فروش طلای تقلبی در شوهای زیرزمینی
در چند ماه گذشته و به واسطه محبویت طلاهای خارجی شاهد حضور چشمگیر انواع طلاهای بی کیفیت از کشورهای ترکیه ، دبی ,هندی و بحرینی هستیم.
طلا همیشه برای ایرانیها علاوه بر اینکه به عنوان یک وسیله زینتی مورد استفاده قرار میگرفته به نوعی پس انداز هم برای خانوادهها محسوب میشده که در زمان نیاز مالی میتوانست بخشی از مشکلات آنها را برطرف سازد. بماند که در این یکی دو سال اخیر نوسانات قیمت طلا و ارز باعث سردرگمی بسیاری از مردم به ویژه قشر متوسط جامعه شد و طلا کمی جایگاه اطمینان بخش خود برای پشتوانه مالی از دست داده. اما با تمام این حرف و حدیثها اما هنوز علاقه مردم به خرید و استفاده از طلا با وجود بدلیجات مشابه ارزان قیمت آنقدر کاهش پیدا نکرده است و هنوز طلا، جزو کالاهای مورد علاقه خانوادهها محسوب میشود.
آنچه که این روزها در زمان خرید طلا خریداران را سردرگم میکند و حتی باعث میشود سرشان کلاه هم برود وجود طلاهای خارجی مثل ایتالیایی، ترکیهای، تایلندی، هندی، بحرینی و... است که با اجرت و قیمت بالاتر نسبت به طلاهای وطنی به فروش میرسند و به خاطر زیبایی و ظرافتشان طرفدار فراوانی هم پیدا کردهاند. به همین منظور برخی از سودجویان از این آب گل آلود به نحو احسنت استفاده کرده و مشغول ماهیگیری هستند.
البته باید توجه داشت در این بازار ورود طلاهای خارجی از مبادی غیر قانونی مزید بر علت بوده به گونهای که برخی از فروشندگان و سودجویان با کپی کردن از این نمونهها طلای داخلی را با اجرت بالاتر و به جای طلای خارجی که بیشتر ایتالیایی آن مورد استقبال است به متقاضیان قالب میکنند. این موضوعات باعث شده که بر اساس قوانین حاکم بر تجارت بین المللی کشور واردات طلا ممنوع اعلام شود اما به نظر میرسد این ممنوعیت هم چندان کار ساز نبوده و ظرافت ساخت طلاهای خارجی که از گذشته محبوبت ویژهای در بین متقاضیان باعث شده تا در چند ماه گذشته شاهد حضورگسترده مصنوعات خارجی از کشورهایی همچون ترکیه و دوبی باشیم ضمن انکه در کنار حضور این مصنوعات اخیرا تولیدات طلاسازان هندی و بحرینی نیز طرفدارن خاصی را در بین متقاضیان ایرانی پیدا کرده است.
خریدار باید به طلا فروش اعتماد کنند
محمد کشتی آرای، رییس اتحادیه طلا و جواهر کشور درباره اینکه مردم چطور میتوانند در خرید طلا به مشکل برنخورند به افکارنیوز میگوید: «خریدارهای طلا تا زمانی که به یک طلافروش اعتماد نداشته باشند حق خرید از آن را ندارند. اینکه چطور میتوان به یک طلا فروش اعتماد کرد ابتدا باید به جواز کسب آن توجه کنند. اگر جواز کسب داشت یعنی زیر نظر اتحادیه است و کنترل میشود؛ اما وقتی خریدار جایی طلای خود را بخرد که جواز کسب و مجوز لازم را ندارد مسلما مقصر خود خریدار است که به این نکات توجه لازم را نداشته است.»
او ادامه میدهد: «طبیعی خواهدبود شما زمانی که بیمار میشوید نزد پزشکی بروید که به آن اعتماد دارید و هیچ وقت پیش کسی که مدرک پزشکی ندارد نمیروید. در مورد طلا و جواهر هم همینطور است. همه خانمها برای خودشان آرایشگر و خیاطی که کارش را میپذیرند، دارند. لازم است برای خرید طلا و جواهر هم چنین جایی را درنظر بگیرد. ممکن است در سطح شهر واحدهایی زیادی وجود داشته باشد که متخصص طلا و جواهر نباشند و به صرف اینکه یک مغازه زیبا و لوکس دارند مردم به آنها مراجعه کنند که اشتباه از سوی خود آنها خواهدبود.»
معضلی به نام شوهای زیرزمینی طلا و جواهر
کشتی آرای با اشاره به وجود شوهای زیرزمینی در خانههای بالاشهری و فروش بدون نظارت طلا و جواهر؛ از آن به عنوان یکی از معضلات موجود یاد میکند و میگوید: «آیا شما میدانید که در خیلی از خانههای بالا شهر، خانمها شوهای طلا و جواهر راه انداختهاند و کسانی هم که از این جور مکانها خرید میکنند تصورشان این است که خرید خیلی لوکس و مدرنی کردهاند؟ ما چطور میتوانیم روی این خانهها نظارت داشته باشیم؟ اتحادیه تنها میتواند روی واحدهایی که جواز کسب دارند نظارت داشته باشد. این واحدها مرتبا از سوی اتحادیه کنترل میشوند. چه از نظر طلا، چه عیار و حتی نوع رفتارشان با مشتری هم بررسی میشود.»
رییس اتحادیه طلا و جواهر کشوری افزود: «این خانههای زیرزمینی، صاحب خانههایشان از کشورهای دیگر طلا و جواهر وارد میکنند. زمان فروش به هر قیمتی که بخواهند آنها را میفروشند و بعدا ممکن است آنچه که میفروشند نسبت به قیمتی که دارد اصلا درست نباشد. در این زمان وقتی به دنیال مقصر میگردند به اسم طلافروشهایی که عضو اتحادیه هستند تمام میشود که به هیچ عنوان درست و منصفانه نیست.»
با متخلفان برخورد قانونی خواهدشد
کشتی آرای با بیان اینکه فروش طلای خارجی در واحدهای طلا فروشی ممنوع است میگوید: «با توجه به چنین ممنوعینی واحدهای غیرمجاز ممکن است چنین کاری را بکنند که نظارت این دست واحدها برعهده اتحادیه نیست و اداره اماکن و کالای قاچاق باید با چنین مواردی برخورد کنند. طبق قانون اداره اماکن، واحدهای صنفی باید جواز کسبشان را در دیدرس مشتری قرار بدهند تا مشکلی پیش آمد به آن رسیدگی شود و اگر تخلفی صورت بگیرد برخورد قانونی صورت خواهدگرفت.»
رییس اتحادیه طلا وجواهر با اشاره به اینکه ادارات کل تعزیرات، استاندارد و صنعت، معدن وتجارت و همچنین پلیس آگاهی به همراه عضو اتحادیه سالانه در دو نوبت به صورت گشت مشترک، از طلا فروشیها نظارت وبازرسی به عمل میآورند، میافزاید: «درصورت مشاهده مواردتخلف ابتدا تذکر و سپس پرونده تشکیل میشود.» او میگوید: «مصنوعات طلای ایتالیایی در بازار ایران وجود ندارد و فروش طلای ساخته شده وارداتی هم اکنون ممنوع است. اما برخی فروشندگان بدون مجوز طلای ساخت داخل را به نام ایتالیایی به فروش میرسانند.»
راههای شناخت طلای داخلی از خارجی
در همین زمینه جلال اقبالی، بازرس انجمن صنفی کارفرمایان طلا و جواهر استان تهران مهمترین علت پرطرفدار بودن طلاهای ساخت خارج از کشور را تفاوت درنوع ساخت میداند و به افکارنیوز میگوید: «در حال حاضر فروشندگان بازار تهران به دلیل محبوبیت طلاهای وارداتی طلاهای ساخت داخل ایران را به اسم طلای ایتالیایی و ترک به فروش میرسانند. که هم اکنون این روند در بازار تهران رو به افزایش است.» او اجرت ساخت طلای ایرانی را میانگین ما بین 5 تا 10 هزار تومان اعلام کرد و گفت: «در حال حاضر طلا فروشان با دو برابر افزایش طلای ساخت داخل را به نام طلایی خارجی با اجرت 18 تا 25 هزار تومان به فروش میرسانند.»
با تمام آنچه که گفته شد یکی از راههایی که میتوان طلای خارجی را با ایرانی تشخیص داد از علائم حک شده روی طلا و جواهر است که اقبالی در این خصوص توضیح میدهد: «در مصنوعات داخلی معمولا حرف T به معنای ساخت تهران یا حرفE به معنی ساخت اصفهان یا عددهایی مانند 24، 25 و 26 و 750 که همان طلای 18 عیار است ضرب شده است که میتواند راه شناخت باشد. کلیه طلاهایی که در بازار به فروش میرسد ساخت داخل است و مشتریان با دیدن لوگوهای حک شده در داخل مصنوعات طلا میتوانند ایرانی بودن طلا را متوجه شوند. طلایی که لوگو درون آن ثبت نشده باشد در کارگاههای به تایید رسیده اتحادیه طلا و جواهر تولید نشده است.»
شناسنامه دار کردن طلا
بهادر کاظمی، معاون سازمان ملی استاندارد ایران به علت مشکلاتی که عدهای از فروشندگان سودجو به وجود آوردهاند و طلای داخل را به اسم طلای خارجی میفروشند راهکاری را که درنظر گرفتهاند را اینطور توضیح میدهد: «قصد داریم در آینده مصنوعات طلا با درج علامت استاندارد روانه بازار شوند و در کنار آن شناسنامه دار کردن مصنوعات طلا نیز به صورت آزمایشی در حال انجام است که اگر موفق باشد مشتری خواهد توانست کلیه مشخصات مصنوع طلای خریداری شده اعم از عیار، وزن و دیگر مشخصات آن را پیش از خرید مشاهده کند.»