احتمال عرضه شمش 12.5 كيلوگرمي طلا براي شكستن حباب سكه
يك مقام مسئول در بانك مركزي ابلاغ بسته سياستي-نظارتي سال 90 با مضمون كاهش نرخ سود سپردهها را يكي از دلايل اصلي افزايش حباب در بازار داخلي طلا عنوان كرد و از احتمال عرضه شمشهاي 12.5 كيلوگرمي تا پايان هفته بهمنظور كاهش قيمتهاي حبابي توسط اين بانك خبر داد.
تاریخ: ۲۸/فروردين/۹۰ ساعت ۱۷:۰۷ | اخبار صنفی شناسه خبر: ۲۳۶۵
یک مقام مسئول و آگاه در بانک مرکزی در گفتوگو با فارس، با اشاره به افزایش قیمتهای جهانی طلا و تأثیر این نوسانات در قیمتهای داخلی، اظهار داشت: در این شرایط معمولاً بانک مرکزی با افزایش عرضه قیمتها را کنترل میکند؛ اکنون هم بانک مرکزی اعلام کرده بهصورت روزانه حراج شمش و سکه طلا را در بانک کارگشایی انجام خواهد داد.
وی ادامه داد: اما از آنجا که بسته سیاستی-نظارتی بانک مرکزی اعلام شده و سود سپردهها مقداری کاهش پیدا کرده است این احتمال میرود که بخشی از سپردهها به سمت بازار سهام یا طلا سوق پیدا کرده باشد.
این مقام مسئول در بانک مرکزی با تأکید بر اینکه امکان عرضه طلا در این بانک ارزانتر از قیمتهای جهانی وجود ندارد، تصریح کرد: بنابراین بانک مرکزی باید عرضه طلا و سکه را افزایش دهد تا از حبابی شدن بازار سکه جلوگیری کند.
* فرمول محاسبه قیمت واقعی سکه در بانک مرکزی
وی ضمن اینکه خروج سپردهها را از بانکها دلیل اصلی حبابیشدن بازار طلا دانست در ادامه درباره فرمول محاسبه قیمت پایه سکه در بانک مرکزی، گفت: قیمت یک گرم طلا برابر است با تقسیم شدن قیمت جهانی یک اونس طلا بر 31.103 (وزن اونس به گرم).
وی افزود: در ادامه قیمت یک گرم طلا ضرب در طلای محتوای سکه (حدود 7.32 گرم) میشود بعد حاصلضرب در نرخ دلار روز ضرب میشود. نتیجه قیمت طلای سکه است.
به گفته این مقام مسئول، در نهایت به قیمت طلای سکه (عیار طلای خالص سکه 900 در 1000 است) مقداری نقره و مس به همراه هزینههای ضرب و توزیع و بیمه حمل و نقل اضافه میشود.
این مقام آگاه ادامه داد: بعد از قیمت طلای محتوای سکه در مجموع هزینه حملونقل و بیمه و نقره و مس و ضرب و توزیع سکه حدود 3 تا 4 هزار تومان است.
به گزارش فارس، طبق گفتههای وی فرمول محاسبه طلا در بانک مرکزی به این حالت خواهد بود:
قیمت پایه سکه = {[(قیمت اونس جهانی طلا ÷ 31،1) × 7.32 × نرخ دلار روز }+ 4 هزار تومان (حق ضرب)
* دلایل رشد حبابی بازار سکه و راههای کنترل این بازار
این مقام مسئول در بانک مرکزی ضمن اینکه قیمت بهدست آمده در فرمول مذکور را بهعنوان قیمت پایه در بانک کارگشایی برای حراج سکه دانست، گفت: اگر قیمت بازار با قیمت بانک مرکزی تفاوت داشته باشد، سود این اختلاف قیمت، نصیب عده خاصی میشود به همین جهت حراج صورت میگیرد تا قیمتها به قیمت بازار نزدیکتر شوند.
وی تصریح کرد: درصورتی که عرضه سکه در بانک کارگشایی و یا انتظار افزایش قیمت طلا در بازار داخلی کاهش یابد اختلاف قیمت در این بازار نیز کم میشود.
وی با اشاره به حراج سکه در بانک کارگشایی، تأکید کرد: باید به افرادی که در این حراج شرکت میکنند نیز توجه داشت، باید دید آیا فقط افراد خاصی در این حراج حضور پیدا میکنند یا تعدادی از خانوادهها نیز به این جلسات میآیند.
این مقام مسئول و مطلع در بانک مرکزی مسائل منطقهای را نیز در افزایش قیمت سکه دخیل دانست و افزود: پیشبینیهای صورت گرفته درمورد بازارهای جهانی نیز از جمله دلایل افزایش قیمت حبابی در بازار داخلی به حساب میآید.
* ورود شمشهای 12.5 کیلوگرمی برای شکست تقاضا در بازار
وی درباره عدم موفقیت بانک مرکزی در شکست حباب سکه از طریق افزایش زمان و عرضه حراج سکه، گفت: قرار بوده بانک مرکزی بهمنظور شکست تقاضا در بازار، شمشهای 12.5 کیلوگرمی را عرضه کند. هماکنون شمشهای یک کیلوگرمی عرضه میشود.
این مقام مسئول در بانک مرکزی ادامه داد: اگر شمشهای 12.5 کیلوگرمی وارد بازار شود، بهدلیل افزایش حجم عرضه تقاضای جامعه بیشتر برطرف میشود.
وی با تأکید براینکه ذخایر شمشهای بانک مرکزی معمولاً 12.5 کیلوگرمی است، تصریح کرد: پیش از این نیز بانک مرکزی این شمشها را به بازار عرضه کرده بود.
این مقام آگاه ادامه داد: احتمالاً این شمشها تا روزهای آتی به بازار میآیند؛ چراکه بانک مرکزی قصد افزایش حجم عرضه را دارد.