جویندگان طلا در معادن ایران
با افزایش قیمت طلا در جهان، رویکرد کشور نسبت به معادن طلا تغییر یافت و طی ماههای آینده معادن طلا فعالتر خواهند شد.
کارشناسان سازمان توسعه نوسازی معادن ایران، از مدتها پیش اعلام کرده بودند که قیمت طلا رشد قابل توجهی خواهد یافت و حال با گذشت 3 سال تمام پیشبینیها محقق شد. البته کارشناسان ایمیدرو باز هم یادآور شدهاند که قیمت جهانی طلا روند صعودی خود را حفظ خواهد کرد.
با این اوصاف، سیدجواد میرمعینی معاون برنامهریزی و توسعه سازمان توسعه و نوسازی معادن ایران معتقد است: از آنجا که قیمت جهانی طلا رو به افزایش است، این سازمان برنامه و تدابیر جدیدی برای توسعه معادن طلای کشور دارد.
وی تأکید کرد: تا پیش از این به موضوع بهرهبرداری از معادن طلا پرداخته نمیشد، ولی با رشد قیمتی که برای این فلز زردرنگ حادث شده، به معادن طلا اهمیت بیشتری داده خواهد شد.
آفریقای جنوبی از نظر ذخایر طلا رتبه اول را دارد و طبق تحقیقات صورت گرفته 40 درصد ذخایر طلای دنیا در این کشور وجود دارد و همین امر سبب شده تا آفریقای جنوبی لقب کشور طلا را یدک بکشد. استرالیا، امریکا و کانادا هم در زمره کشورهایی هستند که از نظر معادن طلا حائز رتبه هستند. موضوع دیگری که این کشورها را از نظر ذخایر طلا با کشورمان متمایز میکند، عیار آن است.
در کشورهای مورد اشاره عیار طلا 30 گرم در تن میباشد، اما در ایران بین 2 تا 7 گرم در تن میباشد، لذا عیار پائین سبب شده معادن طلا زیاد فعال نشوند. اما اکنون با رشد قیمتها بهرهبرداری از معادن طلا بسیار سودده است و با کمک بخش خصوصی معادن طلا جایگاه مناسبتری پیدا خواهند کرد. میرمعینی در ادامه گفت: با پیشبینیهای صورت گرفته تمام مواد معدنی با رشد قیمت روبهرو خواهند شد، لذا در استراتژیهای بلندمدت باید به تمام مواد معدنی پرداخته شود تا رشد قیمت جهانی، بازار داخلی را تحت تأثیر قرار ندهد.
او یادآور شد: فولاد، مس، طلا و سایر مواد معدنی در آیندهای نزدیک و حداکثر 5 سال آینده افزایش قیمت خواهند داشت. در این راستا ضروری است بخش خصوصی و دولت بیش از گذشته به موضوع معادن و صنایع معدنی بپردازند.
در مورد وضعیت طلا همچنین معاون برنامهریزی و توسعه ایمیدرو اظهار داشت: سرانه مصرف طلا در ایران بالای 100 تن در سال میباشد، لذا به دلیل مصرف بالای کشور به میزان قابل توجهی طلا از سایر کشورها وارد ایران میشود.
در کشورمان سرانه مصرف طلا بیشتر معطوف به استفاده خانمها میباشد، اما در کشورهای پیشرفته طلا در صنایع هایتک مصرف بالایی دارد، لذا با توسعه و افزایش بهرهبرداری از معادن طلا باید به این سمت حرکت کرد تا بتوانیم ارزش افزوده بیشتری را برای کشور ایجاد کنیم.
همچنین یکی دیگر از راههای دستیابی بیشتر به طلا بازیافت کالاهای الکترونیکی است. از آنجا که در لوازم الکترونیکی چون تلفن همراه و رایانه طلای زیادی مصرف شده، میتوان با فعال کردن موضوع بازیافت از این فلز گرانبها بهره برد.
معاون برنامهریزی و توسعه ایمیدرو تصریح کرد: سال 85 کارشناسان ایمیدرو پیشبینی کردند که قیمت طلا افزایش خواهد یافت و همین امر سازمان زمینشناسی و مجموعه مذکور را بر آن داشت تا اکتشاف و استخراج از معادن طلا در دستور کار قرار گیرد، از اینرو پرداخت تسهیلات به سرمایهگذاران برای بخش طلا در اولویت قرار گرفت.
وی با بیان اینکه پراکندگی معادن طلا در کشورمان زیاد است و البته این فلز گرانبها در معادن مس هم یافت میشود، متذکر شد: یکی از بزرگترین معادن طلای ایران زرشوران است که 80 تن طلای خالص دارد. این معدن که تا دو سال آینده بهطور کامل به بهرهبرداری خواهد رسید، این امکان را به کشور میدهد که سالیانه 3 هزار کیلوگرم طلا از آن استخراج شود.
بر این اساس پیشبینی شده این معدن 80 هزار کیلوگرم طلا داشته باشد که طی سالهای آینده میتوان به آن دست یافت و البته در فاز اول بهرهبرداری از معدن زرشوران میتوان سالانه یک تن طلا به دست آورد.
او در مورد بخش خصوصی هم اظهار داشت: آمار دقیقی از میزان بهرهبرداری از معادن طلا توسط بخش خصوصی در دست نداریم، اما خوشبختانه روند بهرهبرداری از معادن طلا توسط بخش خصوصی ارتقا یافته است.
اهمیت طلا بهعنوان یک منبع ثروت و نقش کنترلی آن در سیستم پولی جهان بهعنوان نیروی محرکه اصلی در اکتشاف، استخراج و تولید طلا بسیار قابل ملاحظه است. اگرچه روابط متقابل پول و طلا بسیار پیچیده است و روابطی که در قطعی بودن آن اتفاق نظر وجود داشته باشد نادر است، ولی حداقل در این خصوص که این دو به یکدیگر مرتبط هستند اتفاق نظر وجود دارد.