چرايي تقاضاي بيشتر در زمان اوج قيمت
بر اساس الگوي عرضه و تقاضا هر گاه قيمت محصولي افزايش ناگهاني و بيش از حد داشته باشد، تقاضا کاهش يافته و فشار عرضه مازاد بر تقاضا قيمت رشد کرده را به تعادل مي رساند.
از مهمترین خبرهای روز در بازار سرمایه، افزایش قیمت جهانی طلا و به طبع آن افزایش قیمت طلا در بازار ایران است. در حالی که در بازار جهانی از آغاز سال میلادی جدید شاهد نوسانات قیمت طلا بودیم و با توجه به افزایش قیمت این کالا در ایران در روزهای آخر سال های شمسی طی سال های گذشته، این افزایش ناگهانی قیمت دور از ذهن نبود، اما آنچه این نوسان قیمت را بیشتر به سمت صعود سوق می دهد، افزایش تقاضا برای خرید این کالا است.
شاید بتوان این افزایش تقاضا را با نزدیک شدن به روزهای عید نوروز و تمایل به عیدی دادن سکه توجیه کرد؛ آنچه باید مورد توجه قرار بگیرد جو روانی حاکم و فرهنگ خرید در بازار ایران است.
بر اساس الگوی عرضه و تقاضا هر گاه قیمت محصولی افزایش ناگهانی و بیش از حد داشته باشد، تقاضا کاهش یافته و فشار عرضه مازاد بر تقاضا قیمت رشد کرده را به تعادل می رساند. حال سوال اینجا است که چرا در بازار ایران با افزایش ناگهانی قیمت یک محصول نه تنها با کاهش تقاضا روبه رو نمی شویم، بلکه تقاضا برای خرید آن محصول به طور نامتعارفی بالا می رود که همین امر موجب گران شدن بیشتر کالای مورد نظر است و در نهایت ارگان های دولتی با عرضه بیشتر محصول در بازار، قیمت ها را به تعادل می رسانند.
به طور کلی موضوع افزایش تقاضا در زمان اوج قیمت محصول را می توان ناشی از جو روانی حاکم بر فرهنگ مصرف دانست، که این مسئله با فرهنگ سازی درست در بهینه سازی الگوی مصرف در جامعه و نهادینه کردن فرهنگ خرید بر مبنای نیاز قابل حل است.