نگرانی از غلتیدن چین به ورطه رکود
نتایج تحلیلهای جدید رویترز از وضعیت اقتصادی چین، نشان میدهد حجم مبادلات این کشور در ماه ژانویه 2015 کاهش چشمگیری داشتهاست.
تاریخ: ۱۹/بهمن/۹۳ ساعت ۱۲:۵۹ | اقتصاد جهانی شناسه خبر: ۲۱۱۴۵
وضعیت اقتصادی چین در ماه ژانویه 2015 نشان میدهد حجم صادرات و واردات این کشور نسبت به سال گذشته به ترتیب 3.3 و 19.9 درصد کاهش یافته است که این ارقام بسیار ناامیدکنندهتر از ارقام مورد انتظار تحلیلگران بوده و نشاندهنده تشدید ضعف اقتصادی این کشور است.
بدین ترتیب، حجم مازاد مبادلات چین به دلیل کاهش جدی حجم واردات کالاهایی نظیر زغالسنگ، نفت و کالاهای ضروری نیز به رقم قابل توجه 60 میلیارد دلار رسیدهاست.
این آمارها با نظرسنجیها از تحلیلگران که انتظار داشتند صادرات چین 6.3 درصد افزایش یافته و ازسوی دیگر حجم واردات این کشور تنها سه درصد کاهش یابد، به شدت تناقض دارد. در این نظرسنجی همچنین پیشبینی شده بود حجم مازاد مبادلات این کشور به 48 میلیارد و 900 میلیون دلار برسد.
این کاهش جدی در حجم واردات چین، از سال 2009 تاکنون بیسابقه بودهاست. این درحالی است که کارخانجات چین در آن سال همچنان با شکاف جدی سرمایهای ناشی از بحران مالی جهان دست و پنجه نرم میکردند. با اینحال کارشناسان از ماه مارس سال 2014 میلادی تاکنون گزارش منفی از اقتصاد چین نداشتهاند اما وضعیت تاریک مبادلات چین، نگرانیها را نسبت به کند شدن اقتصاد این کشور افزایش میدهد.
همچنین انتظار میرود دولت چین سقف مورد انتظار خود از حجم تولید ناخالص ملی سالجاری این کشور را به حدود هفت درصد کاهش دهد در حالیکه این رقم در سال 2014 میلادی 7.4 درصد بودهاست. بدین ترتیب حجم تولید ناخالص ملی چین به کمترین رقم خود طی 24 سال اخیر میرسد.
شاخص اقتصادی ماههای ژانویه و فوریه چین معمولا بدلیل برگزاری جشنهای سال نو چینی و اختلالات ناشی از تعطیلات این کشور، با احتیاط ترسیم میشوند و درحالی که تحلیلهای تحلیلگران حاکی از افزایش حجم مبادلات این کشور است، اما دامنه این برآوردها بسیار وسیع است.
با اینحال، این ارقام بویژه در بخش صادرات، حتی باوجود درنظر گرفتن عوامل موقتی و گذرا نیز نگران کنندهاست. تعطیلات سال گذشته جشن سال نوی چینی، فعالیتهای کارخانهها و بازارهای چین را در ماه ژانویه بهمدت یکهفته تعطیل کرد اما تعطیلات سال جدید چینی، امسال در اواخر فوریه آغاز میشود و بدین ترتیب ماه ژانویه بهصورت عادی یک ماه کامل تجاری محسوب شد.
«اندرو پولک»، تحلیلگر اقتصادی با تاکید بر اینکه در تعطیلات رسمی سال نو چینی، صادرات کمتر از سایر شاخصها آسیبپذیر است، گفت بیش از هرچیز از آمار منفی واردات این کشور نگران است. او افزود: این آمارها بسیار عجیب هستند. اطلاعات و ارقام مربوط به واردات چین نشان دهنده کندی جدی بخش صنعت است که آمارهای سهماهه نخست سال بنظر وحشتناک میرسد.
سرمایهگذاران امیدوار بودند اعلام برنامه سرمایهگذاری محرک داخلی همراه با اعمال سیاست کمّی، بتواند اعتماد را دوباره به بازار بازگرداند و میزان تقاضا را در بخش صنعت این کشور که با مشکلات بسیار دست و پنجه نرم میکند، بازگرداند اما این آمارها نشان میدهد دستکم تا الان چنین اتفاقی رخ ندادهاست.