تبديل بانك كارگشايي به بازار بختآزمايي و تداوم سياست خنثاي بانك مركزي
در حالي كه بانك مركزي بهمنظور كنترل بازار اقدام به افزايش جلسات حراج عرضه سكه در بانك كارگشايي نموده است مشاهدات بيانگر جولان بيسابقه دلالان و بورسبازان در سالن حراج است و اين اتفاق در حالي صورت ميگيرد كه بانك مركزي هيچ تغييري در سياستهاي خنثاي خود نداده است.
تاریخ: ۲۹/فروردين/۹۰ ساعت ۲۱:۲۰ | اخبار صنفی شناسه خبر: ۲۳۷۰
به گزارش فارس، همزمان با افزایش قیمتهای جهانی و البته افزایش قیمتهای داخلی طلا بیش از نرخهای جهانی بانک مرکزی با رؤیت رشد حبابی قیمت سکه در بازار داخلی تصمیم گرفت در پی اقدامی جلسات حراج در بانک کارگشایی را که پیش از این دو روز در هفته انجام میشد، به هرروز افزایش دهد تا با این اقدام حباب قیمتهای سکه را بشکند.
پس از گذشت چند روز از این اقدام نهتنها قیمتها شکسته نشد بلکه همچنان در مسیر صعود قرار گرفت همین امر نگرانی کارشناسان و مسئولان بانکی و اقتصادی را به همراه داشت تا جایی که وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی طی سخنانی از مردم خواستند که وارد بازار بورسبازی در بخش سکه نشوند اما برخی بیتوجه به هشدارهای مسئولین دل به دریا زده تلاش میکنند از این آب گلآلود با سرمایه کلان و نقد خود ماهی بزرگی بگیرند.
به اعتقاد بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار برخی افراد با سرمایههای کلان در حقیقت حکم دستهای پشتپرده این بازار و وضعیت موجود را ایفا میکنند؛ موحدی مدیر عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر همچنین انتشار برخی اخبار و مصاحبههای کارشناسی مبنی بر کاهش نرخ سود سپردهها و ارزش پولی ملی با حذف صفرها را از دیگر مواردی عنوان میکند که در نوسانات و التهابات اخیر بازار طلا دست دارند.
رشد حبابی در بازار سکه به خصوص ربع سکه در روزهای اخیر به جایی رسیده است که برخی کارشناسان خروج سپردهها را از بانکها دلیل اصلی این امر اعلام میکنند. از سوی دیگر گفته میشود با واریز مرحله بعدی یارانههای نقدی و ورود نقدینگی جدید به بازار وضعیت بازار ملتهبتر از حال شود.
افزایش میل خرید طلا در هفتههای اخیر به جایی رسیده است که تقریباً تمام افرادی که سرمایهای در اختیار دارند به این بازار روی آورده و با تبدیل کردن پولشان به طلا میخواهند سودی از این بازار نصیب آنها هم بشود.
این روزها افزایش تقاضا در بازار از جمله دلایلی است که اجازه شکست قیمتها را نمیدهد و با وجود اینکه بارها اعلام شده مردم در خرید خود تأمل داشته باشند اما هوای کسب سود اجازه نمیدهد که بازار آرام شود.
رئیس کل بانک مرکزی در سخنانی گفته بود که مردم نباید وارد سفتهبازی و بورسبازی طلا شوند؛ اما اوج این سفتهبازیها را در حقیقت میتوان در جلسات حراج بانک کارگشایی پیدا کرد.
برای کسب اطلاع از متقاضیان خرید سکه در روزهای اخیر خبرنگار فارس به جلسه حراج سکه در بانک کارگشایی رفت تا از نزدیک نظارهگر خرید میلیونها تومان طلا ظرف کمتر از 2 ساعت باشد.
اینجا میدان محمدیه_ جنب بانک ملی_ شعبه مرکزی بانک کارگشایی_ سالن حراج سکه و شمش_ ساعت 4 بعد از ظهر است.
طبق برنامه جلسه حراج قرار است از 4 بعد از ظهر تا ساعت 7 ادامه داشته باشد. بانک مرکزی دستور حراج شمش و انواع سکه طلا را بدون محدودیت صادر کرده است؛ مردم برای خرید طلا آمدهاند، سیر جمعیت به نحوی است که عده بسیاری بیرون درهای جلسه حراج ایستادهاند. افراد حاضر در سالن حراج نیز برخی روی صندلیها نشسته، برخی دیگر ایستاده و برخی نیز به دیوارهای کنار پنجرهها تکیه دادهاند؛ البته شوق خریدها در این سالن به جایی رسیده که میان صندلیها در جاهای خالی برخی افراد روی زمین نشسته و با وجود سرمایههای کلان خود اینبار خواستند در قالب مردم خاکی تماشاگر حراج میلیونی سکه باشند.
منشی سالن که مسئولیت اعلام قیمت پایه و قیمتهای پیشنهادی را دارد از طریق بلندگو حراج را از بستههای 200 تایی سکه یک بهار آزادی شروع میکند.
در همین زمان بود که قیمت یک بسته 100تایی یک بهار آزادی از سوی مسئول حراج 39 میلیون و 900 هزار تومان اعلام شد.
حضار پس از شنیدن این رقم هریک ارقام بالایی را برای خرید پیشنهاد میدادند. سرانجام یکی از افراد اولین بسته 100تایی را به قیمت 42 میلیون و 820 هزار تومان خرید.
حاضران از اقدام این خریدار متعجب شده و با عبارت «اشتباه کرد» احساس خود را از این اقدام وی عنوان میکردند.
هرچند دقیقه یک بار مسئول حراج بسته 100تایی و 200تایی یک بهار، نیم و ربع و البته 5 .2 بهار و شمش را از سوی بلندگو اعلام میکرد.
اینجا قلم و کاغذ و تلفن همراه جزو ابزار اصلی و مورد نیاز خرید سکه و شمش است. اکثر حضار از این ابزار خود به خوبی استفاده کرده و با قلم و کاغذی که در دست دارند به سرعت قیمتها را یادداشت میکنند و زمانی که دیدند قیمتها روند خوبی را دارد بلافاصله رقم مورد نظر خود را اعلام کرده موفق به خرید میشوند.
* افزایش روزانه 300 هزار تومانی بستههای 100تایی ربع سکه
یکی از افرادی که ایستاده نظارهگر حراج است به خبرنگار فارس میگوید: از زمانی که جلسات حراج افزایش یافته قیمت (یک بسته 100تایی) ربع سکه هرروز 300 هزار تومان گرانتر از روز گذشته میشود.
وی با اشاره به اینکه قیمت یک بسته 100تایی ربع سکه در شنبه هفته گذشته 11 میلیون و 600 هزار تومان بود افزود: دیروز بسته 100تایی ربع سکه 14 میلیون و 800 هزار تومان در حراج به فروش رسید.
وی ادامه داد: فردای روزی که من یک بسته از این ربع سکهها را خریدم 500 هزار تومان سود کردم.
این خریدار سکه تصریح کرد: تعداد زیادی از بستههای صدتایی و 200تایی ربع سکه را در همین حراج خریدهام و الآن به منظور بررسی قیمتها اینجا هستم؛ هرچقدر قیمت بالاتر برود سکههایم را میفروشم.
وی با تاکید بر اینکه سرمایههای خود را به صورت نقدی در منزلش نگهداری میکند گفت: من اصلا پولم را در بانک نمیگذارم چرا که در مواقع اینچنینی به سرعت به حراج میآیم و سکه میخرم.
* پولهای خرد در انتظار خرید ربعسکه؛ اکثراً ربع میخواهند
خانمی که روی صندلی نشسته بهسرعت قیمتها را روی تکه کاغذ خود یادداشت میکند به خبرنگار فارس تاکید میکند که بیشتر افرادی که اینجا هستند دنبال خرید ربع سکه هستند.
وی میگوید: نیم سکه در حراج خریدار ندارد؛ برخی افرادی که در این جلسات میآیند اجازه نمیدهند قیمتها شکسته شوند چرا که سرمایه کلانی در اختیار دارند.
این خریدار طلا در جلسه حراج بانک کارگشایی ادامه میدهد زمانی که قیمت طلا شروع به کاهش کرد این سالن هم خالی شده و دیگر کسی برای خرید به اینجا نمیآید.
به گزارش فارس، دلالان و سکهفروشان دور تا دور سالن ایستاده و با تلفن همراه خود صحبت کرده و هرچنددقیقه یک بار قیمتی را برای خرید سکه اعلام میکنند.
البته عده دیگری نیز در سالن حراج هستند که فعلا فقط نظارهگر حراج بوده و از صحبتهایشان چنین به نظر میرسید که قصد دارند در ساعات پایانی خرید خود را انجام دهند.
به گفته برخی از افراد حاضر در جلسه، تعداد زیادی از طلافروشان که در این جلسات میآیند با بالا بردن قیمتها میخواهند قیمت طلا را در بازار داخلی همچنان بالا ببرند در حالی که تعداد سکههای فروخته شده در حالت واقعی ارزش پرداخت آن مبالغ کلان را ندارند.
در همین حال یک بسته 200تایی نیم سکه با قیمت پایه 19 میلیون و 950 هزار تومان از سوی مسئول حراج اعلام شد.
البته قیمت اعلام شده در حقیقت قیمت بسته 100تایی نیمسکه است که پس از خرید با قیمت نهایی این عدد ضرب در 2 شده و خریدار باید وجه نهایی را پرداخت کند. این روال برای تمام بستههای سکه در انواع مختلف طی میشود.
نیم سکه در این جلسه با قیمت 21 میلیون و 600 هزار تومان فروخته شد.
*چوب زدن برای فروش سکه ارزش اسکناس را میکاهد
یکی دیگر از حضار این سالن به خبرنگار فارس میگوید: امروز آمده بودم طلا بخرم اما وقتی قیمتها را دیدم پشیمان شدم.
وی میگوید اگر اجازه میدادند طلافروشان نیز سکه ضرب کنند قیمتها میشکست اما بانک مرکزی چند روز قبل اعلام کرد هیچ طلافروشی حق ضرب سکه را ندارد.
وی با بیان اینکه سکه باید پشتوانه اسکناس باشد به سخنان خود اینچنین ادامه میدهد که برای حراج سکه نباید چوب زد ولی با اینکار عملاً ارزش اسکناس پایین میآید.
به گزارش فارس، مسئولی که پشت بلندگو بود و امور حراج را انجام میداد و البته مسئولیت چوبزنی را نیز به عهده داشت بعد از اینکه قیمت پایه را اعلام میکرد با شنیدن پیشنهادهای بالا صدای چوب خود را با فشردن پدالهای زیر پای خود درمیآورد؛ اینجا چوبزنی از طریق پا انجام میشود به این صورت که مسئول فروش هر زمان نرخ بالایی را شنید پای خود را روی دو پدال تعبیه شده زیر میزش میگذاشت.
برای بالا بردن قیمت پدالی را که صدای آرامتری داشت میفشرد با این کار هیجان و استرس در سالن بالا میرفت و زمانی که خرید انجام میشد صدای پدالی را که زنگ خاصی داشت در میآورد.
در این سالن قیمتها ثانیهای بالا و پایین میرود و به قول حضار و فعالین این بازار خوش به حال افرادی میشد که شانس به آنها روی آورده با قیمت کمتری خرید میکردند.
اینجا بازار داغ طلافروشان و طلاسازان است؛ به حق که این روزها روزگاری دارند این دارندگان سرمایههای کلان نقدی!
این افراد با پولهایی که در اختیار دارند به این حراج آمده و با هیجان به خرید بستههای 100 و 200تایی سکههای طلا میپردازند و زمانی که خریدشان را انجام میدادند برخی از آنها با لبخند از سالن خارج شده و برخی دیگر باز هم به جمع حضار سالن اضافه و مجددا خرید میکردند.
* ضرر طلا کمتر از بانکهاست؛ پیرها هم پولهای خود را برای خرید طلا بیرون کشیدند
خانم مسنی که او نیز به این بازار آمده بود با سوداگران سکه همراه شده و وی نیز که به قول خود بارها در این حراج شرکت کرده بود قیمتهایی را اعلام میکرد و البته چند بار هم بستههای 200تایی سکه یک بهار را خرید آن هم در یک ساعت.
او میگوید: چند روز است که به این بانک آمده و با خرید بستههای سکه روزانه سود زیادی عایدش شده است.
وی ادامه میدهد: با فروش این سکهها در بازار آزاد تقریبا هرروز یک میلیون تومان سود کردهاند.
وی با تاکید بر اینکه بازاری امنتر از طلا وجود ندارد ادامه میدهد مقداری سرمایه دارم به خاطر همین میخواهم پولهایم را در اینجا سرمایهگذاری کنم.
وی گفت: به دلیل اینکه سود بانکها کم است من و همکارانم به اینجا میآییم و با خرید طلا میدانیم که احتمال ضرر در بازار کم است.
وی اضافه میکند: در حقیقت قیمتها در حراج همان قیمتهای بیرون است.
در همین هنگام مسئول حراج پشت بلندگو قیمت پایه یک بسته 200تایی ربع سکه را 9 میلیون و 980 هزار تومان اعلام کرد که با قیمت 14 میلیون و 800 هزار تومان فروخته شد.
گزارش خبرنگار فارس حاکیاست، این قیمتها در هر دور با تغییر 20 الی 200 تومانی و در برخی موارد بالاتر همراه بود.
قیمتهایی از بین حضار نشسته و ایستاده در سالن بلند میشود که هرکدام بالاتر از دیگری است در حقیقت اینجا حضار و خریداران هستند که قیمتها را تعیین میکنند هریک نرخی را اعلام میکنند که برای افرادی که در جریان این روند معاملات نیستند تعجبآور است.
خودشان هم میدانند که قیمتها با اختیار آنها بالا میرود هرکسی میخواهد روی دست دیگری بزند. همه قصد سبقت گرفتن از یکدیگر را دارند هیچکدامشان هم قصد کوتاه آمدن ندارند.
با گذشت زمان و نزدیک شدن عقربههای ساعت به ساعت 19 تلاشهای این افراد نیز برای خرید طلا بالاتر میرود اما نظارهگران حاضر در این سالن را نباید نادیده گرفت که با تامل حراج سکه را دنبال میکنند و هراز چند دقیقه یک بار نیز با تلفن همراه خود قیمتها را به پشت خط اعلام کرده و یکدفعه تصمیم به حضور در رقابت سایر حضار گرفته و با اعلام نرخ جدیدی این بار آنها هم میخواهند وارد گود شوند.
*کنایه مسئول حراج به خریداران؛ ارزان میفروشیم، خودتان بالا میبرید
با اوج گرفتن قیمت توسط حاضرین و بالاتررفتن قیمتهای پیشنهادی مسئول حراج سالن با کنایه به حضار میگوید که این بالا رفتنها به ضرر خود شما است یک دفعه قیمتها را 4 میلیون بالا نبرید! اما حاضرین اعتنایی به هشدارهای وی نمیکنند و بیتوجه به بالا رفتن حباب همچنان قیمتها را بالا میبرند.
وی ادامه میدهد: ما هم می خواهیم ارزان بفروشیم خودتان نمیخواهید و بالا میبرید!!
در همین زمان مسئول حراج 10 قطعه 5. 2 بهار را که به گفته خود 10 تا از این سکهها برابر با 100 ربع سکه است را با قیمت پایه 9 میلیون و 980 هزار تومان برای فروش اعلام میکند.
*طلافروشان، خریداران شمشهای طلا
بعد از فروش این سکهها نوبت به شمشهای طلا میرسد شمشهایی با عیار 995 به وزن یک کیلو و قیمت پایه 53 میلیون و 270 هزار تومان.
خریداران شمشهای طلا معمولا طلافروشان هستند آن هم از نوع کارخانهدارش.
خریداران شمش در حالی که همزمان با تلفن همراه خود نیز صحبت میکنند نرخها را بالا میبرند اما این بالا رفتنها کجا و بالا رفتنهای قیمت سکههای دیگر کجا!
در نهایت شمش طلا با قیمتهایی حول محور 53 میلیون و 800 هزار تومان فروخته میشود. به گفته حاضرین رشد کاذب و حبابی در شمش طلا زیاد نیست و این شمشها تقریباً همراستا با قیمتهای جهانی فروخته میشود.
*پیشفروش سکه از روزهای قبل؛ مجبورند قیمتها را بالاببرند
کنار سالن دو نفر از حضار که به نظر میرسد طلافروش هستند درحالی که با هم صحبت میکنند به افزایش تقاضا برای ربع سکه اشاره کرده می گویند: قشر کمدرآمد بیشتر ربع سکه میخرند و همین باعث میشه از این به بعد طلافروشان با ضرب ربع سکه قیمتهای این بخش را بشکنند.
در ادامه صحبتهایشان میگویند وقتی بانک مرکزی اجازه ضرب سکه را گرفته اما باز هم بسیاری از افرادی که اینجا هستند آمدند سکههای تمام را بخرند و آنها را به 4 ربع سکه تبدیل کنند. یکی از آنها به خبرنگار فارس میگوید: من آمدهام شمش بخرم اما بسیاری از افرادی که اینجا هستند جزو سکهفروشهای بازارند به خاطر اینکه سکه را به روز میفروشند امروز سکه میخرند برای اینکه فردا باید به مشتریانشان تحویل دهند.
به گفته وی، برخی سکهفروشها از روزهای قبل سکه را برای برخی از مشتریان خاص و سرمایهدار خود پیشفروش میکنند و به همین خاطر قیمتها را بالا میبرند تا سکه مورد نیاز خود را بخرند.
وی ادامه داد: این افراد با حضور در این جلسه با یکدیگر رقابت کرده و اگر در هر سکه 500 تومان سود داشته باشند هم هر بسته میشود 50 هزار تومان به همین خاطر باز هم برایشان مفید است.
وی با تاکید بر اینکه بسیاری از حضار جلسه حراج بورسبازی و سفتهبازی را انجام میدهند ادامه داد: فقط در سکههای یک بهار، نیم و ربع رشد حبابی وجود دارد و شمش و 5. 2 بهار مطابق با قیمتهای جهانی بالا میرود.
وی ضمن اشاره به تمایل طلافروشان مبنی بر خرید شمش اضافه میکند اگر شمشهای 5.12کیلوگرمی هم در اینجا عرضه شود به طور حتم طلافروشان استقبال میکنند.
*پیدا کردن شریک مطمئن برای خرید بستههای 200تایی
به گزارش فارس، رفته رفته از جمعیت سالن کاسته شده اما باز هم حاضرین با هیجان خاصی قیمتها را دنبال کرده زمانی که به نرخ مطبوعشان رسیدند اقدام به خرید سکه موردنظر خود مینمایند.
این افراد تقریبا همه از ساعت 4 به سالن حراج آمدهاند و با گذشت 3 ساعت همچنان تمایلی برای خروج ندارند و با امید اینکه در ساعتهای پایانی قیمتها پایینتر میآید چشم به یکدیگر دوختهاند که ببینند کدام طرف کوتاه آمده قیمتها را کمتر اعلام میکنند.
البته به قول خودشان این روزها خیلی از مردمی که سرمایهای ندارند این کار را انتخاب کرده و با خرید سکه از حراج و فروش آن در بازار به قول خودشان سود میلیونی ظرف کمتر از یک روز نصیبشان میشود.
این بازارگردانان هرچند وقت یک بار در کمین بازار خاصی هستند این بار هم به بازار طلا روی آوردند و با افزایش قیمتها در حراج اجازه شکست حباب سکه را نمیدهند.
از زوجهای جوان تا زوجهای مسن و مردان و زنان میانسال به سالن حراج آمده میخواهند شانس خود را امتحان کنند.
یکی از زوجهای میانسال به نظر هنوز تصمیم نهایی خود را نگرفته است از صحبتهایشان چنین به نظر میرسد که نگران کاهش قیمت طلا و ضرر کردن هستند اما خانم جوانی که کنار آنها ایستاده است با لحنی مطمئن به آنها میگوید هیچ بازاری امنتر از اینجا نیست قیمتها جهانی بالا میرود به همین دلیل احتمال ضرر شما کم است. اما باز هم خیال این زوج راحت نشده به همین خاطر خانم جوان قصد دارد با شریک شدن با آنها اطمینان دهد که کارشان درست است.
اینجا شریک شدن یکی از ابزارهای خرید سکه است. به خاطر اینکه برخی افراد توان مالی خرید بستههای 100 و 200تایی را به تنهایی ندارند و از همین رو با شریک شدن میخواهند حداقل تعدادی از سکهها را بخرند.
*نمیفروشم میخواهم قیمتها را چک کنم
از دیگر افرادی که اینجا آمده اما قصد خرید ندارد چنین میگوید آمدهام قیمتها را چک کنم تا اگر احساس کردم قیمت مناسبی برای فروش اعلام میشود به خرید سکه اقدام کنم.
وی میگوید به دلیل اطمینان از نقدشوندگی بازار طلا سرمایه خود را به این بازار آورده میخواهد فعلاً طلاهای خریداری شده خود را بهعنوان سرمایه نگه دارد.
این فرد هم سود کم بانکها را دلیل سرمایهگذاری در بازار طلا عنوان میکند.
*فعلاً میآیم تا بازار دستم بیاید
تعدادی نیز به این جلسه آمدهاند تا از نزدیک بازار دستشان بیاید تا شاید در روزهای آتی آنها هم به جمع سفتهبازان حراج سکه اضافه شوند.
یکی از این افراد میگوید: چند روز است که به این سالن میآیم تا بازار دستم بیاید ولی هنوز تردید دارم که سرمایهام را به بازار طلا بیارم.
وی ادامه میدهد: دولت گفته بود قیمتها را ارزان میکند اما فعلاً قیمتها بالا میرود.
حراج سکه به دستور بانک مرکزی در نگاه اول به نظر میرسید بتواند حباب قیمتها را بشکند اما آنچه در این گزارش خواندید بیانگر افزایش سفتهبازی و بورسبازی در بازار طلا و سکه است.
بنابراین دولت و بانک مرکزی باید اقدام دیگری را برای کنترل بازار انجام دهند تا مانع از بورسبازی برخی افراد سودجو شوند.