تعادل بازار سكه در گرو تغييرات سياست هاي بانكي
بانك مركزي در حالي انحصار عرضه سكه بهار آزادي را در اختيار دارد كه طي روزهاي گذشته نتوانسته بازار پرالتهاب اين كالا را متعادل سازد و به نوعي مقابل رشد روز افزون سكه در داخل را سد كند.
تاریخ: ۱۴/ارديبهشت/۹۰ ساعت ۲۰:۳۳ | اخبار صنفی شناسه خبر: ۲۴۳۲
به گزارش سایت طلا به نقل از باشگاه خبرنگاران؛ قیمت سکه بهار آزادی باز هم روند صعودی خود را همانند روزهای گذشته سپری می کند و متقاضیان نیز طبق معمول این روزها با صف های پر ازدحام به دنبال خرید سکه ای هستند که هر لحظه قیمت آن سر به فلک می کشد.
در این بین بانک مرکزی تلاش می کند تا با عرضه گسترده سکه به تقابل رشد قیمت این کالا رود اما عملا نتوانسته تا به امروز کاری پیش ببرد.
براساس بند (د) ماده 11 قانون پولی و بانکی کشور بانک مرکزی نظارت بر معاملات طلا و تنظیم مقررات مربوط به بازار (بازار سکه و طلا) را بر عهده دارد.
براساس یک فرمول ساده بانک مرکزی زمانی اقدام به عرضه سکه می کند که قیمت داخلی آن بالاتر از قیمت جهانی سکه طلا باشد بنابراین وقتی قیمت این کالا به نسبت قیمت جهانی پایین یا مساوی آن باشد بانک مرکزی از عرضه آن خودداری می کند.
هدف بانک مرکزی در این فرمول، صرفا متعادل ساختن قیمت سکه و طلا در داخل کشور است.
اما چنانچه نتواند از عهده متعادل ساختن قیمت این کالا برآید عاقبت خریدارانی که می خواهند به عنوان کادو، سکه ای را هدیه دهند چیست؟ شاید این مثال ساده باشد اما این روزها التهاب بازار سکه طوری شده که گویی از دست هیچ شخص مسئول یا دستگاهی از جمله بانک مرکزی کاری بر نمی آید و هر روز قیمت آن نسبت به روز گذشته رشد عمودی را طی می کند.
در این جاست که ماهیت نهادی همچون بورس کالا نمایان می شود.
به گفته مسئولان بورس کالا، عرضه سکه از طریق این بازار می تواند راهکاری برای متعادل ساختن قیمت آن باشد اما این راهکار حداقل تا به امروز به ذائقه بانک ها خوش نیامده است.
هاشمیان مدیر عامل بورس کالا ایران در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران در پاسخ به این سوال که چرا هنوز عرضه سکه از بورس کالا قابلیت اجرائی نیافته است، گفت: این سوال را باید مسئولان بانک مرکزی پاسخ دهند چرا که ما هیچ مشکلی برای عرضه سکه در بورس نداریم.
وی تصریح کرد: در مقطعی قرار شد که این کالا نیز از بورس عرضه شود اما بانک مرکزی بعد ها ترجیح داد که به همان شیوه سنتی عرضه سکه از طریق بانک کارگشایی را ادامه دهد.
هاشمیان افزود: البته تا به امروز 2 میلیون و پانصد هزار سکه طی 2 سال در بورس کالا عرضه شده که به نظر می رسد عرضه مداوم این کالا از طریق بورس می تواند به تثبیب قیمت آن در بازار داخلی کمک کند.
مدیر عامل بورس کالا افزود: به هر ترتیب بورس کالا هیچ مشکلی بابت عرضه سکه ندارد مشروط به آنکه بانک مرکزی پاسخ مثبت خود را دراین باره اعلام کند.
براساس این گزارش؛ عرضه سکه در بورس با یک مانع به گفته مسئولان بانکی مواجه است به این ترتیب که چنانچه عرضه این کالا از سوی بورس انجام شود بانک مرکزی باید همه روزه اقدام به عرضه انواع سکه کند که این موضوع مغایر با وظایف تعریف شده و قوانین پولی و بانکی کشور و بانک مرکزی است.
هم اکنون عرضه سکه از سوی بانک مرکزی نوعی خدمات اعتباری به مشتریان محسوب می شود این درحالی است که عرضه همه روزه این کالا ماهیت قانونی بانک مرکزی را به جای نهادی برای تنظیم سیاست های پولی و اعتباری کشور به یک موسسه تجاری تغییر می دهد.
از سوی دیگر عرضه سکه در بورس مانع جدی تر دیگری نیز دارد مانعی که باعث می شود مشتریان خریدار به ازای خرید 4 درصد مالیات ارزش افزوده را نیز باید متحمل شوند که همین عامل به خودی خود سبب عدم ثبات قیمت سکه در کشور می شود.
هم اکنون ضرب و عرضه سکه از سوی بانک مرکزی نوعی خدمات بانکی و اعتباری محسوب می شود که از مالیات معاف است.
به هر تقدیر طی این 2 سالی که بر سر عرضه سکه بین بانک ها و بورس ها جدال بوده قیمت سکه سر به فلک کشیده است.