شوک آمار کار آمریکا به طلا
قیمت هر اونس طلای جهانی، دیروز در واکنش به انتشار گزارش جدید بازارکار آمریکا افزایش یافت. در ابتدای ساعات کاری دیروز، قیمت این فلز گرانبها تحتتاثیر تضعیف دلار تاحدودی تقویت شد و تا انتشار آمار اشتغال آمریکا در ساعت 17 به وقت تهران، نوسان چندانی نداشت و در سطح 1235 دلار متوقف بود.
تاریخ: ۲۱/دي/۹۲ ساعت ۰۸:۵۲ | اقتصاد جهانی شناسه خبر: ۲۳۶۶۴
با انتشار این آمار، قیمت طلا جهش یافت و برای دقایقی تا 1245 دلار برای هر اونس نیز بالا رفت، اما مجددا تا سطح 1241 دلار به ثبات رسید. بر اساس آمار جدید، میزان استخدام در ماه گذشته میلادی تنها به میزان 74 هزار نفر بوده که تفاوت قبال توجهی با پیشبینیهای انجام شده و آمار استخدام ماه گذشته دارد. در ماه قبل از آمار جدید، 210 هزار نفر استخدام به ثبت رسیده بود. آمارها نشان میدهد میزان استخدام در ماه دسامبر، کمترین رقم این شاخص ماهانه از ژانویه سال 2011 (دو سال پیش) بوده است. کاهش آمار استخدام میتواند به منزله بازگشت رکود نسبی به اقتصاد آمریکا باشد که به تقویت مواضع حامی سیاستهای تزریق نقدینگی در فدرال رزرو منجر میشود. کارشناسان میگویند در صورت بروز چنین شرایطی، بازارها مجددا شاهد تضعیف دلار و افزایش قیمت طلا خواهند بود. انواع سکه در بازار داخل نیز، آخرین روز هفته گذشته را تحتتاثیر افت قیمت طلای جهانی در چهارشنبه پیش سپری کرد و افت قیمت جزئی را متحمل شد. بازار ارز داخلی مسیر باثبات و کاهشی را میپیماید. قیمت دلار آمریکا هم در روز پنجشنبه تغییر نکرد و قیمت یورو قدری پایین آمد. کارشناسان اقتصادی معتقدند که ادامه مذاکرات به تداوم این روند در بازار داخل کمک خواهد کرد.
ضربه فدرال رزرو به طلا
طلا در بازارهای جهانی روز گذشته را با افزایش قیمت پشت سر گذاشت. فلز زرد که در سال 2013 عملکرد بسیار بدی را ثبت کرده و بیش از 30 درصد ارزش خود را از دست داده بود، در سال 2014 شروع نسبتا خوبی را شاهد بوده است. ماه گذشته «فدرال رزرو» آمریکا در آخرین نشست سال 2013 خود تصمیم گرفت که از بسته محرک پولی 85 میلیارد دلاری، 10 میلیارد دلار بکاهد. حال آنکه طلا، عمده تقویت خود از سال 2008 تاکنون را مدیون این محرک پولی بوده است. بر همین اساس تصمیم «فدرال رزرو» مبنیبر کاهش
10 میلیارد دلاری محرک پولی تاثیر منفی زیادی بر قیمت طلا داشت. در روز چهارشنبه هفته گذشته نیز طلای جهانی در آستانه انتشار نتایج آخرین نشست بانک مرکزی آمریکا با افت 10 دلاری مواجه شد که به منزله اولین توقف و بازگشت در روند افزایشی قبلی بود.
قیمت طلا از شروع سال، شروع به افزایش کرد و در روزهای میانی هفته گذشته، روی بیشترین نرخ سه هفته اخیر خود؛ یعنی در حدود 1240 دلار برای هر اونس، متوقف شد. تا اینکه افزایش ارزش سهام و انتشار اخبار مربوط به کاهش کسری بودجه آمریکا، نخستین افت این فلز در سال جدید را با نزول 10 دلاری موجب شد. دیروز، پیش از انتشار آمار مربوط به اشتغالزایی ماهانه و نرخ بیکاری آمریکا، قیمت فلز گرانبها مجددا افزایش یافت و به مقادیر ماکزیمم سه هفته اخیر خود نزدیک شد. کارشناسان اقتصادی علت عمده این تقویت را تضعیف دلار در مقابل ارزهای مهمی مانند یورو عنوان کردهاند و معتقدند که انتشار آمار بازار کار آمریکا روند تغییرات قیمت طلا در روزهای آینده را مشخص خواهد کرد. تحلیلگران بازار بر این باورند که با بهبود نسبی وضعیت اقتصادی آمریکا و کاهش نرخ بیکاری فشار بیشتری بر قیمت طلا وارد میشود و تا پیش از آن نوسان چندانی رخ نمیدهد. بنا به گزارشی از «بلومبرگ» نتایج آخرین نشست «فدرال رزرو» در سال 2013 و کاهش 10 میلیارد دلاری میزان ماهانه بسته محرک پولی، نشان میدهد که احتمال تداوم کاهش و حتی قطع کامل این محرک پولی در آینده نزدیک وجود دارد. در این صورت پیشبینی شده است که قیمت طلا با افت چشمگیری در سال جاری مواجه شود.
طلای جهانی در انتظار آمار اقتصادی
با این حال تا مشخص نشدن جهتگیری فدرال رزرو در خصوص آینده محرکهای پولی، بازار به اخبار و گزارشها واکنش بیشتری نشان میدهد. طبق آخرین آمار ماهانه منتشر شده، آمریکا ماهانه 195 هزار فرصت شغلی در بخش غیرکشاورزی ایجاد کرده بود که نسبت به ماه پیش از آن، هشت هزار فرصت شغلی کمتر را نشان میداد. برخی از کارشناسان با اشاره به آمارهای منفی از این دست، خطر وقوع بحران در اقتصاد آمریکا را هنوز محتمل میدانند. با این اوصاف قطع کامل محرک پولی در شرایط کنونی حتی طی چند ماه، کار سادهای نیست. تازهترین تحلیلهای تکنیکال سطح حمایتی کنونی برای طلا را 1215 دلار برآورد کردهاند. سال 2014 میلادی با افزایش شاخصهای سهام، کاهش محرک پولی و رشد سود اوراق قرضه 10ساله آمریکا آغاز شده که این امر نشانگر بهبود وضعیت اقتصادی آمریکا و وجود فشارهایی بر بازار طلا است. حال باید دید که فلز گرانبها چگونه از عهده این فشارها بر خواهد آمد.
بازار سکه
قیمت انواع سکه و طلای 18 عیار، در آخرین روز هفته گذشته قدری کاهش یافت. از آنجا که تقویت طلای جهانی، دیروز رخ داد، نتوانست نرخهای بازار داخلی در روز پنجشنبه را تحتتاثیر قرار دهد. به همین دلیل در آخرین روز کاری هفته گذشته، بازار هنوز تحتتاثیر افت 10 دلاری طلای جهانی در روز چهارشنبه بود و قیمتها قدری پایین آمدند. با این وجود ثبات و محدود بودن دامنه نوسانات هنوز در بازار داخلی مشاهده میشود و باید دید واکنش طلای جهانی به آمار بازار کار آمریکا، بازار سکه را چگونه تحتتاثیر قرار خواهد داد.
بازار ارز داخلی
قیمت دلار آمریکا در آخرین روز هفته گذشته تغییر نکرد و یورو نیز افت محدود قیمت را تجربه کرد. کارشناسان معتقدند که کاهش مجدد دامنه نوسانات و روند نزولی قیمتها حاکی از آن است که بازار در حال حرکت در مسیر بلندمدت پیشین است. همراه با شروع به کار دولت جدید، پیشرفت مذاکرات و تعدیل تحریمها، قیمت ارز در بازار داخلی روندی باثبات و کاهشی را در پیش گرفته بود و صرافان اظهار امیدواری میکردند که نرخ دلار در بلند مدت پایین خواهد آمد. «سیف»، رئیس کل بانک مرکزی نیز جلوگیری از نوسانات شدید مثبت و منفی در قیمت را از برنامههای بانک مرکزی عنوان کرده بود. روند حرکتی قیمت ارز در این چند ماه که بهرغم بروز انحرافهایی در میانه راه، در کل باثبات و نزولی بوده از سوی برخی از کارشناسان به منزله همگرا شدن هدفگذاری بانک مرکزی با جهت قیمتها در بازار، تعبیر شده است.دومین روز مذاکرات «عراقچی» نماینده و معاون وزیر امور خارجه ایران و «هلگا اشمید»، معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز دیروز در ژنو برگزار شد. در این گفتوگوها طرفین سعی دارند که در مورد اختلافات کارشناسی باقیمانده به توافقاتی نایل آیند. تحلیلگران بازار معتقدند که ادامه مذاکرات به تداوم روند قیمتی بلندمدت بازار ارز داخلی کمک خواهد کرد و حتی ممکن است به تداوم روند نزولی قیمت منجر شده یا آن را تسریع میکند، البته تلاش کنگره آمریکا برای وضع تحریمهای جدید علیه ایران بروز نگرانیهایی را موجب شده و اعتراض برخی از نمایندگان مجلس ایران را نیز در پی داشته است. با این وجود دولت آمریکا موضعی مخالف در قبال وضع تحریمهای جدید داشته و این امر به پیشرفت توافق طرفین کمک خواهد کرد. به هر روی بازار داخلی روزهای نسبتا خوبی را سپری میکند. قدرت تاثیرگذاری عواملی که در شروع دی ماه معکوس شدن روند قیمتها و افزایشی شدن بهای ارز را موجب شده بودند، رو به کاهش است و دامنه نوسانات دلار دوباره کم شده است. کارشناسان اقتصادی امیدوارند که حصول توافقهای بیشتر بین ایران و کشورهای گروه 1+5 به تداوم این روند در بازار کمک کند.