عواقب شکست چین در جنگ ارزی برای اقتصاد جهان

کاهش نرخ رشد اقتصادی چین، افت نرخ رشد قیمت مسکن و سودآوری فعالیت‌های صنعتی همه نشان‌دهنده آغاز افول اقتصادی در چین است. حال پیش‌بینی‌ها از افت ارزش یوان در سال 2015 میلادی حکایت دارد که سیاستی دیکته شده از طرف بانک مرکزی است.

خبر را برای من بخوان


میتول کوتچا رییس مرکز مطالعات اقتصادی آسیا-پاسیفیک در موسسه مالی معتبر «بارکلیز» در مصاحبه‌ای با بلومبرگ در مورد ارزش یوآن و دلار در بازار جهانی صحبت کرد و شرایط اقتصادی چین که در سال گذشته دومین اقتصاد بزرگ دنیا بود را بررسی کرد.

وی در این مصاحبه پیش بینی کرد ارزش یوان در بازار جهانی همچنان کاهش یابد و این روند نزولی تا انتهای سال 2015 میلادی ادامه پیدا کند. وی بر این باور است در شرایط کنونی اقتصادی در چین، بانک مرکزی این کشور که طی سه ماه اخیر دو بار سیاست کاهش نرخ بهره بانکی را اجرا کرده است مجبور خواهد بود طرح خرید اوراق قرضه دولتی را ادامه دهد یا با کاهش نرخ بهره بانکی مردم را به استفاده از منابع مالی موجود در بانک ترغیب کند و مانع از افزایش ارزش یوان در برابر دلار شود.

این اقتصاددان برجسته در پاسخ به این سوال که آیا چین در جنگ ارزی که طی یک سال اخیر ایجاد شده است، پیروزی به دست آورده یا خیر؟ می‌گوید: «نوسانات ارزش دلار در بازار جهانی سبب شد تا ارزش یوان در برابر دیگر ارزهای دنیا افزایش یابد و از این نظر چین در جنگ ارزی –جنگی که بانک‌های مرکزی در گیر آن هستند و تلاش می کنند با کاهش ارزش پول داخلی زمینه را برای افزایش نرخ رشد اقتصادی فراهم کنند- پیروزی چشمگیری به دست نیاورده است و می توان حتی از چین به عنوان بازنده چنگ ارزی یاد کرد.»

به گفته کوتچا، هم اکنون ارزش یوان در برابر دلار در سطح بالایی است و اگر بانک مرکزی از ابزارهای مختلف برای مقابله با افزایش ارزش یوان استفاده نکند، قدرت رقابت این ارز و کالاهای چینی در مقایسه با محصولات دیگر کشورهای آسیایی کمتر می‌شود.

اما در مورد ارزهای کشورهای همسایه چین هم نظرات مختلفی وجود دارد. مطالعات نشان می‌دهد در ماه‌های اخیر همبستگی بین یوان چین و واحد پولی دیگر کشورهای همسایه کاهش یافته است و همین مساله نشان می‌دهد که اقتصاد چین اثر گذاری‌اش را روی اقتصاد آسیا از دست داده است.

میتول کوتچا پیش بینی می کند تا انتهای سال 2015 میلادی هم ارزش یوان در برابر دیگر ارزهای دنیا کاهش یابد و هم ارزش یورو سیر نزولی داشته باشد و دلیل این دو پیش بینی هم شرایط اقتصادی چین و کشورهای عضو منطقه یورو است. در این وضعیت بهتر است اقتصادهای آسیایی توان خود به عنوان موتور رشد اقتصادی دنیا و عامل خروج اقتصاد دنیا از رکود را از دست بدهند.

حتی برخی از گزارش‌ها از رکودی شدن اوضاع اقتصادی در کشورهای آسیایی حکایت می‌کند و اوج این بحران را در اقتصاد چین می‌توان دید. در صورتی که اقتصاد چین بحرانی شود، نه تنها قاره آسیا بلکه کل دنیا تحت تاثیر این بحران خواهد بود.