موانع پیش روی طلا در سال ۲۰۱۴
براساس آنچه از نمودار تغییرات قیمتی اونس طلا از هفته پایانی سال ۲۰۱۳ تا روز گذشته برمیآید، طلا در یک روز مانده به پایان دسامبر، افت ۱۷ دلاری را به ثبت میرساند و پس از آن در شب سال نو میلادی، تنها پنج دلار بر قیمت آن افزوده میشود و پس از آن در اولین روز سال ۲۰۱۴ نمودار نوسانات بازار طلا باز هم رو به بالا حرکت میکند و رقم ۱۲۱۶ دلار را برای این روز به ثبت میرساند.
تاریخ: ۲۱/دي/۹۲ ساعت ۰۹:۲۰ | اقتصاد جهانی شناسه خبر: ۲۳۶۶۷
به این ترتیب این فلز گرانبها، سال 2014 را با روند صعودی بها آغاز کرد و به همین روال تا پایان هفته اول ژانویه ادامه داد. به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، افزایش فروش سکه طلا در بازارهای آمریکا و استرالیا، در کنار رشد تقاضای طلا در بازار چین، تاثیر زیادی بر افزایش قیمت این فلز زرد در روزهای نخست ژانویه داشته است.
اما آنچه پس از آن اتفاق افتاد، قرارگیری طلا در مسیر نزولی بود. با آغاز هفته دوم ژانویه، قیمت طلا افت اندکی را تجربه کرد و پس از آن در تاریخ هشتم این ماه، ریزش 13 دلاری را به خود دید. این کاهش تحتتاثیر گزارش پیشبینی یکی از موسسات نظرسنجی مبنی بر افزایش ایجاد فرصتهای اشتغال در بخش خصوصی آمریکا طی ماه دسامبر رخ داد اما بار دیگر روز پنج شنبه کمی بر بهای طلا افزوده شد. روز گذشته نیز در آستانه انتشار گزارش وزارت کار آمریکا در خصوص وضعیت اشتغال و نرخ بیکاری این کشور طی ماه دسامبر، بازار طلا نوسانی شده و قیمت جهانی طلا با افزایش روبهرو شد.
سرمایه گذاران بین المللی نگران این مساله هستند که بهبود وضعیت بازار کار و اشتغال آمریکا، فدرال رزرو را متقاعد کند تا بخش بیشتری از محرک پولی خود را کاهش دهد. به اعتقاد کارشناسان اقتصادی انتشار گزارش روز گذشته وزارت کار آمریکا، تاثیر زیادی بر روند تحولات قیمت طلا در کوتاه مدت خواهد داشت. روز جمعه - تا ساعت 18 به وقت تهران - قیمت طلا در محدوده بین 1228 تا 1241 دلار نوسان میکرد. از طرفی قرار است وزارت دارایی آمریکا روز دوشنبه آینده گزارش مهمی را در خصوص وضعیت بودجه این کشور در سه ماه نخست سال مالی 2014 میلادی
منتشر کند.
براساس گزارش اخیر وزارت دارایی این کشور، کسری بودجه آمریکا طی ماههای اکتبر، نوامبر و دسامبر 111 میلیارد دلار کمتر از مدت مشابه سال قبل بوده است. به این ترتیب کاهش کسری بودجه آمریکا موجب تقویت ارزش دلار شده و این مساله فشار زیادی را بر قیمت طلا وارد کرده است. هرچند به نظر میرسد مهمترین عامل تاثیرگذار بر روند تحولات قیمت طلا سیاستهای محرک پولی فدرال رزرو آمریکا است، ولی تحولات اقتصادی چین دومین اقتصاد بزرگ جهان و یکی از بزرگترین بازارهای طلای جهان نیز تاثیر زیادی بر نوسانات قیمت این فلز زرد دارد. بر اساس گزارش منتشر شد از سوی دولت چین، نرخ تورم این کشور طی ماه دسامبر به کمتر از 5/2 درصد رسیده که این پایین ترین میزان در هفت ماه اخیر به شمار میرود.
افزایش نرخ تورم چین معمولا موجب افزایش شدید تقاضا برای طلا میشود ولی کاهش نرخ تورم میتواند افت نسبی تقاضای طلا را به همراه داشته باشد. در این میان البته برخی کارشناسان اقتصادی بر این باورند که نرخ تورم چین طی ماههای آینده با افزایش نسبی روبهرو خواهد شد. پیشبینی میشود نرخ تورم چین طی شش ماه دوم امسال به بیش از 5/3 درصد برسد؛ این در حالی است که کاهش رشد اقتصادی چین طی ماههای اخیر نیز تاثیر منفی زیادی بر قیمت طلا داشته است. از سوی دیگر به اعتقاد برخی تحلیلگران بازار طلا، رشد بدهیهای کشورهای صنعتی به نفع قیمت طلا خواهد بود.
این گروه بر این باورند که گرچه قیمت طلا در سال 2013 عملکرد ناامیدکنندهای داشته ولی افزایش چشمگیر بدهیهای کشورهای مختلف به خصوص کشورهای صنعتی و توسعه یافته موجب رشد قیمت طلا در سال 2014 خواهد شد. بنابراین نظریه، از آنجا که نیروهای ساختاری فعال در بازار طلا هنوز تغییر نکرده است، طی سال 2014 خریداران طلا بار دیگر به بازار بازخواهند گشت و قیمت جهانی این فلز امسال به بیش از 1350 دلار خواهد رسید.
در سوی دیگر قضیه، مساله مهم واردات هند مطرح است. دولت هند با اتخاذ سیاستهای محدودکننده فراوان در سال 2013 میلادی که در زمینه کاهش واردات طلا اتخاذ کرد، تاثیر منفی زیادی بر قیمت جهانی طلا گذاشت. این در حالی است که به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، اتخاذ سیاستهای محدودکننده در زمینه واردات طلا نه تنها تقاضای طلا در بازار هند را کاهش نداده بلکه موجب رشد فزاینده قاچاق شده است. حالا وزیر بازرگانی و صنعت هند از تجدیدنظر این کشور در سیاستهای مربوط به واردات طلا با همکاری بانک مرکزی این کشور در سال 2014 میلادی خبر داده است. به باور کسانی که امید به افزایش بهای فلز زرد دارند، بالا رفتن تقاضای هند به صعود بهای طلا کمک شایان توجهی خواهد کرد.