شرايط توزيع سكه‌‌هاي گرمي در بازار

دبير كل بانك مركزي به تشريح ويژگي‌ها و شرايط توزيع سكه‌هاي گرمي به بازار همزمان با ايام دهه فجر پرداخت.

خبر را برای من بخوان

به گزارش فارس به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، محمود احمدی درخصوص توزیع سکه جدید از جنس طلا در ایام الله دهه فجر، به تشریح روند تولید این محصول جدید و همچنین برخی از فعالیت‌های انجام شده و در حال انجام بانک مرکزی در مورد محصولات جدیدتر، پرداخت.
وی در مورد محصول جدیدی که در ایام دهه فجر قرار است توسط بانک مرکزی وارد بازار شود، افزود: این محصول سکه‌ای از جنس طلا با عیار نهصد در هزار مانند سایر سکه های بهار آزادی است، وزن آن از سکه ربع بهار آزادی به مراتب کمتر بوده یعنی کمی بیش از یک گرم است . اصطلاحاً به آن سکه گرمی گفته می‌شود.
دبیر کل بانک مرکزی در پاسخ به این پرسش که آیا خصوصیات ظاهری این سکه‌ها با سایر سکه‌های طلای تولید شده توسط بانک مرکزی متفاوت است؟ گفت: بله، به غیر از تفاوت در قطر و ضخامت و وزن، تصاویر پشت و روی سکه متفاوت هستند.
این مقام مسئول در بانک مرکزی گفت: به عبارتی برای روی سکه از پرتره حضرت امام (ره) استفاده شده که در سکه‌های نیم و ربع بهار تاکنون این امکان به وجود نیامده بود.از ضرب تاریخ در زیر پرتره اجتناب شده تا سال ضرب ملاک خرید و فروش بازار نباشد.
به گفته احمدی، طرح پشت سکه همانند طرح پشت سکه‌های نیم بهار آزادی و ربع بهار آزادی است که در زیر آن نوشته بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران قید شده است.
وی در مورد مشکلات غیر قابل پیش‌بینی در فرآیند تولید این سکه توسط ضرابخانه بانک مرکزی، تصریح کرد‌:سکه‌ای با وزن یک گرم و با قطری در حدود 13 میلی متر و با ضخامت 435 میکرون و با طرح پرتره ای که به زیبایی بر روی آن نقش بسته است به گونه ای که تمام ظرافتهای بکار رفته در چهره بایستی با ابزار درشت نمایی ملاحظه شود کار بسیار مشکلی است.
به گفته احمدی، نظیر این گونه تولیدات در دنیا بسیار اندک است اما این مهم توسط کارشناسان و استادکاران مجرب در ضرابخانه‌ای با بیش از صد سال قدمت و در کشوری با بیش از دو هزار سال سابقه تاریخی در امر تولید مسکوکات فلزی سرانجام‌ گرفت بنابراین عوامل پیش بینی نشده بر سر راه بسیار بوده که با همت و تلاش شبانه روزی کارکنان سازمان تولید و اسکناس و مسکوک به خوبی مرتفع شدند.
این مقام مسئول در بانک مرکزی در مورد اینکه آیا این سکه به مناسبتی خاص تولید شده بود، بیان کرد: سال 1339 سال تآسیس بانک مرکزی ایران است و دقیقاً هجدهم مرداد ماه امسال پنجاه سال از تآسیس بانک مرکزی ایران می گذشت به همین مناسبت مجموعه ای توسط بانک مرکزی تولید شد که یکی از آنها سکه طلای گرمی بود که در بسته بندی امنیتی و شکیلی قرار داده شده و برای اولین بار است که بانک مرکزی سکه ای را به این صورت در اختیار هموطنان قرار می دهد.
احمدی در خصوص هدف از بسته بندی این سکه‌ها، گفت: سکه‌های تولید شده بانک مرکزی توسط فروشندگان مختلف در بسته بندی های متفاوتی عرضه می شوند که به دلیل سادگی نوع بسته بندی ، فراوان مورد سوء استفاده و جعل قرار می گیرند.
دبیر کل بانک مرکزی تأکید کرد: از طرفی پلاک‌هایی در اوزان یک گرم و زیر یک گرم با بسته بندی‌های غیر استاندارد و غیر امنیتی به نام سکه عرضه می شوند که از وزن و عیار استانداردی تبعیت نمی کنند لذا برای ساماندهی به عرضه سلیقه ای و حفظ حقوق مصرف کننده واقعی (مردم)، بانک مرکزی تصمیم گرفته ارائه سکه با بسته بندی مطمئن و امنیتی را از سکه گرمی تولید شده به مناسبت پنجاهمین سال تآسیس بانک مرکزی آغاز نماید.
وی ادامه داد‌: ضمناً بحثی از رقابت در میان نیست بلکه زمینه سازی برای تثبیت یک فرهنگ عالی است برای احترام به حقوق مادی و معنوی مصرف کننده که بایستی الگوی صنایعی که این گونه مصنوعات را تولید می کنند باشد اگر که دیدگاه جهانی شدن دارند.

* زمان، قیمت و نحوه تولید سکه‌های گرمی

دبیر کل بانک مرکزی در ادامه در مورد مشخصه امنیتی به کار رفته در بسته بندی سکه گرمی، بیان کرد: ابتدا اینکه در درون بسته بندی از کاغذی که دارای مشخصه های امنیتی نظیر کاغذ اسکناس است استفاده شده است و این کاغذ دارای واترمارک مواج با نوشته جمهوری اسلامی ایران به صورت مثبت و منفی است.
وی با بیان اینکه در بسته‌بندی از مرکب حرارتی در آرم بانک مرکزی استفاده شده است، افزود: در طراحی نقوش از نرم افزارهای امنیتی استفاده شده است.همچنین هر سکه دارای یک شماره سریال بوده که مرکب آن از نوع فلورسنتی است.
به گفته احمدی، از طرح مکمل در پنج نقطه در طرح و همچنین از ریز نوشته در کادر پشت و روی طرح استفاده شده است.
این مقام مسئول در بانک مرکزی به مراحل تولید این سکه‌ها اشاره و تصریح کرد: پس از اینکه به سازمان تولید اسکناس و مسکوک در اواخر فروردین ماه سال جاری مأموریتی را محول کردم تا روی تولید سکه ای با این مشخصات مطالعه نمایند در این مجموعه دو کارگروه به نام های کارگروه تولید و کارگروه بسته بندی تشکیل شد که در درون کارگروه تولید چهار کارگروه دیگر تشکیل شدند.
وی افزود: کارگروه‌های طراحی و محاسبات، تولید نمونه آزمایشی، تولید نیمه صنعتی و تولید انبوه تشکیل شد و نتیجه کار در کار گروه ها ی تولید یک نمونه سکه گرمی پس از چهل و پنج روز بود.
به گفته احمدی،‌ پس از دو ماه تولید انبوه آن آغاز شد که پس از تولید یک نمونه از سکه گرمی در سازمان ایده بسته بندی امنیتی را حرکت دادیم که نتیجه آن تولید آزمایشی این سکه با بسته بندی مورد نظر بود که تا قبل از هجدهم مرداد ماه (پنجاهمین سالگرد تآسیس بانک مرکزی ) آماده رونمایی شده بود.از آن تاریخ تاکنون تولید انبوه آن ادامه دارد.
دبیر کل بانک مرکزی زمان توزیع این سکه‌ها را روز شانزدهم بهمن ماه، مصادف با اول ربیع الاول عنوان کرد و در ادامه در خصوص نحوه توزیع ، گفت: دو بانک بزرگ صادرات و ملت انتخاب شدند تا توزیع آن را هر کدام در پنجاه شعبه منتخب خود جمعاً یکصد شعبه در تهران عهده دار شوند و از روز شانزدهم تا بیست و یکم بهمن ماه واز آن پس روزهای دو شنبه و چهارشنبه هر هفته تا اطلاع ثانوی توزیع خواهند داشت. روش توزیع توسط اطلاعیه بانک مرکزی دقیقاً تشریح شده و فعلاً سقف فروش برای هر نفر 2 قطعه در نظر گرفته شده است.
احمدی ادامه داد: بانک مرکزی برای تولید انبوه و توزیع مداوم آن ها در بین مردم همانند سایر سکه های دیگر تمهیدات لازم را اندیشیده است از این بابت هم اصلا نگرانی وجود ندارد.
وی در خصوص قیمت این سکه ها، گفت: قیمت این سکه با توجه به قیمت جهانی طلا به صورت روزانه مشخص و اعلام می شود.