مردم خريدهاي غيرضروري طلا را به بعد عيد موكول كنند
مدير عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر ضمن تأكيد براينكه مردم بايد خريدهاي غيرضروري خود را به بعد از عيد موكول كنند از واقعي شدن قيمت ها در سال بعد خبر داد و گفت: كارشناسان پيش بيني كرده اند كه قيمت طلا تا پايان 2011 به 2000 دلار در هر اونس برسد.
تاریخ: ۱۴/اسفند/۸۹ ساعت ۱۸:۱۱ | اخبار صنفی شناسه خبر: ۲۲۵۶
رشد کاذب قیمت طلا و سکه در بازارهای داخلی طی روزهای گذشته موجب شد تا بانک مرکزی برای کنترل بازار با توزیع شمش وارد عمل شود و طبق گفته فعالان این بخش اقدام مذکور قیمتهای داخلی را به نرخهای جهانی نزدیک کرد.
نزدیک شدن به روزهای پایانی سال و اختلاف قیمت دلار رسمی و آزاد از مهمترین دلایل رشد کاذب قیمت طلا در بازارهای داخلی طی هفته های قبل اعلام شده است.
*تشریح نوسانات طلا طی 6 ماه گذشته
علی فخر موحدی مدیر عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر در همین باره با تشریح تغییرات قمیتی طلا در یک ماهه گذشته و رشد قیمتی از هر اونس 1300 دلار تا 1435 دلار در بازارهای جهانی، اظهار داشت: از جمله دلایل اصلی برای این تفاوت قمیتی طلا در یک ماه قبل، اتفاقات خاورمیانه، شمال آفریقا و برخی نیز به دلیل رسیدن به پایان سال 2010 میلیادی و ورود به سال 2011 میلادی بود.
وی گفت: بانکهای اروپایی و شرکتهای سفتهباز که خرید و فروش طلا را انجام میدهند، قیمتها و نوسانات معاملات طلا را براساس یکسال گذشته محاسبه میکنند. این شرکتها از الان برای سال آینده نیز برنامهریزی کردند.
مدیر عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر بخشی از نوسانات قیمتی طلا را به دلیل عملکرد شرکتهای مذکور عنوان و تصریح کرد: این شرکتها بر اساس خریدهای مدتدار خود بر بازارهای مختلف (نفت، فلزهای رنگی، گاز و سایر اقلامی که در بورس عرضه می شود) بازارعرضه سهام سرمایهگذاری می کنند؛ این شرکتها روی سبد سهام یا صندوقهای سرمایهگذاری بینالمللی سرمایه خود را به گردش در میآورند اگر متوجه شوند روی کالایی نتوانستهاند به درستی سرمایهگذاری کنند منابع خود را به بازاری هدایت میکنند که امنیت در آن بیشتر است.
این کارشناس بازار طلا و جواهر گفت: در سه سال گذشته نشان داده شد که سرمایهگذاری در سهام و یا خرید درازمدت طلا به صورت معاملات سفتهبازی سود سرشاری را به سهام داران رساند.
وی ضمن اشاره به افزایش خرید طلا توسط کشورهای چین و هند و تبدیل شدن این دو کشور بعنوان بزرگترین خریداران شمش طلا، تصریح کرد: از طرف دیگر محدودهای برای تولید طلا در دنیا وجود دارد که ثلث تأمین شمش طلا مشخص است.
*کنترل بازارهای جهانی طلا از سوی سفته بازان
موحدی در ادامه گفت: با توجه به شاخصهای مذکور تمام کارشناسان معتقدند قیمت هر اونس برای شمش طلا (طلای خالص) در حال حاضر باید 1800 تا 2000 دلار باشد اما سفته بازان و سرمایه گذاران سهام های مختلف در دنیا این بازار را کنترل میکنند.
وی دلایل متعددی را برای رشد قیمت طلا طی شش ماه گذشته عنوان و تصریح کرد: تسویه سفته بازان بین المللی برای نزدیک شدن سال نو میلادی و اتمام سال گذشته میلادی باعث شد که این افراد نتوانند رقابت تنظیم شده خود را در بازار اعمال بکنند.
این کارشناس بازار طلا و جواهر افزود: از سوی دیگر اتفاقات شمال آفریقا و خاورمیانه سرمایه گذران را به این سمت برد که روی کالایی سرمایه گذاری کنند که حداقل تأمین کننده امنیت روحی برای آنها باشد؛ به همین جهت این افراد به طلا روی آوردند.
موحدی با اشاره به نوسانات بازارهای داخلی طلا و جواهر، گفت: به دلیل اینکه ارتباطات بازار ایران چه در بخش طلا و چه سایر بخش ها با دنیا قطع است و از مزایای این امر عدم تأثیر پذیری از بحران های چند سال اخیر است اما درعین حال این امر باعث شده که از سایر خدمات بین المللی استفاده نکنیم.
به گفته وی، قطع بودن رابطه ایران با سایر بورس های جهانی باعث می شود که مردم به شایعات توجه کرده و هنگام گران شدن طلا به سمت این بازار روی آورند.
*مردم از خرید طلا قبل از عید صرف نظر کنند
مدیر عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهرگفت: از آنجایی که در برخی ماه ها خرید طلا در کشور افزایش و برخی ماه ها کاهش می یابد بنده به مردم توصیه می کنم قیمتی را که الان برای هر گرم طلا در کشور محاسبه می شود به دلیل عدم تبادل لحظه ای با قیمت های بین المللی دارای رشد کاذب است.
وی افزود: بهتر است که مردم خرید های غیرضروری طلای خود را به بعد از تعطیلات نوروز موکول کنند؛ هیچ کارشناسی نمی تواند پیش بینی کند که قیمت طلا بعد از عید ارزان تر یا گران تر از قیمت های فعلی می شود اما این قیمت ها در آن ایام منطقی تر از الان خواهد شد.
موحدی با تأکید بر رشد کاذب قیمت ها در بازار فعلی طلا و جواهر، تصریح کرد: اختلاف 50 هزار تومانی قیمت سکه طرح قدیم با طرح جدید بیانگر وجود قیمت های کاذب در بازار است؛ این سکه ها هیچ تفاوتی از نظر عیار و وزن ندارند اما به دلیل اینکه سکه طرح قدیم حالت عتیقه را پیدا کرده است برخی از مردم طرفدار خرید این سکه ها شدند.
این کارشناس طلا و جواهر در ادامه به برخی شایعات مبنی بر گران شدن طلا با اجرای جدی طرح تحول اقتصادی از سال آینده اشاره و اظهار کرد: قیمت طلا ربطی به طرح تحول اقتصادی در کشور ندارد؛ اگر قیمت طلا در سطح بین المللی بالا برود قیمت طلا در داخل نیز افزایش پیدا می کند.
وی افزود: در فصولی مانند رسیدن سال نو قیمت طلا رشد کاذبی پیدا می کند به دلیل اینکه نیاز مردم در این ایام بیشتر از سایر ماه ها می شود؛ در این شرایط معمولاً کارشناسان به مردم توصیه می کنند که خریدهای غیرضروری را به بعد از عید موکول کنند.
مدیر عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر با تأکید براینکه قیمت طلادر سطح بین المللی از سطح فعلی بالاتر خواهد رفت، تصریح کرد: بعضی از کارشناسان پیش بینی کردند که قیمت طلا تا پایان سال 2011 به 2000 دلار در هر اونس نیز برسد اما قیمت منطقی طلا باتوجه به پیش بینی خرید کشورهای چین و هند و سایر کشورهای عمده خریدار و کاهش تولید تا پایان تاریخ مذکوربه نظر میرسد 1800 دلار در هر اونس باشد.
*عرضه شمش طلا هم قیمت ها را واقعی نکرد
موحدی در مورد تأثیر عرضه شمش طلا از طریق بانک کارگشایی، بیان کرد: این اقدام اثر چندانی نداشت؛ بانک مرکزی نمی تواند طلا را حراج کند چراکه طلا دارای قیمت پایه جهانی است.
وی گفت: زمانی عرضه شمش طلا در بازار تأثیر خواهد داشت که بانک مرکزی طلا را پایین تر از قیمت جهانی عرضه کند که این امر اصلا منطقی نیست.
به اعتقاد وی، قید "حراج شمش و سکه طلا " درست نیست؛ اگر بانک مرکزی این مورد را عنوان می کند به این خاطر است که مردم بدانند طلا در بازار است و یکباره به این سمت هجوم نیاورند.