يورونيوز: کارشناسان معتقدند اقتصاد آمريکا از بحراني ديگر در امان نيست
کارشناسان عقیده دارند سیاستهای اقتصادی هشت ساله بن برنانکی در راس بانک مرکزی آمریکا کاملا اقتصاد آمریکا را از بحرانی دیگر در امان نگذاشته و کارهای رئیس بعدی این بانک بسیار دشوار خواهد بود.
تاریخ: ۱۲/بهمن/۹۲ ساعت ۱۴:۱۳ | اقتصاد جهانی شناسه خبر: ۲۴۰۰۵
به گزارش شبکه تلویزیونی یورونیوز، بن برنانکی در آخرین روز حضور کاری خود به عنوان رئیس بانک مرکزی آمریکا شرکت کرد. او که در سال دو هزار و شش به این سمت رسیده بود، می دانست هنگام هر گونه بحران به اقدامی قاطع و سریع و باخلاقیت نیاز خواهد بود. طی بیست سال این استاد اقتصاد، سیاستهای بانک مرکزی آمریکا را پس ازبحران اقتصادی سال هزار و نهصد و بیست و نه مطالعه کرده بود. به همین علت در موضع بسیار خوبی برای مقابله با بحران قرار داشت.
در دوره هشت ساله ریاست برنانکی بر بانک مرکزی آمریکا، اقتصاد آمریکا با بحران مالی، ورشکستگی بانکها و شرکتهای بزرگ و بحران در بخش مسکن مواجه شده بود.
برنانکی از سال دو هزار و هشت تزریق نقدینگی را به بانکهای در حال ورشکستگی آغاز کرد.
سیاستگزاران بانک مرکزی آمریکا با کاهش نرخ بهره به حدود صفر، سعی کردند اقتصاد را نجات دهند اما با سیر نزولی که رشد اقتصاد آمریکا طی می کرد و پیامدهایی نظیر افزایش میزان بیکاری ، این بانک برنامه محرک اقتصادی خود را به اجرا گذاشت و با انتشار دلار و تزریق ماهانه85 میلیارد دلار در قالب خرید اوراق قرضه دولتی برای بهبود اوضاع اقتصادی تلاش کرد.
نتیجه این سیاست افزایش چهارصد درصدی ترازنامه بانک مرکزی آمریکا بود. ترازنامه این بانک در سال دو هزار و شش، هشتصد میلیارد دلار بود که هشت سال بعد به چهار هزار میلیارد دلار رسید. رئیس بعدی موظف است جلوی این تزریق بی رویه نقدینگی را بگیرد در غیر این صورت ممکن است حباب بزرگی در اقتصاد ایجاد شود.
بن برنانکی روز شنبه رسما ریاست این بانک را به جانت یلن تحویل می دهد. جانت یلن شصت و هفت ساله در دو سال گذشته قائم مقام رئیس بانک مرکزی بوده و نخستین زنی است که به ریاست این نهاد می رسد.
جانت یلن موظف خواهد بود اوراق قرضه ای را که بانک مرکزی خریداری کرده بفروشد بدون آنکه نرخ بهره را بالا بکشد.این یکی از چالشهای پیش روی او خواهد بود.
الکساندرا استیو اقتصاددان فرانسوی گفت مهمترین چالش جانت یلن تلاش برای افزایش میزان تورم است. در حال حاضر میزان تورم بسیار پایین است و حرکتی هم نمی کند. همچنین او باید اطمینان دهد که میزان بیکاری به روند کاهشی خود ادامه می دهد . البته نه فقط برای اینکه متقاضیان کار امید خود را برای یافتن کار از دست داده اند بلکه کاهش واقعی بیکاری از طریق ایجاد شغل مهم خواهد بود.
میزان بیکاری در آمریکا در حال حاضر به شش ممیز هفت دهم درصد جمعیت فعال می رسد. یکی از علل میزان پایین بیکاری این است که بسیاری از بیکاران ناامید دیگر در سازمانهای کاریابی ثبت نام نمی کنند.
جانت یلن گفته است همه تلاش خود را به کار می گیرد تا اشتغال را به حد اکثر برساند و قیمتها و نظام مالی را تثبیت کند. تحلیلگران معتقدند او هم همانند بن برنانکی ، ترجیح می دهد ضمن پایین نگه داشتن قیمتها اشتغال را افزایش دهد.
جسارت های پولی بن برنانکی نتوانسته است آسمان ابری بزرگترین اقتصاد جهان را کاملا صاف کند و خطرهای سقوط دوباره وجود دارد امااز سرگیری رشد اقتصاد نیز به نظر جدی می رسد. ارقام مرتبط با رشد اقتصادی اواخر سال دو هزار و سیزده، امیدوارکننده قلمداد می شود.