نگرانی زمستانی بازار طلا را گرم نکرد

رشد بسیار کمتر از انتظار اقتصاد آمریکا در سه ماه نخست سال جاری میلادی هم نتوانست فاصله اونس را با مرز روانی 1200 دلار زیاد کند.

خبر را برای من بخوان


روز گذشته همزمان با انتظار بازارها برای معلوم شدن نتیجه نشست دوروزه فدرال رزرو، آمار اولیه رشد ایالات‌متحده در نخستین فصل سال 2015 اعلام شد، آماری که با وجود آنکه بسیار بدتر از انتظارها بود، نتوانست جهشی ماندگار را در بازار طلا ایجاد کند.

روز چهارشنبه ساعت 5 بعدازظهر به وقت تهران اعلام شد که اقتصاد آمریکا در سه ماه نخست سال 2015 تنها 2/ 0 درصد رشد کرده است. اونس که تا ساعت 5 بعدازظهر به قیمت 1205 دلار رسیده بود تا بهای 1214 دلار نیز بالا رفت، اما بعد از این اوج روزانه عقب نشست.

کارشناسان انتظار رشد یک درصدی برای این مقطع را داشتند. مهم‌ترین دلیلی که برای این روند ذکر شده است، اثر زمستان سخت بر بزرگ‌ترین اقتصاد جهان است.

زمستان سخت در آمریکا که میزان هزینه مصرف‌کننده را کاهش داد و کمپانی‌های انرژی که به‌واسطه افت قیمت نفت ناچار به کاهش هزینه‌های خود شدند، این احتمال را تقویت می‌کرد که ممکن است اقتصاد آمریکا در سه‌ماه نخست سال 2015 دچار توقف جدی شود اما نشانه‌های موجود حاکی از افزایش نسبی فعالیت‌های اقتصادی در این کشور است.

در واقع همین نکته دوم باعث تخلیه بخشی از هیجان فلز زرد پس از اعلام داده‌های جدید شد. شاخص دلار پس از اعلام داده‌های رشد با افت روبه‌رو شد، اما با بازگشت آن، اونس نیز از اوج روزانه خود عقب نشست.

اما در هر حال بازار طلا برخلاف رسم معمول، این هفته در آستانه نشست کمیته بازار آزاد فدرال رزرو با کاهش قیمت نسبت به هفته پیشین روبه‌رو نشد.

هر اونس فلز زرد که روزهای دوشنبه و سه‌شنبه روی قیمت‌های 1201 و 1211 ایستاده بود، روز چهارشنبه تا ساعت 7 بعدازظهر به وقت تهران به قیمت 1210 دلار رسید، گرچه هم‌اکنون که شما این گزارش را می‌خوانید ممکن است قیمت متفاوتی به‌عنوان قیمت نهایی روز ثبت شده باشد، به‌ویژه به این دلیل که چهارشنبه شب بیانیه پایانی نشست دو روزه بانک مرکزی آمریکا منتشر شد که پوشش آن در این گزارش ممکن نبود.

اونس که روز دوشنبه 21 دلار جهش کرده بود، روز سه‌شنبه نیز10 دلار دیگر رشد کرد. رشد روز سه‌شنبه عمدتا ناشی از ادامه اثر روند آغاز هفته کاری بود. به این ترتیب اونس که روز جمعه به کمترین قیمت در 5 هفته پیش از آن رسیده بود، روز سه‌شنبه به بالاترین قیمت‌ها در سه هفته گذشته رسید.

«پوشش کوتاه‌مدت» در بازار آتی و «شناسایی سود» در بازار آنی در ادامه روند روز دوشنبه بود. بازار طلا هنگامی شاهد تشدید روند افزایشی بود که شاخص دلار شاهد افت بیشتر سطح خود شد. روز سه‌شنبه هم مانند روز دوشنبه تشدید خرید طلا به‌عنوان سرمایه امن جالب توجه بود.

اخبار جدید حاکی از پیش نرفتن مذاکرات میان یونان و وام‌دهندگان بین‌المللی است. فلزات گرانبها روز سه‌شنبه واکنش اندکی به گزارش روزنامه «وال استریت ژورنال» درباره سیاست‌های تحریکی چین نشان دادند. این روزنامه گزارش کرده که چین بنا است با تشویق بانک‌ها به خرید اوراق قرضه دولت‌های محلی به سیاست‌های انبساطی خود ادامه دهد. سیاست‌های انبساطی چین می‌تواند در بازار فلزات گرانبها عاملی افزایشی باشد.

انبساط بیشتر سیاست‌های پولی چین درست زمانی اتفاق می‌افتد که فدرال رزرو آمریکا به انقباضی کردن سیاست‌های پولی خود فکر می‌کند. نشست کمیته بازار آزاد بانک مرکزی آمریکا که مسوول تعیین نرخ بهره است چهارشنبه شب به پایان رسید.

مهم‌ترین موضوعی که معامله‌گران و سرمایه‌گذاران آمریکا و جهان برای فهمیدن آن تلاش می‌کنند، زمان افزایش نرخ‌های بهره در آمریکا است. چنانکه اشاره شد اونس روز گذشته با داده مهم دیگری نیز روبه‌رو بود. گزارش اولیه از تولید ناخالص داخلی آمریکا ساعت 5 بعدازظهربه وقت تهران منتشر شد که داده‌هایی بدتر از انتظارات داشت.

بر اساس این گزارش اقتصاد آمریکا در سه ماه نخست سال 2015 تنها 2/ 0 درصد رشد داشته است. اونس پس از انتشار این خبر با جهش روبه‌رو شد، اما بعد از اوج خود بازگشت. اونس روز گذشته را با کاهش قیمت از اوج 3 هفته‌ای شروع کرد، تا ساعت 5 بعدازظهر به قیمت 1205 دلار و تا ساعت 7 بعدازظهر به قیمت 1210 دلار رسید.

روز چهارشنبه (تا لحظه تنظیم این خبر) شاخص دلار به نوسان ادامه داد، اما همزمان بهای نفت خام با افت روبه‌رو شد تا بخشی از اثر افزایشی افت دلار جبران شود.

دیگر خبری که روز چهارشنبه جلب توجه کرد رسیدن اخباری از مذاکرات یونان بود. برخی اخبار حکایت از آن دارد که دو طرف ماجرا پس از تغییر ترکیب تیم مذاکره‌کننده یونان به راه‌حل نزدیک می‌شوند. این خبر تقاضا برای طلا را کاهش داد، اما کشور دیگری که ممکن است اخباری مشابه یونان داشته باشد، بریتانیا است.

رای‌دهندگان بریتانیایی روز 7 مه پای صندوق‌های انتخابات سراسری خواهند رفت. محافظه‌کاران در صورت پیروزی در این انتخابات، به احتمال قوی همه‌پرسی درباره جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا برگزار خواهند کرد.

چهارشنبه موسسه «جی‌اف‌ام‌اس» نیز اعلام کرد که افت تقاضای جواهرات در چین موجب شده تا تقاضای فیزیکی طلا در بازارهای جهانی در 3 ماه نخست امسال با افت 9 درصدی روبه‌رو شود.

به گزارش سایت طلا به نقل از رویترز، تحلیلگران موسسه جی اف ام اس تاکید کردند افت 12 درصدی مصرف جواهرات در چین در 3 ماه نخست 2015 میلادی تاثیر زیادی بر کاهش تقاضای فیزیکی طلا در بازارهای جهانی داشته است.

چین پس از آنکه در سال 2013 میلادی با پیشی گرفتن از هند به بزرگ‌ترین بازار طلای جهان تبدیل شد بار دیگر سال گذشته به علت کاهش رشد اقتصادی و مقابله دولت چین با فساد مالی، این جایگاه را از دست داده است. چین از سال 2007 میلادی تاکنون بزرگ‌ترین تولید‌کننده طلای جهان به‌شمار می‌رود.