فروش سکه در طلافروشیها خلاف قانون است/ الزامات امنیتی طلافروشان چیست؟
گاهی اوقات طلا در فرآیند های کاری با فلزات دیگر ترکیب می شود و این وظیفه و تخصص رسته صنفی قال کاران است که طلا را از آلیاژی که به اشتباه شکل گرفته تلخیص کنند و به دست صاحب خود بازگردانند.
طلا و جواهر فروشی را کسی در ایران نیست که ندیده باشد و با صنفی بدین نام آشنا نباشد. به جرات می توان گفت هر فرد ایرانی حداقل یک بار در عمرش وارد یک دکان طلا فروشی شده است.
اما کمتر کسی است که بداند اتحادیه صنف طلا و جواهر شامل بیش از بیست رسته صنفی است که هر کدام برای خود ظرایفی دارد و ما همه آنها را به یک چشم می نگریم.
صنف طلا و جواهر و هنر طراحی و ساخت زیور آلات بی بدیل از قدیمی ترین رشته های صنفی در ایران بوده و در طول تاریخ، همواره ایرانیان به داشتن تبحر و هنر برازنده در این شاخه تاریخی اقتصادی-هنری شهرت بین المللی داشته اند.
محمد کشتی آرای رییس اتحادیه صنف طلا و جواهر تهران در باب استانداردها و رسته های صنفی مختلف این اتحادیه گفت: اتحادیه طلا و جواهر بر خلاف تصور عموم، شامل رسته های صنفی بسیار متعدد و تخصصی می باشد. شاید خیلی ها ندانند اما حتی مجوز طلا فروشی از مجوز سکه فروشی جداست و هرچند سخت گیری زیادی در این مسائل ریز اعمال نمی شود ولی از نظر تخصصی و قانونی طبق مصوبات اتحادیه، سکه نباید در طلا فروشی و طلا نباید در سکه فروشی عرضه شود. اگر چه ممکن است در نظر مردم تفاوت چندانی بین این دو کالا وجود نداشته باشد.
کشتی آرای همچنین توضیح داد: به عنوان مثال از رسته های صنفی این اتحادیه می توان به زیور آلات نقره که همان مجوز صنفی نقره فروشی است و بدلیجات اشاره کرد که باز هم مانند دو مورد طلا فروشی و سکه فروشی؛ دو رسته تخصصی جدا از هم هستند و محدوده اختیارات و وظایف متفاوتی دارند اما در نظر عموم ممکن است بسیار نزدیک به یدکدیگر ارزیابی شوند.
وی ادامه داد: از دیگر رسته های صنفی این حیطه می توان به قال کاری، عیار سنجی، قلم زنی و زرکشی اشاره کرد که بسیاری از مردم با آنها آشنایی ندارند.
کشتی آرای اظهار داشت: البته امروز تعداد واحدهای صنفی در رسته ای مثل قلم زنی در حال کاهش است؛ زیرا با دستگاه و طراحی کامپیوتری به راحتی نقش بر طلا زده می شود اما این رسته نیز هنوز منقرض نشده و این سبک سنتی هنوز طرفداران خاص خود را در جای جای کشور و حتی خارج از ایران داراست.
وی افزود: همچنین رسته حکاکی نیز در حوزه نقش گری بر طلا فعالیت دارد که ممکن است بعضا با قلم زنی اشتباه گرفته شود.
کشتی آرای همچنین به وجود رسته ای تحت عنوان عیارسنجی اشاره کرد که در پاسخ سوال خبرنگار ما مبنی بر کم مراجعه بودن چنین صنفی پاسخ داد: بر عکس تصور شما این رسته یکی از پر مراجعه ترین رسته های صنفی اتحادیه طلا و جواهر است و از میان مردم عادی و خود صنف طلا فروش مراجعان بسیار زیادی دارد.
کشتی آرای در مورد فعالیت رسته قال کاری چنین توضیح داد: گاهی اوقات طلا در فرآیند های کاری با فلزات دیگر ترکیب می شود و این وظیفه و تخصص رسته صنفی قال کاران است که طلا را از آلیاژی که به اشتباه شکل گرفته تلخیص کنند و به دست صاحب خود بازگردانند.
همچنین وی در باب رسته زرکشی اظهار داشت: فعالیت این شغل که به آن حدیده کشی نیز گفته می شود شامل عملیات تبدیل کردن طلا به مفتول نازک فلزی است. این عملیات که همه به صورت دستی و اخیرا با دستگاه نیز ممکن شده است، همچنان طرفداران و مراجعان خود را بخصوص در شهرستانها دارد.
کشتی آرای در مورد استانداردهای امنیتی موجود در صنف طلا و جواهر برای رسته های شغلی گفت: این استانداردها برای همه رسته های صنف یکسان است و البته شامل موارد پرهزینه و دردسر ساز نمی شود و رعایت آنها برای همه اعضای صنف مفید و البته الزامی است.
وی افزود: به عنوان مثال الزام به شیشه ضد گلوله نداریم اما وجود شیشه سکوریت که قابل فرو ریختن با ضربه چکش و مانند آن نباشد الزامیست. همچنین دوربین مدار بسته و در مخصوص امنیتی که در طلافروشی امری کاملا طبیعی است جز الزامات ماست و البته داشتن لایه بتونی در دیوارهای شش جهت که این روزها در استانداردهای همه مراکز خرید لحاظ می شود و نیز داشتن زنگ اخبار ضروری است.
وی در پایان تاکید کرد: استانداردهای امنیتی صنف طلا و جواهر، هزینه بی دلیلی را به همکاران تحمیل نمی کند و همه موارد کاربردی و برای خود واحد های صنفی ضروری هستند و سبب ارتقای ضریب امنیت اجتماعی می گردند.