شما دعوتید به بازدیداز نمایشگاه طلاوجواهر تبریز
11 روز و 12 ساعت و37 دقیقه
من می آیم فرم ثبت نام آنلاین

جنگ ارزی چگونه به یک بحران تازه اقتصادی می‌انجامد؟

مساله جنگ ارزی میان اقتصادهای بزرگ دنیا مدتها است که یکی از موضوعات اصلی مورد بحث در محافل اقتصادی است. برخی از تحلیلگران اقتصادی جنگ ارزی را یک بازی با جمع صفر می دانند، اما برخی دیگر جنگ ارزی را یک بازی باخت-باخت قلمداد می کنند.

خبر را برای من بخوان


«دیوید وو» تحلیلگر اقتصادی بانک مریل لینچ آمریکا در مورد جنگ ارزی در دنیا مصاحبه‌ای با بلومبرگ انجام داده است. وی می‌گوید: «آغاز جنگ ارزی در دنیا در شرایطی که نرخ بهره بانکی در بسیاری از کشورهای غربی در سطح صفر است و در برخی دیگر مانند سوئد، منفی است، تنها راه نجات اقتصاد داخلی به نظر می رسد، ولی واقعیت اقتصادی دنیا نشان می دهد این جنگ می تواند آغاز گر بحرانی بزرگتر و جدی تر در اقتصاد باشد.»

به گفته او، «نرخ تورم در بسیاری از کشورها کمتر از سطح مناسب برای اقتصاد است و در این وضعیت برای ایجاد تحرک در فعالیتهای اقتصادی هیچ ابزار دیگری به جز کاهش ارزش پول ملی وجود ندارد و این ابزار می تواند در کوتاه مدت باعث منفعت اقتصادی کشور صادر کننده‌ای که ارزش پول خود را تقلیل داده است، شود. ولی با گذشت مدتی، یک کشور دیگر که در تعامل اقتصادی با کشور اول است همین ابزار را به کار می‌گیرد و همین مساله ادامه پیدا می کند و روندی ایجاد می شود که از آن به عنوان جنگ ارزی یاد می‌شود. پیش از این تصور می‌شد که این یک بازی با جمع صفر است ولی زمانی که به جنگ ارزی تبدیل شود، یک بازی باخت-باخت برای اقتصاد دنیا خواهد بود.»

این اقتصاددان برجسته با تاکید بر اینکه کاهش ارزش ین اقتصاد ژاپن را نجات نداد و افت ارزش یورو هم سبب نجات اقتصاد اروپا از رکود نمی شود، گفت: «آغاز جنگ ارزی به معنای آغاز نوسان در بازار ارز است و نوسان مداوم در بازار ارز یا هر بازار دیگری به معنای بی‌ثباتی است و می‌تواند به عملکرد اقتصادی آن بازار آسیب برساند. بدون شک بازارهایی می‌توانند شاهد جذب سرمایه های کلان باشند که شرایط پایداری داشته باشند و آینده آنها قابل پیش بینی باشد. بازارهایی که نوسان مداوم و زیاد دارند مثل بازار ارز در سالهای اخیر –بعد از آغاز جنگ ارزی در دنیا- شرایط پایداری ندارند و آسیب می بینند. نوسان نرخ ارز باعث می شود صنعت و تجارت هم آسیب ببیند و به دنبال آن اقتصاد داخلی توان رشد خود را از دست بدهد.»

این اقتصاددان معتقد است جنگ ارزی می تواند بحرانی تازه در اقتصاد دنیا ایجاد کند و بازارهای مالی و صنعتی را دچار تنش‌های بسیار کند. این جنگ در هر دوره‌ای شدت متفاوتی دارد، ولی شدت آن در سالهای اخیر به اندازه ای زیاد است که باعث نگرانی اقتصاددانان در مورد آینده اقتصادی دنیا می شود.»