شما دعوتید به بازدیداز نمایشگاه طلاوجواهر تبریز
11 روز و 12 ساعت و33 دقیقه
من می آیم فرم ثبت نام آنلاین

بازی دو سر باخت عربستان با قیمت نفت / توطئه نفتی بی‌سرانجام عربستان و آمریکا

علی رغم اینکه عربستان بارها اعلام کرده است در کاهش قیمت جهانی نفت توطئه ای در سر ندارد اما جوانب این رویداد بزرگ اقتصادی نشان از همکاری این کشور با آمریکا برای تضعیف دیگر کشورها از جمله ایران و روسیه است که به اعتقاد برخی از کارشناسان برای مدت طولانی ادامه نخواهد یافت.

خبر را برای من بخوان


طی ماه های گذشته و با آغاز کاهش شدید قیمت نفت، بسیاری از کارشناسان از توطئه ای پنهان در پس پرده کاهش سیاسی قیمت نفت خبر دادند.

این کارشناسان معتقدند عربستان با همکاری آمریکا در صدد بوده است تا در شرایطی که تقاضای نفت در جهان کاهش یافته است با حفظ سطح تولید خود، قیمت آنرا در بازه زمانی کوتاهی کاهش دهد.

وزیر نفت عربستان بارها اعلام کرده است که هیچ توطئه ای در پس کاهش قیمت نفت در جهان نیست و به گزارش اویل پرایس، به دفعات تلاش کرده است تا توپ کاهش قیمت نفت را به زمین کشورهای غیر عضو اوپک انداخته و یا با استناد به تغییر روند رویکرد جهان نسبت به منابع انرژی کاهش قیمت نفت را طبیعی جلوه دهد.

وزیر نفت عربستان در اظهار نظری جالب اعلام کرده است که عدم کاهش تولید از سوی تولید کنندگان غیر اوپک و افزایش تولید از سوی برخی از آنها روند کاهشی را برای قیمت نفت رقم زده است.

این کشور همچنین سطح تولید خود را به بهانه حفظ بازار در برابر دیگر رقبا کاهش نداده و کاهش قیمت نفت را به عنوان راه حلی برای خارج کردن صرفه تولید نفت توسط کشورهایی مانند آمریکا از محدوده سود دهی دانسته است.

عربستان در ظاهر تلاش می کند تا تولید نفت شیل آمریکا را عامل اصلی بروز مازاد نفت در بازار جهانی معرفی کند و عدم کاهش سقف تولید خود را در راستای مقابله با افزایش نفوذ آمریکا در بازار جهانی نفت جلوه دهد.

از سوی دیگر غرب نیز از کاهش قیمت نفت استقبال کرده است به گونه ای که علی رغم درگیر شدن اروپا با کاهش نرخ تورم و خنثی شدن تمام تلاش های سیاست گذاران و بانک مرکزی این اتحادیه برای افزایش تورم، نظرهای نسبتا خوش بینانه ای را در مورد کاهش قیمت نفت در بازار جهانی ابراز کرده اند تا بستر تثبیت آن را حتی از منظر اقتصاد جهانی فراهم کنند.

در حالی که به گزارش فرانس24، کاهش قیمت نفت و در نتیجه کاهش تورم و وقوع تورم منفی در سطح اتحادیه اروپا،‌نگرانی های اقتصادی را در سطح این منطقه افزایش داده است.‌ مقامات اروپایی با اعلام تأثیر مثبت کاهش قیمت نفت بر اقتصاد اروپا و بهبود آن دلیلی غیر از آماده کردن و تشویق بازار برای نگهداشتن قیمت نفت در سطوح پایین ندارند.

به گزارش سی ان ان، کاهش قیمت نفت مشکل اقتصادی چین را که یکی از علل کاهش تقاضای نفت به شمار می رود را نیز حل نخواهد کرد و قیمت پایین نفت اقتصاد آن را بهبود نخواهد بخشید.

همه این اظهار نظرها و اقدامات برای نشان دادن رویارویی ساختگی عربستان و آمریکا در نفوذ به بازار نفت و همچنین مفید بودن کاهش قیمت برای اقتصاد جهانی، تلاش هایی در راستای اغفال افکار عمومی و سایه افکندن بر طرحی بسیار جدی تر از بازی های بازار نفت است.

در گذشته ای نه چندان دور آمریکا، عربستان و هم پیمانان آنها آشکارا از مواضع خود علیه دولت سوریه و حمایت از تروریست های سوری سخن می گفتند و تمام تلاش خود را برای کنار زدن دولت بشار اسد از عرصه سیاسی سوریه و حذف مهره مهم محور مقاومت انجام می دادند.

این رویارویی با فعال تر شدن مواضع ایران، روسیه و ونزوئلا در بحران سوریه و اعلام حمایت از دولت بشار اسد از یک موضوع منطقه ای به یک تقابل تمام عیار بین المللی تبدیل شد.

از یک سو ایران و روسیه با مخالفت قاطعانه با هرگونه تعرض غرب به خاک سوریه احتمال هرگونه دخالت نظامی غرب در سوریه را خنثی کردند و از سوی دیگر مواضع ارتش سوریه نیز با حذف احتمال رویارویی با آمریکا تقویت شد و تروریست ها و حامیان آنها از جمله آمریکا و عربستان در موضع ضعف قرار گرفتند.

غرب و عربستان با افزایش مازاد نفت در بازار جهانی ناشی از ورود نفت شیل آمریکا شرایط را برای آغاز کاهش قیمت نفت فراهم کردند تا بتوانند برخی از تمرکز حامیان سوریه را به بحران های داخلی جلب کنند.

در این راستا عربستان با ارائه تخفیف بیشتر به خریداران راه را برای سقوط بیشتر قیمت نفت هموار کرد و توانست در بازه زمانی بسیار کوتاه قیمت جهانی نفت را به حدود نصف کاهش دهد.

عربستان بارها اعلام کرده است که تقریبا با هیچ شرایطی سطح تولید خود را کاهش نخواهد داد و اعلام کرده است که این سیاست تنها اقدامی در راستای حفظ نفوذ خود در بازار نفت است و انگیزه سیاسی در پس آن قرار ندارد.

این اقدام دولت عربستان حتی در درون این کشور نیز بی تأثیر نبوده و پادشاهی عربستان را با حجم قابل توجهی از کسری بودجه مواجه کرده است به گونه ای که به گزارش راشاتودی دولت عربستان قصد دارد تا با کاهش دستمزدها که سهم قابل توجهی از مخارج این کشور را تشکیل می دهند درصدد جبران کرسی بودجه 39 میلیارد دلاری خود بر آمده است.

کاهش قیمت نفت تنها بر عربستان تأثیر منفی نداشته است به گونه ای که بانک جهانی اعلام کرده است کاهش جهانی قیمت نفت 215 میلیارد دلار به کشورهای شورای همکاری خلیج فارس ضرر خواهد زد.

در هفته های گذشته قیمت نفت به حدی کاهش یافته بود که شرکت های نفتی دیگر تولید آنرا به صرفه نمی دانستند و به گزارش راشاتودی ، این شرکت ها اقدام به اجاره نفتکش های بزرگ جهان برای مدت حدود یک سال و ذخیره نفت در آنها کرده اند.

این اقدام شرکت های نفتی تا حدودی نشان از پیش بینی آنها نسبت به بهبود قیمت نفت طی ماه های آینده است.

به گزارش راشاتودی، کاهش قیمت نفت در جهان و کاهش درآمد و درنتیجه بودجه شرکت ها برای سرمایه گذاری از یک سو و نگرانی این شرکت ها نسبت به آینده بازار نفت در صورت ادامه روند سرمایه گذاری فعلی در منابع نفتی جدید از سوی دیگر، باعث تجدید نظر این شرکت ها در اقدامات خود و در نتیجه کاهش سرمایه گذاری در منابع جدید نفت و استخراج از آن ها شده است.

به گزارش بیزینس ریپورت، تحلیلگران معتقدند این اقدام شرکت های نفتی می تواند در آینده به کاهش تولید و افزایش قیمت نفت بیانجامد.

به گونه ای که دبیر کل اوپک، طی اظهاراتی از احتمال رسیدن قیمت نفت به 200 دلار طی سال های آینده خبر داد.

به اعتقاد این مقام بین المللی نفتی، دولت ها در شرایط بروز مازاد عرضه، سرمایه گذاری های خود را کاهش داده و حتی متوقف می کنند که همین امر می تواند کمبود انرژی را در 3 تا 4 سال آینده رقم بزند.

بنا به گزارش راشاتودی، موسسه مودی نیز پیش بینی کرده است به دلیل کاهش سرمایه گذاری بر استخراج و تولید نفت در آمریکا، قیمت نفت از اواسط سال 2015 روند افزایشی را در پیش خواهد گرفت.

بنا به این گزارش، با آغاز روند افزایشی قیمت نفت، قیمت هر بشکه از این حامل انرژی در ابتدای سال 2016 به 80 دلار خواهد رسید.

این موسسه در گزارش خود از قیمت 100 دلاری هر بشکه نفت در سال 2018 و بر اساس همین افزایش قیمت خبر داده است.

طی هفته گذشته نفت روند قیمتی خود را تغییر داده و صعود را در پیش گرفت و در صورت قبول ادعای عربستان مبنی بر عدم وجود انگیزه های سیاسی و غیر عمد بودن کاهش قیمت نفت هرگونه اقدام در جهت خنثی کردن آن از سوی این کشور دور از ذهن به نظر می رسید.

اما این کشور در جهت جلوگیری از ادامه روند صعود قیمت نفت در بازارهای جهانی، بنا به اعلام صدای روسیه، به صورت غیر منتظره اقدام به ارائه تخفیف 90 سنتی به خریداران آسیایی نفت خود کرده است که این اقدام تمام ادعاهای قبلی عربستان مبنی بر سیاسی نبودن کاهش قیمت نفت را رد می کند.

این اقدام در راستای کاهش قیمت نفت ایران و روسیه صورت گرفته است چرا که حجم قابل توجهی از نفت این دو کشور از سوی کشورهای آسیایی خریداری می شود.

به گزارش نیویورک تایمز، عربستان از سوی دیگر اعلام کرده است در صورت تغییر رویکرد روسیه و عدم حمایت از دولت بشار اسد در سوریه اقدام به کاهش تولید خود و در نتیجه افزایش قیمت نفت خواهد کرد که در دو اقدام اخیر دولت عربستان، وجود انگیزه های سیاسی در جهت ضربه زدن به ایران و روسیه و تضعیف جبهه دو کشور در سوریه کاملا مشهود است.

با در نظر گرفتن پیش بینی دبیرکل اوپک، موسسه مودی و دیگر تحلیلگران و شرکت های نفتی و آماده کردن خود برای افزایش قیمت در سال آینده، می توان به این نتیجه رسید که توطئه نفتی عربستان و آمریکا به دلیل عدم همکاری شرکت های نفتی با سیاست های این کشورها و در نتیجه کاهش سرمایه گذاری های نفتی، در آینده نه چندان دور سیاست نفتی فعلی این دو کشور و به طور کلی غرب با شکست مواجه خواهد شد.