روز سرنوشت ساز برای اونس و سکههای آتی
در حالی که دیروز روز هیجانانگیزی برای بازارهای طلایی بود و معاملهگران طلا در بازارهای جهانی، چشم انتظار انتشار بیانیه پایانی فدرال رزرو آمریکا بوده و شاهد حجم داوستد بالایی نبودند.
مسیری که اونس طلا تا 12 ساعت ابتدایی بازار نیویورک در معاملات این روز میپیمود، در محدوده بالای 1230 دلار (قیمت ثبت شده برای روز سهشنبه) بود و به 1237 دلار هم رسید و تا آن زمان تنها دو بار به زیر سطح 1230 دلاری (با قیمتهای 1229 و 1230 دلار) نزول کرد.
این مساله نشان میداد که اغلب پیشبینیها از تصمیم بانک مرکزی آمریکا این است که فدرال رزرو سیاست تسهیل پولی و خرید اوراق قرضه به میزان فعلی را ادامه خواهد داد. فدرال رزرو پیش از این اعلام کرده بود که اجرای محرک پولی را تا کاهش نرخ بیکاری به 5/6 درصد یا افزایش نرخ تورم به 2 درصد ادامه میدهد. در پی منفی ماندن نرخ تورم، میزان مصرف به شدت کاهش یافته و حجم زیادی از نقدینگی در بانکها پسانداز میشود که به این ترتیب منجر به کاهش نرخ سود بانکی خواهد شد که این مساله هم به تشدید تورم منفی دامن میزند.
جمعه گذشته بود که آمار نرخ تورم تولیدکننده آمریکا نشان از منفی بودن این شاخص داشت و به اعتقاد برخی اقتصاددانان، شاید آمریکا هم مانند ژاپن تا زمان بهبود نرخ تورم این کشور، به اجرای سیاست انبساطی ادامه دهد. با این حال کسانی که به تعدیل این سیاست توسط بانک مرکزی آمریکا باور دارند، معتقدند که در صورت متوقف شدن محرک پولی، قیمت طلا به سرعت به کمتر از 1180 دلار کاهش خواهد یافت و فرصت مناسبی برای خرید طلا فراهم خواهد شد.
به هر حال خرید اوراق قرضه 85 میلیارد دلاری بانک مرکزی آمریکا در هر ماه، یکی از عوامل حمایتی اصلی کالاهای اساسی در جهان مانند طلا بوده است و اکنون بازارهای مالی نسبت به هرگونه اظهار نظر در مورد چشمانداز سیاستهای محرکی این بانک به شدت حساس شدهاند. برخی تحلیلگران بازار طلا معتقدند که یک کاهش اندک در این محرکهای پولی، میتواند قیمت طلا را 30 تا 60 دلار کاهش دهد.
اما در این سوی مرزها، بازار طلای تهران معاملات روز گذشته خود را در محدوده قیمتهای چند روز اخیر با نوسانات بسیار جزئی صورت میداد. حجم قراردادهای سکههای بازار آتی هم که مدتها است ارقام بسیار کوچکی را ثبت میکند، روز گذشته افت بیشتری را نشان میداد که حاکی از انتظار این بازار برای روشن شدن مسیر اونس طلا بود.
سکههای بازار قراردادهای آتی بورس کالا روز گذشته را همچون روزهای پیش از آن در هفته جاری، با کاهش اندک (زیر یک درصد) قیمت آغاز کردند و با همین روند پیش رفتند؛ اما دو سررسید بهمن و اسفند، گاهی در بالاترین ارقام، از قیمت پایانی روز سه شنبه بیشتر بودند. سکههای بازار نقدی هم به نوسان بسیار محدود خود برای چندمین روز متوالی ادامه دادند؛ البته سکههای نقدی در یک ماه اخیر همین روند را داشته اند اما شدت افت نوسان آنها در چند روز گذشته بالا گرفته است. این سکهها روز گذشته برخلاف جهت سررسیدهای آتی، کمی افزایش بها گرفتند.
تا اواسط معاملات روز چهارشنبه میزان افزایش قیمت سکه تمام بهار آزادی طرح جدید در بازار نقدی، تنها 2000 تومان بود اما در حوالی ساعت 15 این روز، این افزایش کمی شدت گرفت. حال نوبت سکه دی است تا به عنوان نزدیک ترین سررسید بازار آتی، جا پای سررسید آذر بگذارد به گونه ای که یا با سکه نقدی در قیمت برابری کند و یا از بهای نقدی کمتر باشد.
از آنجا که دلار ثبات قیمت را نشان میدهد و شرایط اقتصادی و سیاسی هم حداقل برای آینده نزدیک چشم انداز آرامی دارند، مهم ترین شاخص اثرگذار بر بازار قراردادهای آتی سکه، اونس طلا است. قرار بود نتیجه نشست فدرال رزرو در ساعت 22:30 روز گذشته به وقت تهران اعلام شود و در ساعت 23:00 نیز آخرین کنفرانس خبری بن برنانکی به عنوان رییس فدرال رزرو آمریکا برگزار میشد. به اعتقاد برخی تحلیلگران بازار طلا، سخنرانی روز گذشته برنانکی و بیان او از وضعیت اقتصادی آمریکا، از اهمیت بالایی برخوردار بود، به طوری که حتی میتوانست از افزایش یا کاهش نرخ سود بانکی نیز مهمتر قلمداد شود.
تاثیر رویدادهای شب گذشته برای طلای جهانی نتوانست مستقیما بر بازارهای داخلی اثرگذار باشد، چراکه اطلاعیه فدرال رزرو پس از پایان ساعت معاملاتی این بازارها بود اما اثر خود را امروز بر اونس طلا، سکههای نقدی و آتی نشان خواهد داد و به این ترتیب امروز روز سرنوشتسازی برای اونس طلا، سکه نقدی و آتی خواهد بود و این بازارها مسیر ماههای آینده خود را روشنتر خواهند دید.