهند کرد، اما درصورت اجرای این سیاست از سوی بانک مرکزی آمریکا، دلار بدلیل اینکه نخستین گزینهای است که از صندوق خارج میشود، دچار اندکی کاهش ارزش خواهد شد.
راجان درعین حال به شرکتهای هندی هشدار داد که از استقراضهای دلاری که ممکن است آنها را به سرنوشت همتایان روسشان مبتلا کند، خودداری کنند.
به گزارش بلومبرگ، راجان این سخنان را چندروز پیش از گردهمآیی کارشناسان و مسئولان بازرگانی کشورهای گروه 20 که قرار است در استانبول حضور یابند، ایراد کرد و گفت: سروصداهایی راجع به اینکه به دلیل افزایش قدرت دلار آمریکا، صادرات این کشور افت کرده، به گوش میرسد.
در بیانیه ای که بهدنبال سیاستهای جدید کمیته بازارهای آزاد بانک مرکزی آمریکا در تاریخ 28 ژانویه صادر شد آمده: توسعه بین المللی در تصمیمات این کمیته مبنی بر اینکه تا چه مدت نرخ مرجع نزدیک به صفر نگهداشته شود، مؤثر است.
«جک لو»، از مسئولان سیاستگذاری پولی در وزارت خزانه داری آمریکا از اعلام نگرانی خود نسبت به آسیب دیدن بازار رقابت ناشی از قدرتمند شدن بیشاز حد دلار طفره میرود. وی ماه گذشته در اجلاس داووس گفت: من هم همان حرفی که بارها خودم و پیشینیانم گفتهاند را دوباره تکرار میکنم و آن هم این است که «دلار قدرتمند برای آمریکا مفید است.»
شاخص ارزش دلار در ششماهه منتهی به ژانویه 2015 حدود 13 درصد افزایش یافته و در پایان این ماه به یک درصد پایینتر از بیشترین نرخ خود در دوران بحران پولی جهان در سال 2009 میلادی رسید.
راب کارنل ، اقتصاددان مطرح در مؤسسه مالی «آیانجی» میگوید: نیازی نیست سیاستگذاران آمریکا خیلی از قدرتمند شدن دلار نگران باشند. تأثیر خالص قدرتمند شدن دلار بهمراه کاهش قیمت جهانی نفت همچنان مثبت بنظر میرسد.
راجان جزو معدود رؤسای 10 بانک مرکزی جهان است که امسال نرخ بهره را با افت قیمت نفت، کاهش دادهاند تا تورم را کند کنند. چین نیز آخرین کشور عضو گروه 20 است که روز چهارشنبه و در واکنش به افزایش قدرت دلار سیاست تسهیل کمّی خود را اعمال کرد.