اونس از مرز روانی فاصله نگرفت
اونس طلا در هفتهای که گذشت از قیمت 1207 دلار به بهای 1203 دلار رسید، اما این افت 4 دلاری نتیجه نهایی رفت و برگشت مکرر اونس در دو کانال 1100 و 1200 دلار بود.
تاریخ: ۳۰/فروردين/۹۴ ساعت ۰۹:۰۶ | اقتصاد جهانی شناسه خبر: ۲۲۳۹۶
این ثبات نسبی در واقع نشانه تشدید جدال نیروهای افزایشی و کاهشی در بازار است. این عوامل گرچه هر دو بر بازار فلزهای گرانبها اثرگذار بودهاند، اما تا حدی یکدیگر را خنثی کردهاند. فاصله نگرفتن زیاد اونس از مرز روانی چه در کانال پایینتر و چه در کانال بالاتر مهمترین نشانه این روند در هفته گذشته است.
اولین افت کانالی
اونس روز دوشنبه از قیمت 1207 دلاری شروع هفته 9 دلار افت کرد تا در پایان نخستین روز کاری روی قیمت 1198 دلار بایستد. این افت عمدتا ناشی از بازگشت قوی ارزش دلار بود. نزدیک شدن دوباره شاخص دلار به مرز 100 واحد دوشنبه باعث شد بازار فلزهای گرانبها در موضع دفاعی قرار بگیرد. شاخص دلار روز دوشنبه به بالاترین سطح در یک ماه گذشته رسید و سهشنبه نیز به رشد خود ادامه داد.
با رشد دلار، یورو به کمترین نرخ برابری خود در 12 سال گذشته نزدیک شد. در هفته گذشته یورو و پوند و برخی دیگر از ارزها در برابر پول آمریکا عقبنشینی داشتند. البته دیگر عامل خارجی بازار طلا؛ یعنی بهای نفت خام روز دوشنبه با افزایش روبهرو شد تا بخشی از اثر کاهشی رشد دلار جبران شود.
مهمترین خبر آسیا در این روز اعلام افت شدید صادرات چین بود. افت 15 درصدی صادرات دومین اقتصاد بزرگ جهان در ماه مارس باعث ضربه خوردن طلا پیش از اثرگذاری شاخص دلار شده بود. چین بزرگترین واردکننده طلا است و آمار بد اقتصادی آن بر قیمت فلز زرد اثر میگذارد.
رشد از کف روزانه
روند افت، در دومین روز هفته نیز ادامه یافت. اونس روز سهشنبه افتی 7 دلاری را تجربه کرد، اما به کمک افت شاخص دلار از اوج روزانه، از کف روزانه خود بالا آمد. اونس در دومین روز کاری هفته در مقطعی به پایینترین قیمت خود در دو هفته گذشته رسید. آنچه روز سهشنبه باعث افت شاخص دلار شد، انتشار دادههای بدتر از انتظار خردهفروشی در ایالاتمتحده بود.
شاخص دلار که در روزهای پیشین به مرز 100 واحد نزدیک شده بود، در پی انتشار این آمار تحتفشار قرار گرفت تا اونس که از ابتدای هفته تحتتاثیر عوامل کاهشی بود، از این روند نفع ببرد.
از سوی دیگر بهتر از سطح انتظار بودن شاخص بهای تولیدکننده آمریکا باعث شد بخشی از اثر داده قبلی خنثی شود. رشد 2 درصدی شاخص بهای تولیدکننده باعث شد که نگرانیها درباره تورم زیر نرخ هدف آمریکا کاهش یابد. کاهش نگرانیها درباره تورم ایالاتمتحده به رشد قیمتها در بازار کالاهای پایه از جمله بازار فلزهای گرانبها کمک میکند.
با این حال کاهش نگرانیها درباره تورم میتواند باعث زودتر اجرا شدن برنامه افزایش نرخهای بهره توسط فدرال شود، عاملی که با افزایش دادن ارزش دلار به ضرر طلا تمام خواهد شد. دیگر عامل خارجی موثر بر بازار طلا یعنی بهای نفت خام روز سهشنبه با افزایش روبهرو شد تا این عامل نیز به رشد طلا از کف روزانه کمک کند.
بازگشت به کانال 1200
اونس روز چهارشنبه را با روندی افزایشی آغاز کرد و تا قیمت 1209 دلار هم بالا رفت، اما در نهایت روی قیمت 1201 دلار ایستاد تا بهرغم افت از اوج روزانه روی کانال بالاتر متوقف شده باشد. در واقع اونس در این روز بهرغم کاهش از اوج روزانه، روی قیمتی بالاتر از قیمت روز سهشنبه ایستاد.
آنچه روند کاهشی اونس در مقطع بزرگی از سومین روز کاری هفته را شکل داد، اثر کاهشی رشد شاخص دلار بود. همچنین چشمانداز فنی ضعیف معاملهگران را محتاط کرده بود. مهمترین داده اقتصادی روز اعلام میزان رشد تولید ناخالص ملی چین بود که برای سه ماه نخست سالجاری میلادی 7 درصد اعلام شد.
این کمترین نرخ اعلام شده در 6 سال گذشته، اما همسو با انتظارات بود. بازارهای سهام آسیا به این خبر واکنش منفی نشان دادند. کاهش نرخ رشد اقتصادی چین باعث شده که احتمال ادامه سیاستهای پولی تحریکی در دومین اقتصاد بزرگ جهان تقویت شود؛ اما این خبر میتواند برای طلا و دیگر کالاهای پایه هم اثر افزایشی و هم اثر کاهشی داشته باشد.
کاهش رشد به معنای کاهش تقاضای بزرگترین واردکننده کالاهای خام در جهان است، با این حال، تشدید سیاستهای پولی تحریکی توسط بانک مرکزی چین میتواند باعث تشدید تقاضا در افق بلندمدتتر شود.
اما چنان که اشاره شد آنچه چهارشنبه فشار زیادی روی طلا وارد کرد، رشد قابل توجه شاخص دلار بود. دیگر عامل خارجی موثر بر بازار فلز زرد یعنی قیمت نفت خام در این روز به بالاترین قیمتها در 2 ماه گذشته رسید، اما گمانهزنی کارشناسان مبنی بر احتمال افت فنی نفت، باعث موثرتر بودن اثر دلار در بازار شد. در سومین روز کاری هفته دادههای مختلفی از اقتصاد آمریکا منتشر شد که در مجموع نتوانستند از تاثیرگذاری دلار پیشی بگیرند.
تکرار افت کانالی
اما اونس روز پنجشنبه دوباره به کانال پایینتر بازگشت. ثبت قیمت 1197 دلار که معادل ثباتی نسبی بود متاثر از خنثی شدن بخش عمدهای از تضعیف فنی توسط عوامل خارجی افزایشی بود. فروش فنی در چهارمین روز هفته مشهود بود، فروشی که توانست اثر شناسایی سود و پوشش کوتاهمدت را خنثی کند، اما عوامل خارجی یعنی افت شاخص دلار و تقویت بهای نفت خام به رشد طلا در مقاطعی از روز کمک کردند. قیمتهای نفت خام نایمکس روز پنجشنبه به بالاترین سطح خود در چهار ماه گذشته رسیدند، اما همانطور که گفته شد این رشد باعث شده بسیاری از معاملهگران به بازگشت نفت به کف فنی فکر کنند.
در برخی گزارشها، تحقیق کسبوکار فدرال رزرو فیلادلفیا که پنجشنبه منتشر شد و دادههای خوبی داشت هم بهعنوان عامل کاهشی مورد اشاره قرار گرفته است. این امر همسو با نظر کسانی است که منتظر افزایش نرخهای بهره توسط فدرال رزرو هستند. با این همه روز پنجشنبه شاخص دلار افت داشت تا طلا از این روند بهره ببرد.
دیگر عاملی که مقداری به طلا کمک کرده و ممکن است در آینده کمک بیشتری کند رسیدن اخباری است مبنی بر خوب پیش نرفتن مذاکرات میان مقامهای یونان و وامدهندگان بینالمللی به این کشور. گویا یونان درخواست تعویق پرداخت اقساط وام خود را دارد و صندوق بینالمللی پول با این درخواست مخالفت کرده است. موسسه اعتبارسنجی «استاندارداند پورز» چهارشنبه رتبه یونان را به بدترین سطح ممکن تنزل داد.
مقاومت لب مرز
اونس روز جمعه را با افزایش قیمت آغاز کرد و بهرغم افت در برخی مقاطع در نهایت روی قیمت 1203 دلار ایستاد تا طلا پس از بازی الاکلنگی میان دو کانال، موقتا تا هفته کاری جدید در کانال 1200 دلار آرام گرفته باشد.
رویترز روز جمعه نوشت گمانهزنیهای مطرح شده درخصوص زمان افزایش نرخ بهره از سوی فدرال رزرو آمریکا تاثیر زیادی بر نوسانات ارزش دلار و قیمت طلا داشته است.
سرمایهگذاران به دقت دادههای اقتصادی منتشر شده از بزرگترین اقتصاد جهان را دیدهبانی میکنند تا گمانهزنیهای خود در مورد زمان افزایش نرخ بهره را دقیقتر کنند. افزایش نرخ بهره آمریکا میتواند تقاضای جهانی طلا را با کاهش روبهرو کند. فعلا بهنظر میرسد رشد اقتصادی آمریکا در سه ماه نخست امسال با کاهش روبهرو شده باشد، ولی در سه ماه دوم رشد و رونق اقتصادی با افزایش نسبی همراه خواهد بود.
روز جمعه کاهش شاخصهای سهام در بازارهای بینالمللی تاثیر زیادی بر افزایش تقاضا و قیمت طلا گذاشت. در این روز تشدید نگرانیها نسبت به بحران بدهی یونان و احتمال خروج این کشور از منطقه یورو موجب شد تا شاخص سهام در بازارهای مالی آمریکا و سایر کشورها با کاهش روبهرو شود.
از نرخ بهره آمریکا تا بحران یونان
بازی طلا با مرز روانی در حالی تشدید شده که نشست مهم کمیته بازار آزاد فدرال رزرو تا کمتر از دو هفته دیگر برگزار خواهد شد. مهمترین دادهای که میتواند از این نشست منتشر شود تصمیمهای جدید در مورد نرخ بهره در آمریکا است.
تصویب افزایش نرخهای بهره فدرال رزرو برای نخستین بار در حدود 8 سال گذشته نشانه اعتماد مقامهای بانک مرکزی آمریکا به روند احیا در بزرگترین اقتصاد جهان است و این امر ارزش دلار را بالا خواهد برد. تردیدی نیست که بالا رفتن ارزش دلار به ضرر طلا تمام خواهد شد، اما دیگر مسالهای که چشمانداز طلا را ضعیف کرده این است که فلز زرد حتی با اخبار بحرانهای سیاسی و اقتصادی هم خیز چندانی به خود ندیده است.
نه تنشهای سیاسی خاورمیانه و نه تنشهای اقتصادی-مالی یونان نتوانستهاند اونس را از مرز 1200 دلار دور کنند.
اینها در حالی است که تازهترین نظرسنجی کیتکو نشان میدهد قیمت جهانی طلا در روزهای آینده تحتتاثیر کاهش ارزش دلار آمریکا با افزایش بیشتری روبهرو خواهد شد.
البته بسیاری از کارشناسان معتقدند قیمت جهانی طلا در بلندمدت تحتتاثیر گمانهزنیهای مربوط به افزایش نرخ بهره فدرال رزرو آمریکا با کاهش روبهرو خواهد شد.